Страници

Хрупкаво тофу / Crispy Honey Sesame Tofu




О
тдавна се опитвам да се „сприятеля“ с тофуто:), пробвала съм няколко начина, но все не ми ставаше любимо.  Докато не открих тази рецепта. 
Нещо много важно, което искам да споделя с тези, които не са опитвали Тофу: то няма вкус, но има свойствата на гъба  и преди да се консумира е добре да се маринова. Определено и поне за мен вкусът му без да се маринова е неприятен.  След това може да се пече, панира. 


Хрупкаво тофу на фурна 



източник: Domesticsuperhero.com



Продукти:
1 блокче Тофу
1 с.л. соев сос + 1 с.л.
1 ч.л. червен пипер на люспички
3 с.л. мед + 1 с.л.
2 ч.л. сос от стриди
1/2 ч.л. морска сол
щипка смлян черен пипер
1 с.л. оризов оцет
1 ч.л. сусамово олио
2 ч.л. картофено нишесте (царевично нишесте)
2 с.л. сусам
зехтин

1 ч.ч. ориз
3 ч.ч. вода

Приготвяне:

1 с.л. от соевия сос, пипера на люспи, 3 с.л. мед, соса от стриди, солта, пипера, оризовия оцет и сусамовото олио се разбъркват в купа. Тофуто се нарязва на приблизително 1 см кубчета и се маринова за 15-30 минути в купата със соса. Ако соса не го покрива е добре да се разбърква често.

В тенджера се изсипват ориза и водата. Затваря се с капак и се вари за около 15 минути, докато поеме водата, като се разбърква от време на време. (До момента на завиране температурата на котлона е силна, след това се намалява на минимум, за да не кипи.) Котлона се изключва и тенджерата се оставя на него, докато се готви тофуто.

Фурната се загрява на 200 градуса. Тофуто се изважда от маринатата, а сосът се запазва. Тава се застила с хартия за печене, поръсва се леко със зехтин и кубчетата сирене си подреждат на разстояние едно от друго. Върху тях се поръсва леко зехтин. Пекат се в предварително загрятата фурна за около 20 минути(може и по-малко, зависи от силата на фурната и големината на кубчетата), като се обръщат веднъж. Допълнителните соев сос, мед и картофеното нишесте се добавят към маринатата и се разбърква добре. Изсипва се в тиган и се загрява, след което се добавят изпечените кубчета сирене. Разбърква се и се готви, докато соса се редуцира. Добавя се сусама и се разбърква добре. Сервира се с ориз.




Хрупкаво тофу на тиган



Вариант на по-горната рецепта


Продукти:
1 блокче Тофу
1 с.л. соев сос + 1 с.л.
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. кафява захар + 1 с.л.
1 с.л. гъст сладък соев сос
2 ч.л. сос от стриди
1/2 ч.л. морска сол
щипка смлян черен пипер
1 с.л. оризов оцет
1 ч.л. сусамово олио
2 ч.л. картофено нишесте (царевично нишесте)
2 с.л. сусам

зехтин
микс зеленчуци(карфиол, броколи, романеско-пресни или замразени)


Тофуто се нарязва на приблизително 1 см кубчета. Останалите продукти (без допълнителните захар и соев сос и зехтин) се изсипват в купа, разбъркват добре и в тях се маринова тофуто за 15-30 минути. Ако соса не го покрива е добре да се разбърква често.

Зеленчуците се накъсват на розички. В тиган се загрява зехтин и зеленчуците се изсипват в него. Запичат се от всички страни, като се разбъркват.

Изсипват се в купички. В същият тиган се добавят отцедените от маринатата кубчета тофу и се запичат от всички страни. Марината се разбърква с останалият соев сос, захарта и нишестето и се изсипват при тофуто, готвят се до редуциране на соса. Добавя се сусама, разбърква се и готовото тофу се прехвърля в купичките върху зеленчуците.





2 коментара:

  1. Кате,
    и за мен тофуто няма вкус, но когато се маринова е хубаво.Определено неговият вкус зависи от маринатата и от това с какво се поднася.Вкусно е и панирано по подобен начин.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Incredible! This blog looks just like my old one!
    It's on a totally different topic but it has pretty much the same page layout and design.
    Outstanding choice of colors!

    Here is my blog; advocare spark energy

    ОтговорИзтриване