Страници

Малки кифлички с кестени / Maroni kipferl


Е

дна от традиционните ни есенни дестинации в последните няколко години са кестеновите гори. Освен, че прекарваме време сред природата, събираме и първите нападали кестени. Чувстваме се като откриватели и наистина е много забавно между падналите цветни листа да съзреш рошавата дрешка на някой узрял кестен. Не прекаляваме с количествата, тъй като кестените изискват правилен начин на съхранение, в противен случай или ще се сдобият с мухъл, или пък ще изсъхнат и няма да могат да се белят добре след печене. След като приготвихме любимите ни печени кестени, оставих малко, за да направя едни кифлички, които отдавна бяха привлекли погледа ми.



Всъщност кестените тук са в плънката на кифличките, а те самите могат да бъдат направени с всяко любимо тесто. Формата също може да бъде различна, а аз се спрях на тази, тъй като желанието ми бе да направя нещо средно между кифличка и сладки. Големите кифли са по-засищащи, а тук целта не беше да закусваме с тях, а да са подходящи за чай или кафе или просто ей така за подслаждане.


ВАЖНО! Кестените трябва да са ядливи. Такива могат да се намерят в магазините за плодове и зеленчуци, в супер маркетите или в специални гори. Продават се също и готови сварени или печени кестени във вакумирани опаковки. Кестените в парковете не са ядливи, а декоративни!!! Те дори са отровни. За повече информация и разликата между видовете кестени може да потърсите в интернет.




Малки кифлички с кестени


Избрах тестото на Кифлички със сирене и масло, а идеята за оформянето открих в Хлебопечка.ру. Плънката е от печени/сварени кестени, мляко и пудра захар на вкус. Ние не харесваме прекалено сладки десерти, затова тестото е без захар, но ако вие желаете може да използвате козуначено тесто за кифлички и да увеличите захарта в плънката. Първоначално направих плънка от 150 гр кестени, но тя бе достатъчна за половината тесто, така, че удвоих дозата и в рецептата записвам дозата достатъчна за това тесто. Но могат да се направят и кифлички с различни плънки: мармалад, локум и др.


Продукти:
тесто:
1/2 кг бяло брашно
1/2 с.л. сол
1/2 с.л. суха мая (10 гр прясна)
1/2 с.л. захар
250 мл топло прясно мляко
100 мл олио
1 яйце + 1 белтък

за намазване: 1 жълтък + 1 с.л. олио + 2 с.л прясно мляко

Плънка:
300 гр сварени/печени обелени ядливи кестени
120 мл прясно мляко
100 гр пудра захар


Начин на приготвяне:

Приготвяне:
Брашното се пресява в купа, разбърква се със солта и в него се оформя кладенче.
Маята се разтваря в топлото мляко, добавя се захарта, разбърква се и се оставя за около 10 минути да шупне. Към шупналата мая се добавят олиото, яйцето и белтъка. Разбърква се добре и се изсипва в брашното. Замесва се тесто. При нужда може да се добави още брашно(това зависи от вида на брашното), но не се прекалява, защото тестото трябва да бъде меко. Оформя се на топка и се поставя в чиста, набрашнена купа. Купата се покрива със стреч фолио и леко одеало и се оставя на топло да втаса до двойно увеличение на обема.
През това време се приготвя плънката, като обелените кестени, пудрата захар и прясното мляко се пюрират в блендер или с пасатор.

След като тестото втаса, от него се оформят желаните кифлички, като във всяка се поставя от плънката.
За оформянето на тези кифлички тестото се разделя на топчета с равна големина( моите са по 50 гр). Всяко топче се разточва на кръг върху леко набрашнена повърхност с дебелина на кората 2-4 мм( по желание), зависимост от дебелината ще се получат по-пухкави кифлички или по-твърди(като сладки). Кората се разделя на 4 части( триъгълни). Във всеки триъгълник по страните му се правят по три процепа, като в едната страна са почти от край до край, а от другата процепите са до прорезите на първата стена. (Вижте снимката). В средата на дългата стена към върха се поставя част от плънката, похлупват се нарязаните краища един върху друг и получените триъгълни кифлички се подреждат в тава, застлана с хартия за печене, на разстояние една от друга. Ако сте ги оформили бързо, е нужно да втасат за десетина минути, като се покриват със стреч фолио и лека кърпа и се оставят, зависи от топлината в помещението. Ако сте ги оформили по-бавно, те са малки и втасват още по време на оформянето. Намазват се разбитият с млякото и олиото жълтък, поръсват се п ожелание със захар и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто.
Изваждат се и се оставят върху решетка да се охладят. Консумират се топли, но когато се охладят напълно могат да се приберат в кутии и да се съхраняват 1-2 дни, като са вкусни и на следващият ден.






Есента е най-красива сред природата. Не пропускаме възможност да ѝ се насладим, а презареждането наистина е от голямо значение, даровете, които ни носи също. Нека бъде вдъхновяваща и за вас!

4 коментара:

  1. Кате, при теб пък е някаква приказка :) Още откакто те видях с онази рокличка, приказката при вас продължава ! Много хубаво предложение, и аз съм правила това оформяне , но с друго тесто. При теб са по-фини и нежни сладките. Поздравления и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси! Да, наистина повече наподобяват сладки, макар, че са с тесто за кифлички:). Ще потръся твоите сега, любопитна съм как си ги представила и да се заредя с малко настроение. Поздрави и от мен!

      Изтриване