Страници

Вкусове от Истрия: Чевапчици в Лепиня / čevapčići u lepinja


Е

дна от типичните храни за района на Истрия, естествено и в Хърватия, а и в други Балкански страни са Кебапчетата. В Ровин обаче ни станаха любими, първо заради името им, което звучеше толкова готино на техен език (čevapčići u lepinja), а след това и заради вкусът им. Поръчвахме ги в хляб и в каймак. Като се прибрахме от Ровин децата често говореха за храната там, с нейните наименования и естествено идеята за вечерята ни си дойде сама:).



Тъй като исках да направя кебапчетата по възможно най-автентичен начин и доближаващи се до това, което ядохме на местна почва, разгледах доста сайтове и рецепти. Обобщено мога да кажа, че навсякъде кебапчета се правят от мляно месо по избор, смляно обаче няколко пъти, подправките са най-вече чесън и черен пипер, сол и вода, която се добавя по време на голямото месене. Количеството на водата варираше от 100 гр за 1 кг месо, до 200 гр за 1 кг месо. При мен е средно. Но може би зависи от каймата, колко вода може да поеме.
Питката Лепиня е всъщност популярната питка в няколко балкански страни, като се среща като Пита или Фладенброт. Тук, в Австрия правят дюнерите в такива питки. И моят следващ дюнер ще приготвя именно в нея, защото отдавна търсех сполучлива рецепта за това хлебче, което се характеризира с куха среда.
Гарнитурите, които подбрах за нашата вечеря, са както ни сервираха в Ровин: Каймак и Айвар. Каймакът ми е известният "Фалшив" такъв, защото оригиналният е продукт, който се прави по някакъв специален начин, а този е за моментите, когато няма от къде да си купим такъв. На вкус много се доближава, защото още когато Иван(синът ми) опита Каймак в Ровин, каза, че му прилича на смес от масло и сирене. Айварът ми е хърватски на Podravka(препоръчвам го), но може да се направи и домашен, което предстои пък да направя през лятото със свежи зеленчуци от градината на мама. Ех, този Ровин много работа(готвене) ми отвори:).




Лепиня /Lepinja



Продукти:
6 ч.ч. брашно, пресято
7 гр (1 пакетче) суха мая
2 с.л. захар
1/3 ч.ч. топло мляко
2 и 1/3 ч.ч. топла вода
2 и 1/2 ч.л. сол


Начин на приготвяне:
Маята се разбърква заедно със захарта и прясното мляко, изсипва се в голяма купа и се оставя за десетина минути да се активира. Към нея се добавят солта и водата. Разбърква се, започва да се добавя чаша по чаша брашното, като се бърка с приставките за тесто. Меси се около 6-8 минути, като в края на месенето то се отлепва от стените на купата, но все още е лепкаво. Изсипва се в чиста набрашнена купа и се покрива със стреч фолио и кърпа. Оставя се на топло да втаса за около 1 час, до удвояване на обема.


Премесва се отново за кратко с ръце, но в купата, като все едно се дърпа и похлупва и в никакъв случай не се натиска и не се добавя още брашно, единствено може ръцете да се набрашнят. Просто се взима тесто изтегля се нагоре и се похлупва върху другото тесто. Премесването е кратко.


Отново се покрива със стреч фолио и кърпа и се оставя да втаса за около 1/2 час, до удвояване на обема.



Втасалото тесто се изсипва внимателно върху обилно набрашнен плот. Наистина тестото не трябва да се мачка и натиска, за да не се развали това, което се е създало по време на втасването.


Премесва се много леко, с набрашнени ръце, отново с издърпване и похлупване, без да се натиска.


Тестото по рецепта се разделя на 12 части, но ако искате по-големи питки, направете 8 бр. Оформят се топки, като отново не се натиска, а леко с лявата ръка се въртят(побутват), а с другата се подпъхват краищата отдолу.


Топките се подреждат върху леко набрашнена хартия за печене, на разстояние една от друга. Аз ги разделих върху две хартии. Топките се притискат леко с ръце, за да се образуват плоски питки. Леко се поръсват с пресято брашно и се оставят да се отпуснат без да се покриват за 15-20 минути.


