Страници

Палачинки с овесени ядки - базова рецепта / Oat pancakes -basic recipe


За пръв път правих такива палачинки някъде през лятото. Споделих рецептата набързо в Инстаграм. Дори не мислех да я записвам тук, просто защото е бърза, лесна и е от рецептите, които нямат нужда от много приказки:). Но все пак реших, че ще е добре да бъде споделена, защото си е идея за здравословна закуска. Смятам да я обогатявам с течение на времето и ако снимам разнообразните варианти, които правя, основавайки се на базовата рецепта.




Палачинки с овесени ядки – базова рецепта

Рецептата е за 4-5 бр палачинки, с големината на чиния от чаша за кафе. Дозата може да се увеличава, според желаната бройка. Рецептата може да се разнообразява като в сместа се добавя какао, брашно от рожков, настъргани ябълки, пюрирани банани. Овесените ядки може да се смелят на брашно, или да се заменят с такова.



Продукти:
*за 4-5 бр. палачинки с големина на чиния от чаша за кафе.
1 ч.ч. фини овесени ядки (може и пълнозърнести или едри)
1 ч.ч. прясно мляко или ядково
1 яйце



Приготвяне:
Млякото се разбърква с овесените ядки. В случай, че се използват едри или пълнозърнести ( не фини) овесени ядки, е необходимо накисване, докато омекнат. Добавя се яйцето и се разбива с миксер за 1 минута.
Тиган се загрява и намазва с кокосово масло(или друго). В него се изсипва от сместа, желателно е палачинките да са по-малки, защото са чупливи и трудно ще се обръщат. Палачинките се пекат от двете страни.
Поднасят се по желание с плодове – пресни и сушени, тахани, ядки, шоколад, сладолед…


Базова рецепта с кокосово мляко, поднесени с: шоколадов крем с лешници, бадемов тахан, бадеми и топинг от сушени малини, чиа, кокос и ядки.

5 коментара:

  1. Чудесни палачинки са се получили Кате.А и са много лесни и бързи.Ще изпробвам рецептата, записвам я.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, за сполучливата рецепта! Палачинките, станаха много вкусни. Добих 1 с.л кокосови стърготини,една ванилия и малко стевия :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че оставихте коментар! Отзивите са важни за други хора да преценят рецептата. Чудесна хрумка за добавките, много ми харесва, когато хората не се притесняват да импровизират и обоатяват рецептите. Светли празнични дни желая!

      Изтриване
  3. Чудесни и полезни. Всеки може да добави нещо по свой вкус. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за коментара! При повече време ще добавя варианта и на шмарен(накъсаните палачинки), тъй като при употреба на твърди пълнозърнести овесени ядки, ми се получиха така:). Поздрави!

      Изтриване