Страници

Вкусове от Унгария: Картофен Лангош / Langos


К
ато след всяко пътуване и като при повечето от вас, пренасям вдъхновенията в кухнята. Първата рецепта, която избрах за моята кулинарна разходка е на известните унгарски Лангош. Интересното е, че такива опитах за пръв път в "Шьонбрун Виена", а доста често ги хапваме и в Грац, тъй като са част от уличната храна на пазарите. Но това не е учудващо, тъй като вследствие на историческите факти кухните на Унгария, Австрия и Германия са силно повлияни една от друга.
Лангош всъщност са нещо като огромни мекици, с различен вкус от нашите обаче. Тестото може да съдържа картофи или да е без. Сервират се най-често намазани с чесново олио, заквасена сметана и настъргано полутвърдо сирене(кашкавал). Съществуват доста варианти, като все по-често се срещат и сладки версии. На нас са ни любими или само с чесново олио или тази комбинация, която показвам тук.





Картофен лангош / Lángos

източник на рецептата: https://www.youtube.com


Продукти за тестото:
125 гр сварени картофи
100 мл прясно мляко
10 гр суха мая
250 гр брашно универсално
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
20 гр краве масло

за сервиране:
4-5 скилидкичесън
50 мл питейна вода(филтрирана)
50 мл зехтин(олио)
сол
заквасена сметана
полутвърдо сирене(Гауда, кашкавал)

    

Приготвяне:
Млякото се затопля приятно, но не трябва да е горещо! Маята + захарта + 50 мл от млякото и 1 с.л. от брашното се смесват, разбъркват, покриват със стреч фолио и оставят да шупне.
През това време картофите се намачкват с ръчна преса, смесват се с останалото мляко и масло и се загряват, бъркат се да станат като пюре. Изсипват се в чиния, разнасят се на тънък слой. Оставят се да се охладят.
В купа се изсипват охладената картофена смес, пресятото брашно, солта и втасалата мая. Омесва се тесто. Оставя се в покрита купа да втаса на топло за 20 минути. Премесва се, оформя се на топка, поставя се в купа, покрива се със стреч фолио и кърпа и втасва още 20 минути на топло.



Взима се част от тестото и с пръстите на ръцете върху набрашнен плот се оформя като голяма мекица. Пържи се в гореща мазнина и от двете страни. Изважда се и се оставя да се отцеди. Аз използвам кошница от мрежа, но може да се използва домакинска хартия или пък голяма цедка. С останалото тесто се процедира по същият начин. В зависимост от големината от това тесто може да се получат между 5 - 7 Лангош.
Готовите Лангош се намазват със смес от пасиран чесън, сол, вода. Върху всеки се изсипва по 2-3 лъжички заквасена сметана и се поръсва настъргано сирене(кашкавал). Поднасят се топли.

9 коментара:

  1. Чудесно изглеждат, Кате! И ние ги опитахме по-рано тази година в Будапеща, макар и малко странни на вкус отначало, много ни харесаха. Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Сонче! Да, в началото е малко странно, може би заради това, че не сме свикнали да ядем мекици и чесън:), но тестото е много вкусно, а и като ги опиташ се пристрастяваш:). Целувки и от мен!

      Изтриване
  2. Ей това колко много го обичам, ако знаеш! Който не го е опитвал, му изглежда просто като мекичка, но всъщност е много по-вкусно! Уханието на лангош се носи из цяла Будапеща, а зимата направо не може да му устоиш! Прекрасна рецепта, Катенце. Аз също правих преди години, но така бързо се изяде, че не остана време за снимки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, бива ли така, Люси? Бързо поправяй тази грешка:). Иска ми се да видя твоите Лангош, много обичам представянията на рецептите ти! Наистина са много вкусни, изглеждат като мекици, но нямат нищо общо. Поздрави!

      Изтриване
  3. Що се касае до традиционна унгарска кухня, на Фаркаш може да му се има пълно доверие - винаги спазва и показва оригиналните рецепти. И тази е такава, а ти си се справила блестящо! Браво, Кате! Всъщност лангошът е с трансилванско потекло, но както с повечето вкусни неща се случва, популярността му го е разнесла в по-широки граници. ;)
    Хайде, чакам следващата унгарска вкусотия, която е оставила по-траен белег върху небцето ти! :))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. М да, истината е, че доста рецепти разгледах, изгледах, прочетох, докато намеря това, което търся:). Все нещо не ме доближаваше до вкуса, а когато готвиш толкова много, като нас, определено ги надушваш нещата:). Благодаря за комплиментите, Ирма, наистина имах желание да успея, радвам се, че се получи, но с добри рецепти, резултата няма как да друг. А колкото до Лангоша, да, румънски мисля е произходът му, там също се продава, но с тези европейски кухни, честно казано едно ястие се среща почти във всяка страна. Дори един семпъл качамак, полента, мамалига се среща в много страни. Гулаша, шкембе чорбата, козунаците, под всякакви имена и още и още. Светът е широк, а кулинарията необятна. А със следващата рецепта дано успея да ви изненадам, макар, че и тя се среща в други страни. Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  4. Любими са ми тези мекици, както и всякакви изделия с картофи в тестото :)
    Много са ти апетитни, Кате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Дани! И на мен са ми любими твоите изкушения!:)

      Изтриване
  5. Ха сега, или ще трябва да идем и опитаме на място, а дано, де, или да се спретвам и да правя:))

    ОтговорИзтриване