Печенето е много важен момент!
Докато питките се отпускат, фурната се включва да загрява на висока степен 240 градуса Целзий. На най-долната скара се поставя тава с вода, която остава там и по време на печенето. На средно ниво се поставя тавата, в която ще се пекат питките. Когато фурната загрее, тавата се изважда, като се внимава да не се изгорите! и питките заедно с хартията се приплъзват много внимателно в нея. Веднага се поставят в загрятата фурна и се пекат за 6 минути, след това се превключва на печене само на горен реотан, за 2 минути. Готовите питки се плъзват заедно с хартията върху решетка, а втората партида се пекат по същият начин.


Чевапчици/čevapčići 


*В случай, че не съм написала правилно произношението, моля да ме коригирате, но ние го чувахме така.


Продукти, за 20 бр. малки кебапчета:
500 гр смляно месо смес(по избор, това е телешко и свинско)
1 скилидка чесън
черен пипер
сол
щипка кимион( по желание)
70 мл студена вода


Начин на приготвяне:
Каймата трябва да се смели два пъти, например с кухненски чопър. Добавя се пресованата скилидка чесън, солта, пипера и по желание кимиона. Смила се още веднъж. Премества се в купа и започва да се меси с приставки за тесто, като на няколко пъти се налива водата. След всяко добавяне на вода, се меси, докато се усвои добре от каймата. Купата се покрива със стреч фолио и се прибира в хладилник за 1 до няколко часа. От каймата се оформят малки кебапчета(но имайте предвид, че при печене те намаляват обема си). Кебапчетата се подреждат върху тава със стреч фолио, завиват се също със стреч фолио и се прибират във фризер за 30 минути. Пекат се на загрята скара, грил тиган или плоча от всички страни.


Фалшив каймак

За него са необходими равни количества: масло, натурална Филаделфия и сирене Фета. Всичко се разбърква до гладкост.


Сервиране на Кебапчета в Лепиня:
Краят на питката се отрязва и тя се разтваря. Може и да се цепне само в началото с ножа, а отвътре тя е куха. Питката се разтваря, може отново с помощта на нож и в нея се поставят кебапчета. Поставят се в чиния и се гарнират с малко айвар, каймак, пържени картофи и по желание нарязан лук.



7 коментара:

  1. Питките ме заинтригуваха много и със сигурност ще ги опитам. Начинът на приготвяне с издърпването ми напомня за чабата, но приготвянето на тези симпатични джобчета е много по-бързо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този начин на месене практикувам за хляб от доста време, но не знаех, че това е и рецептата за тези питки. Насъбрала съм снимков материал, но кога ще стигна до публикация не знам:). Ето, ти пък казваш, че и Чабата се приготвя така, много интересно, наистина. Тестото е толкова различно от класическото, а при втасването се получават чудеса. Наистина са чудни питките, Бети. Поздрави!

      Изтриване
    2. При чабата има други тънкости, просто това издърпване ми напомни за тях. Пропорциите на продуктите са различни, броя на втасвания и издърпвания... Това е очарованието на работата с тесто.
      Благодаря, Кате за интересните пътешествия и рецепти!

      Изтриване
    3. О, със сигурност има разлики, Бети, просто този начин на месене на тестото е доста различен, от познатият ни при който използваме усилия и добавяме повече брашно. Хлябът, който правя също може да се прави с дълго втасване - цял ден, но може и с едно-две втасвания за час. Но то и печивата са съвсем различни. Както казваш, работата с тесто е удоволствие и крие толкова много изненади. Аз също ти благодаря, Бети, за винаги цветното настроение, което ме обзема, след твоите публикации! Поздрави!:)

      Изтриване
  2. Чудесни питки, Кате!
    Маята 7г ли е, защото има и по-големи разфасовки.
    Т.е за килограм брашно ли е?
    Прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 7 гр е, да Дани стандартно пакетче, мислех да го добавя, че знае ли човек след време какви разфасовки ще пуснат:), но съм отплеснала. Благодаря за подсещането! Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  3. Кате,
    бях гледала как се правят тези питки - балон в един турски сайт.Наистина се ползват и в Германия за сандвичи.Но твоето подробно обяснение определено ме спечели да ги пробвам.А хърватските кебапчета определено си заслужават да се пробват.И тук добавят вода и даже лед.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване