Страници

Карамелено Тирамису/ Креамису с малини


Тирамису, наред с браунис и чийзкейк е един от често правените сладкиши вкъщи и доста често импровизирам по темата, както и сега:). Дали ще се добавят плодове, дали ще е с класическият крем Зaбайон или само маскарпоне, с какао или кафе, с алкохол или прясно мляко, в различни форми и чашки, всичките са ми любими. Знам, че тирамисуто е тирамису именно когато е класическо, но това също са сладкиши, произлизащи от него.



Не си спомням да съм срещала такова Тирамису, има варианти на карамелено, но не по този начин и не с този крем.
Идеята за крема всъщност се роди, понеже пудрата захар беше почти свършила, а в шкафа от месец чакаше една консерва със Сгущьонка, та с нея подсладих Маскарпонето. Иначе с малини съм показвала и преди. Ето я рецептата и ако не сте се сетили преди да рабъркате маскарпонето с карамелено мляко ви приканвам да пробвате, защото този крем, наистина се оказа доста добър. Между другото може да се използва и за други сладкиши и торти, а ако имате стар козунак, мисля, че комбинацията му в торта с карамеленият крем ще е разкош. Просто филийките козунак се напояват с мляко и се редят пластове крем - козунак.




Продукти:
Точни грамажи и бройки, не давам, тъй като зависи от всяка форма. Продуктите са ориентировъчни.
1 кутия с бишкоти Савоярди
1 кутия Маскарпоне
3-4 с.л. Сгущьонка / карамелено мляко, Дулсе де лече/
какао, за поръсване
малини
шоколад, за декорация
прясно мляко, за потапяне на бишкотите


Приготвяне:
Ако правите сладкиша в кръгла форма, както този, на снимките съм показала как да се изрежат бишкотите, за да се образува кръгъл блат.
Първо се подреждат бишкотите по стените на формата. Те не се напояват.
След това всяка бишкота се потапя в мляко за кратко и се подреждат по дъното на формата. Върху тях се изсипва крем(от маскарпоне и дулсе де лече) и се разпределят малини. След това се изсипва още малко крем да покрие малините и се подрежда втори пласт бишкоти, потопени в мляко. Завършва се с крем. Поръсва се с какао, през сито или цедка.
Сладкиша се прибира в хладилник за няколко часа. Изважда се и се декорира с малини и настърган шоколад.





10 коментара:

  1. Разкош и вкусотия!
    Поздравления, Кате! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Отново си сменила името на блога. Не можах да го позная :)
    Много изкушаващо тирамису!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда страхотно, Кате! Малини, крем, бишкоти - неустоимо!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно тирамису! Взимам си едно малко парченце! Слънчев и усмихнат ден, Кате!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,
    прекрасно тирамису.Вариант с карамелено мляко за разлика от класическият вариант и малини е страхотно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. С удоволствие бих се почерпила, изглежда невероятно Кате.
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  7. Лилавата ти пролет е приказна,Кате,
    а малиновото тирамису - неустоима фантазия от вкус, аромат и визия!
    Благодаря за удоволствието и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, честито тортичка, ново име и много инспирираща пролет ти желая!
    Прекрасни неща ни показваш!
    Усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Голяма красота си сътворила, Кате! :)
    Нека новото име на блога ти носи много интересни и вдъхновяващи идейки, които да споделиш с нас!
    Усмивки и прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
  10. Ах, Кате Кате!

    Усещам нова вълна вдъхновения от теб... Пожелавам ти да не секва! Прекрасни снимки, много МНОГО апетитно изглежда!

    ОтговорИзтриване