Страници

Свещички от бутер тесто


Тези свещички са импровизация на известните Dolci candele. Не мога да не отбележа тук красивите свещички на Ивана.
Е, аз ги направих с бутер тесто и есенна декорация. За направата им може да се използва тестото на фунийките от детството, кремът може да е друг - сладък, солен. Пробвах няколко варианта за направа; едните са с дълга навита лентичка тесто, другите с правоъгълно парче тесто. Навих малки и големи цилиндри. Освен това пробвах да изпека едната част с ядки, но по този начин леко прегарят, затова съветът ми е да се потопяват в ядки след изпичане.



Сладки свещички


Продукти:
1 пакет прясно бутер тесто -275 гр
1 пакет ванилов пудинг с варене Др. Йоткер
прясно мляко, според указанията на опаковката, за пудинга
захар, отново за пудинга
смлени орехи
краве масло
2 с.л. захар, за карамела
за декорация - грозде, кестени, шоколад
1 яйце


Приготвяне:
Може да се използват малки метални формички или кухненски картонени ролки от хартия за печене, алуминиево фолио, кухненска хартия(тя е по-голяма). Картонените се увиват с алуминиево фолио.
Бутер тестото се развива и нарязва на ленти или правоъгълници.
Навиват се около формичките и се залепват с разбит с вилица белтък. Подреждат се в тава върху хартия за печене.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. Изваждат се и се оставят да се охладят. Формичките се отстраняват.

Кремът се приготвя според указанията на опаковката. Покрива се със стреч фолио и се оставя да се охлади.

Захарта за карамела се изсипва в суха тенджера и се оставя на котлон да се разтопи, като се разбърква със суха лъжица, ако е необходимо.
Върху хартия за печене се изсипва по 1 ч.л. или к.л. от карамела и с помощта на клечка за зъби се изтегля в единият край като пламък. Клечката се поставя в пламъка, за да го служи за закрепване в последствие.

Готовите цилиндри се намазват с четка с разтопено масло и се овалват в смлени ядки. Пълнят се с крем и се подреждат изправени в поднос. Във всяка свещичка се забива по едно пламъче. (Карамелените пламъчета не може да се поставят директно в крема, защото се втечняват, затова са клечките за зъби:).)

За декорация шоколадът се разтопява на водна баня или в микровълнова и в него се потапят кестените и гроздето. Оставят се върху хартия за печене и се прибират в хладилник да стегнат. От шоколада може да се направят листенца или в силиконови формички, или да се използват листа плодни дръвчета. За целта върху тях се нанася шоколад с четка и се оставя да стегне, след което се отлепва внимателно.


Няма коментари:

Публикуване на коментар