Страници

Домашни талятели с трюфел сос


След кратка отбивка от темата за кулинарните ми вдъхновения след пътуването ни до Истрия, споделям следващата рецепта за Домашни талятели с трюфел сос. Ако сте обърнали внимание, в края на публикацията споделям ястията, които опитахме в Истрия и това бе сред тях.

Домашни талятели

Продукти за тесто за талятели:
600 гр бяло брашно, фино
3 яйца
1 с.л. сол
3 с.л. зехтин или олио
180 мл вода

Начин на приготвяне на домашни талятели:
Брашното се пресява в купа, добавя се солта и се разбърква. Прави се кладенче, в което се изсипват яйцата и част от водата. Започва да се разбърква с ръка, постепенно се добавя зехтина и след него останалото количество вода. Меси се до образуване на меко тесто. При нужда може да се добави още малко брашно, но не се прекалява. Тестото наистина трябва да бъде меко.
Тестото се разделя на 3 части, които се оформят на топки. Двете се покриват със стреч фолио, за да не съхнат, а третата се разточва върху добре набрашнен плот, на правоъгълна кора с дебелина 1-2 мм, желателно е тестото да е равномерно разточено. По време на точенето се ръси с брашно, за да не залепва. Кората се набрашнява много добре и се навива на руло. Няма значение по дългата или къса страна ще се навие, това оказва влияние върху дължината на талятелите. След като се навие, рулото се нарязва на филийки с ширина по желание, но около 6-7 мм е добре. Всяка филийка се развива. Взимат се две-три ленти и се оформят на “кълбо”, като за целта се вдигат с едната ръка от единият им край заедно във въздуха, след което се пускат в другата ръка.

По същият начин се оформят и останалите две топки тесто. Пастата се оставя на стайна температура да засъхне за 1/2 час, а през това време в тенджера се налива вода със сол и зехтин и се поставя на котлон да заври.
Съотношението е на всеки 1 л вода – 1 с.л. зехтин, 2 ч.л. морска сол( 10 гр).).
Когато водата заври, Талятелите се пускат внимателно в нея и се варят за 10 минути, зависи от дебелината. Ако е нужно може да се разбъркат, за да не залепнат по дъното. Отцеждат се от водата, но не се изплакват със студена! Поднасят се със сос по избор.

Трюфел сос

Тук продуктите са относителни като количество. Зависи колко наситен на трюфел аромат и вкус желаете да е соса, а също и за колко души се приготвя, както кой колко сос обича да сипва в пастата си:). Ориентировъчно записвам като базова рецепта за 4 порции.

Продукти:
500 мл млечна сметана( животинска)
2 бр трюфели (25 гр общо)
4 с.л. прясно настърган пармезан

Начин на приготвяне на трюфел сос:
Сметаната се загрява, добавя се настърганият пармезан и се разбърква, вари се на умерена температура, докато сиренето се разтопи и соса леко се сгъсти. Отстранява се от котлона и още докато сосът е горещ към него се добавя ситно нарязан или настърган трюфел, разбърква се и се полива върху пастата. Отгоре се поръсват филийки трюфел и нарязан пармезан.

4 коментара:

  1. Кате,
    разкошна домашна паста.Друга е рецептата за тестото обаче.Аз знам,че тестото се прави само от брашно и яйца.Но си записвам и тази рецепта.Сосът както и трюфелите са едно прекрасно допълнение.Зимата идва така,че ще имаме повече време за кулинарни изненади.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Ели! Да, със сигурност има много рецепти за паста, а специално за талятели само с брашно и яйца съм споделяла рецептата в шоколадовите ми такива. Късна есен и зимният сезон са ми любими за кулинарни изяви:), но тогава пък рано се стъмява и снимките не се получават особено добре, ама пък е вкусно:). Поздрави!

      Изтриване