Страници

Мисо Рамен / Miso Ramen

мисо рамен, рамен, супа рамен, купа с рамен, японска супа

Когато приготвих първият си Рамен, преди много години, признавам, че изобщо си нямах на понятие колко широк е светът на това ястие. Мислех, че това е просто супа с нудъли, разни там добавки и едно яйце:). Не бях отдала дължимото внимание, не бях се впускала в подробности и честно казано години наред не се бях сещала за него. До като големият ми син, в тийнейджърската си възраст, гледайки анимета, не пожела да му направя Наруто Рамен. Това бе вторият ми опит и далеч по-добър.
В течение на времето се “запалихме” по Рамен и започнахме често да го приготвяме у дома, но понеже целта не беше просто да възпроизвеждам нечия рецепта, а исках да вникна в нещата, то четох, разглеждах, информирах се и толкова много се обърках:). В крайна сметка започнахме да варим нудъли( спагети), експериментирахме с бульони, вкусове и добавки, докато не достигнахме нивото, в което погледите ни се вторачиха в един неприлично вкусен Рамен, състоящ се от силен бульон, овкусен с Мисо паста, Рамен нудли, Рамен яйце, Чашу, още няколко топинга или с две думи: Мисо Рамен.


За тези от вас, които ме следят и имат на понятие от азиатска кухня, може би е станало ясно, че всички онези основни рецепти, които споделих в началото на февруари, ще доведат до тази публикация. Следвам насоките и съветите на Нами от любимият ми блог за японска кухня” www.justonecookbook.com “, като пропуснах сместа с джинджифил, сусам и чесън. Първият път направихме този Рамен с даши, вторият път с бульон от свински кокали, а третият път с пилешки бульон.
Задължителната съставка за Рамен е специалното Рамен яйце, рецептата за което ще намери място в тази публикация. Рецепта за останалите съставки ще споделя с линк.




Рамен яйце / Ajitsuke Tamago

Никога досега не бях приготвяла такова яйце. И не, не става дума, за това, че е мариновано. Тук става дума за уникалната му текстура. Перфектно сварено, меко яйце, с течен, кремообразен жълтък. Това яйце освен, че е задължителна съставка в Рамен купите, то се сервира и като гарнитура към други ястия, или закуски. Може да се приготви и без да се маринова.




Продукти за всяко яйце:
1 голямо яйце
1 с.л. соев сос
1 с.л. Мирин ( или 1 с.л. смес от бяло вино с щипка захар)
1 с.л. вода




Приготвяне:
В касерола се налива вода, която да бъде достатъчна, да покрие избраният брой яйца. Когато водата заври в нея се пускат внимателно и с помощта на лъжица или мрежест черпак яйцата, тъй като се засича времето на варене. Топлината се намалява и яйцата се варят за точно 6 минути, като пак повтарям степента на варене е ниска, т.е. водата ври леко и яйцата не “подскачат” в тенджерата. Изваждат се и веднага се заливат със студена вода, по възможност с лед. Оставят се да се охладят за няколко минути. Белят се внимателно, тъй като са меки.
Съставките за маринатата: соевият сос, Мирин и вода се изсипват в плик, разбъркват се( най-удобни са тези с “цип”). Яйцата се поставят в него и плика се затваря, прибират се в хладилник за няколко часа, най-добре една нощ. Яйцата могат да се съхраняват с марината в хладилник за 2-3 дни. Маринатата не се използва повторно.




Мисо Рамен

Този Рамен естествено се овкусява с Мисо паста, яйцето както казах е задължително, месото силно препоръчително:), а останалите съставки са по желание. Могат да се добавят различни зеленчуци. В случай, че решите да го приготвите, но не откривате Мисо паста, може да го направите по същият начин, но да овкусите със соев сос, но тогава разбира се няма да е Мисо Рамен, а Шою Рамен.




Продукти за 4 порции:
1 л силен бульон по избор( от свински, пилешки или телешки кокали или Даши)
Рамен нудли за 4 порции ( или друг вид по желание)
4 с.л. Мисо паста (използвам Широ мисо)
4 бр. сварени и мариновани Рамен яйца
1 бр Чашу ( рецепта)
няколко стръка зелен лук
сусам
Нори




Приготвяне:
Чашу(Печеното месо) се нарязва на тънки филийки.
Бульонът трябва да е горещ.
Приготвят се 4 купи. Във всяка се поставя по 1 с.л. Мисо паста, добавя се малко бульон и се разбърква до хомогеност.




Нудлите се сваряват според указанията на опаковката, разпределят се в купите. Върху тях се разпределя останалият бульон.
Поставят се останалите съставки: Чашу, яйцето, разрязано на две, сусам, Нори, нарязан зелен лук.




* В случай, че не откривате качествени нудли и въпреки, че не е практика в Рамен да се използват спагети, аз лично предпочитам да използвам тях, вместо някакви кофти продукти. Все пак извън границите на Япония е доста трудно да се открият качествени Рамен нудли и в доста рецепти срещам предложение да се заменят. Ако сте фенове на инстантните нудли, може да използвате и тях. В крайна сметка важното е да се използват продукти, които харесваме. В тази публикация споделям снимки на Рамен с Рамен нудли, пълнозърнести спагети и класически спагети. Рамен нудлите имат различна структура и стоят доста различно в купата, но и вариантът със спагети не е лош:).



2 коментара:

  1. Страшно ме заинтригува с азиатската кухня и прелестните ястия, които готвиш от нея. Захващам се и аз да я изследвам и да се поинтересувам повече за културата им. Благодаря за вкусотиите и кулинарното обогатяване, Кате! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Интересно и напълно непознато за мен ястие...И яйчицата са чудесни.

    ОтговорИзтриване