Страници

Вкусове от Унгария: Лечо / Lecsó


Лятото е сезонът на пресните и слънчеви зеленчуци и просто нямаше как да не споделя едно от любимите ми унгарски ястия – Лечо. То всъщност е познато и в други страни, а дори се доближава на пръв поглед и до нашата лютика. Но разбира се има разлики, за които ще стане дума сега.Автентичното Лечо е това, което се вари върху открит огън в котле. За него се използват жълти чушки, домати, лук, червен пипер и сол и се готви със свинска мас или бекон. Разбира се като всяко ястие и това си има варианти и всеки го приготвя по негов си начин. В някои рецепти всички продукти се изсипват и готвят наведнъж, в други лукът и чушките се задушават предварително, а тази, която споделям е среден вариант, при който лукът се задушава, след това се добавят останалите продукти.
Често го наричат унгарският Рататуи. Лечо е една чудесна лятна яхния, която служи като основа за много ястия. Консервира се в буркани, замразява се във фризер(в кутии) или се консумира на момента. Към него се добавят наденички, ориз, картофи, яйца, галушки(нокедли, унгарското шпецле), служи и като гарнитура към меса.



Лечо Lecsó


Количествата на продуктите, които давам в рецептата са ориентировъчни. Но горе-долу това съотношение прави ястието вкусно.

Продукти:
6 домата
3 чушки
3 глави лук
зехтин(мазнина, мас, сланина, бекон)
сол
1 ч.л. червен пипер
1 люто чушле




Приготвяне:
Доматите се белят, като за целта може да се попарят в гореща вода и след това веднага в студена. Нарязват се на средни кубчета. Лукът се бели и нарязва на полумесеци. Чушките се почистват от семето и се нарязват на ивици.
В тенжера се изсипва мазнината и когато загрее в нея се добавя лукът. Задушава се до омекване. Изсипва се червеният пипер, разбърква се веднага и се добавят доматите и чушките. ( На по-късен етап се добавя нарязаното лютиво чушле. Ако е много люто, може да се добавят само няколко резенчета от него). Посолява се, разбърква се, похлупва се с капак и се вари до готовност на среден огън, докато се сгъсти. Поръсва се с магданоз.

За консервиране не бих се наела да давам съвети, тъй като не съм пробвала, но ако сте стерилизирали подобни ястия, то може да процедирате по същият начин. Гледах видео, в което като се насипе в буркани се посоляват, поливат със зехтин или олио и се затварят горещи, оставят се на хладно да се стерилизират.
За фризер – изсипва с в кутии и се замразява.


Лечо с яйца

Готовият сос Лечо се изсипва в малка теджера или касерола и когато заври в него се правят нещо като гнезда, в които се счупват яйца. Похлупва се с капак и се вари на слаб огън до готовност. Зависимост колко сварени трябва да са яйцата.

3 коментара:

  1. Кате,
    цялата серия от рецепти с унгарски привкус ми хареса много.Само съм наминавала покрай Унгария, но не съм запозната много с тази кухня.Ще изпробвам задължително рецептите, чудесни са за лятото и жегите.
    Поздрави и весело и усмихнато лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, ЕЛи! И на мен ми беше доста непозната, но откакто сме в Австрия, кухните много се преплитат и понаучих някои неща:). А пътуванията вдъхновяват, няма как да се върнеш от някъде и да приготвиш нещо, поне от любопитство. Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Опитвала съм готово и ми наподобява на смес за миш маш, но си мислех, че е италианска рецептата.

    ОтговорИзтриване