Страници

Вкусове от Истрия: Плюканци / Pljukanci


Плюканци / Pljukanci е традиционна паста от полуостров Истрия, Хърватия. Тестото се прави от съвсем простички съставки: брашно, вода, сол, яйце. Интересен е начинът на оформяне, като всичко се прави ръчно, без използването на специални уреди. Излишно е да казвам колко много ценя това. Домашно приготвена храна, с вложени желание и любов, са повод само за комплименти към човека, който я е приготвил. На вкус Плюканци наподобяват Австрийското Шпецле. Сервират се с различни сосове и гарнитури. Истрия се слави с дивите си аспержи, трюфели, сирена, говедата Boškarin и морски дарове и по тази причина най-разпространени в района са Плюканци със: Сметанов сос с диви аспержи и тяхното Прошуто; Сметанов сос, тяхното твърдо сирене, наподобяващо Пармезан и трюфели; Сос, наподобяващ Гулаш. Опитахме тази паста в Ровин и наистина беше много вкусна. Това бе и една от първите рецепти, които приготвих вкъщи, вдъхновена от пътуването ни до Хърватия и с помощта на моите момчета.




Плюканци / Pljukanci

Базова рецепта за тесто

Полезно видео


Продукти:
пастата е достатъчна за 4 човека
2 ч.ч. брашно фино
1 ч.ч. гореща вода( t – да може да се докосва с пръсти)
1 яйце
1 ч.л сол



Приготвяне:
Водата се налива в голяма купа, добавя се яйцето и веднага се разбърква и стиска с пръстите на ръцете, за да не се сготви. Добавят се солта и пресятото брашно наведнъж и се размесва. Замесва се тесто за около десетина минути, докато се получи меко и гладко, като при нужда може да се добави още малко брашно. Оформя се на топка, покрива се с набрашнена кърпа или стреч фолио и се оставя да се отпусне на стайна температура за 1/2 час.
От тестото се взима една част и от него се оформя фитилче, с дебелина 1 см например. Нарязва се на парчета с големина на фъстъци:). Дланите на ръцете се поръсват с брашно. Взима се топче тесто и между дланите се оформя на фитилче със заострени краища и по-дебела средна част, наподобяващи бобени шушулки. Готовите Плюканци се подреждат върху набрашнена кърпа или плот и се оставят така да засъхнат леко, около 1/2 -1 час.
През това време в голяма тенджера се налива вода, добавя се сол и малко зехтин.
По принцип 1 л вода е за 100 гр паста. (Аз добавям на всеки 1 л вода, 1 с.л. зехтин, 2 ч.л. морска сол( 10 гр).).
Когато водата заври, Плюканци се пускат внимателно в нея и се варят между 5 и 10 минути, зависи от дебелината, докато най-дебелата им част се свари. Ако е нужно може да се разбъркат, за да не залепнат по дъното. Отцеждат се от водата, но не се изплакват със студена!
Поднасят се със сос по избор.



Плюканци със сметанов сос, скариди, трюфели и твърдо сирене

Продукти:
за 2 порции
сварени плюканци 1/2 доза от горната
1 купа бланширани скариди
3-4 чери домата
2 скилидки чесън
1/2 ч.ч. бяло вино
1/2 ч.ч. млечна сметана
твърдо сирене( Пармезан, Истрийско, Грана Падано)
2-3 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. топла вода или бульон
сол
черен пипер
трюфели


Приготвяне:

В дълбок тиган се загрява зехтин, добавят се нарязаният чесън и скаридите и се запичат от двете страни до златисто. Добавят се нарязаните чери домати и сол на вкус. След 1-2 минути се налива бялото вино и когато почти се изпари се налива водата или бульона. Оставя се да се редуцира наполовина и се налива сметаната. Разбърква се добре, добавя се пастата, малко настъргано сирене и всичко се готви, докато сосът се сгъсти. Поръсва се с черен пипер и се поднася с нарязан на тънки филийки трюфел и сирене.
! Тези трюфели не се готвят, не търпят термична обработка, за това се добавят при сервиране, а някои видове в края на готвенето и при изключен котлон.



Плюканци със сметанов сос, аспержи, прошуто, трюфели и твърдо сирене



Продукти:
за 2 порции
сварени плюканци (1/2 доза от базовата рецепта)
2-3 скилидки чесън
1 глава лук
сол
300 гр много фини аспержи
100 гр прошуто
1/2 ч.ч. бяло вино
1/2 ч.ч. млечна сметана
2 с.л. зехтин
черен пипер
твърдо сирене
трюфел



Начин на приготвяне:
Зехтина се загрява в тиган, добавят се лука и чесъна, нарязани на ситно. Когато омекнат се добавят измитите, отцедени и начупени на 3-4 части аспержи и нарязаното на ивички прошуто. В случай, че използвате по-дебели аспержи ги обелете предварително. Когато аспержите се запекат се налива виното и когато се изпари се налива сметаната и се добавя нарязано/настъргано сирене. Разбърква се, посолява се на вкус, поръсва се с черен пипер, добавя се пастата, разбърква се и се вари до сгъстяване на соса, като се разбърква, за да не залепне. Сервира се с нарязан трюфел.


3 коментара:

  1. Ах, Кате! Отколешна мечта ми е да отида на екскурзията "Гурме тур на Истрия", но не мога да убедя половинката си. Сега няма нужда и да го моля вече, защото съм сигурна, че твоят тур из района ще е в пъти по-хубав! Прекрасни плюканци! Сега си записвам и рецептата за хлебчето с кебапчетата. Благодаря за кулинарната разходки из Хърватия, Кате! С нетърпение очаквам всяко следващо ястие! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти действам така, Сонче! Подбирам най-любимите ни рецепти от района и дано и следващите ти допаднат. Имат богат избор и на рибни ястия, но ми се искаше да обърна внимание на по-типичните за Хърватия и Истрия рецепти. Все пак пържени калмари и риба на грил има почти във всички морски райони. Пожелавам ти да отидеш на екскурзия или гурме тур, както и самата ти желаеш, а ако успееш с тези рецепти да запалиш искриците на твоята половинка, ще бъде чудесно. Прегръдки!

      Изтриване
  2. Кате,
    интересна паста, която се замесва с вода за разлика от италианската, при която вода не се добавя.А сосовете явно са типични за този регион.Страхотно ястие се е получило.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване