Страници

Бисквити с шоколадов печат


П

редполагам много от вас са купували или виждали в търговските вериги бисквитите, подобни на PÉTIT BEURRE, но с шоколадово покритие. Заради новата ми форма за бисквитки, направих отново "проучване":) и се оказа, че най-популярните такива са френски, известни като PÉTIT ÉCOLIER, получили името си от картинката, щампована върху тях, изобразяваща малко дете, държащо кошница в ръка. От момента на създаването им, тези бисквитки остават с непроменена картина и този малък ученик се превръща в техен символ. Моят комплект за тяхната домашна версия съдържа силиконова форма за шоколадчета и резец за бисквити, в подходящ размер, но с коледни мотиви. (Все пак оригиналната щампа е патентована).


Домашните версии на бисквитите могат да се направят по всяка една рецепта, която е подходяща за целта, т.е. тестото запазва формата си по време на печене, най-често това е тесто за маслени сладки. Няма как да използваме тесто за напукани сладки например, тъй като е ясно какво ще се получи:). Шоколадовото покритие може да бъде от бял, тъмен или млечен шоколад, но задължително качествен. За слепване на двата елемента се използва разтопен, но не горещ шоколад. В случай, че не разполагате с такъв комплект, в края на публикацията ще ви дам идея как може да си направите такива бисквити и без него.


В тази публикация ще споделя двете рецепти, по които направих моите бисквити. Първата е с класическо маслено тесто за френски бисквити Petit, без съдържанието на яйца и 50% шоколадов кувертюр, а за другата използвах рецептата за Спекулатис, която споделих скоро в блога в комбинация с 70% шоколадов кувертюр.



Френски маслени бисквити с шоколадов печат



продукти за 6-8 бр. бисквити с размер 6,5 x 5,5 см и дебелина на бисквитата 3-4 мм

110 гр универсално бяло брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
30 гр кафява захар
8 гр бурбонска ванилова захар (1 пакетче)
40 гр масло
25 мл вода
60 гр 50 % шоколадов кувертюр(използвам Zotter)
допълнително шоколад за слепване на елементите


Начин на приготвяне на френски маслени бисквити с шоколад:
Шоколадовият кувертюр се нарязва на парчета и се разтопява на водна баня. Формата за шоколадчетата се запълва. За моята форма, във всяко гнездо поставям по една с.л. и разнасям добре. След като гнездата се запълнят е добре формата да се удари леко в плота, за да излезе евентуално въздуха, ако има такъв. Също така, за да се получи равна и гладка задна част може да се мине с шпатула, която да отстрани излишният шоколад. Формата с шоколадчетата се поставя върху дъска и се прибира в хладилник да стегнат.

Бисквитки: Захарта, ваниловата захар, маслото и водата се поставят в малка касерола и се загряват на котлон, докато захарта и маслото се разтопят. Оставят се да се охладят.
Брашното и бакпулвера се пресяват в купа. Към тях се добавя охладената смес и се замесва тесто. То не е еластично, все пак е маслено-бисквитено тесто. Съотношението на съставките брашно-масло-вода-захар във всички рецепти, които прочетох е това, но в случай, че е необходимо може да се добави още малко брашно, като в никакъв случай не се прекалява! Оформя се на топка, притиска се на дебел диск и се завива добре в стреч фолио. Прибира се в хладилник за 1 час.
Изважда се. Оставя се за малко да се отпусне и се разточва на кора с дебелина около 3-4 мм, достатъчна да запълни формите.
В някои рецепти разточват кората 2 мм и така се получават по-тънки и по-хрупкави бисквити, естествено от тази доза ще излязат и двойно количество.
Изрязват се бисквитки, подреждат се в тава, застлана с хартия за печене и се пекат на 170-180 градуса за около 12-15 минути, докато краищата започнат да се оцветяват в златисто. Изваждат се върху решетка да се охладят.
След като шоколадчетата са стегнали се изваждат от хладилника и се оставят за няколко минути на стайна температура, след което се изваждат внимателно от формите. Залепват се към бисквитите с помощта на разтопен шоколад. Прибират се отново в хлаилник, докато стегнат, а след това може да се съхраняват в кутия, на хладно или в хладилник. За ден знам, че издържат и са със страхотен вкус. По-дългото им съхранение все още не съм тествала:).


Какаови бисквити с шоколадов печат



Продукти:
за 18 бр. бисквити с размер 6,5 x 5,5 см

230 гр универсално брашно
20 гр натурално какао
2 равни ч.л. бакпулвер
щипка сол
150 гр тъмно кафява захар(Мусковадо или Vollrohr)
150 гр краве масло, меко
3 с.л. прясно мляко, студено
190 гр 70 % шоколадов кувертюр(използвам Zotter)
допълнително шоколад за слепване на елементите


Начин на приготвяне на какаови бисквити с шоколадов печат:
Шоколадчета: Шоколадовият кувертюр се нарязва на парчета и се разтопява на водна баня. Формата за шоколадчетата се запълва. За моята форма, във всяко гнездо поставям по една с.л. и разнасям добре. След като гнездата се запълнят е добре формата да се удари леко в плота, за да излезе евентуално въздуха, ако има такъв. Също така, за да се получи равна и гладка задна част може да се мине с шпатула, която да отстрани излишният шоколад. Формата с шоколадчетата се поставя върху дъска и се прибира в хладилник да стегнат.

Бисквити: Брашното, бакпулвера, солта и какаото се пресяват в купа.
Към тях се добавят захарта, маслото, нарязано на кубчета и студеното прясно мляко. Замесва се тесто, което е сравнително твърдо, не е еластично. Събира се на топка, поставя се върху стреч фолио, оформя се на дебел диск, увива се добре с стреч фолиото и се прибира в хладилник за 1 час.
Изважда се, оставя се малко да омекне, разточва се на кора, около 3 мм. Изрязват се бисквитки, подреждат се в тава, застлана с хартия за печене и се пекат на 170-180 градуса за около 12-15 минути, докато краищата започнат да се оцветяват в златисто. Изваждат се върху решетка да се охладят.
След като шоколадчетата са стегнали се изваждат от хладилника и се оставят за няколко минути на стайна температура, след което се изваждат внимателно от формите. Залепват се към бисквитите с помощта на разтопен шоколад. Прибират се отново в хлаилник, докато стегнат, а след това може да се съхраняват в кутия, на хладно или в хладилник.


Тази форма е на Silikomart, онлайн може да се поръча от магазина на Silikomart .

В случай, че не разполагате с подобна формичка, можете да приготвите бисквитите и по други начини.
Във всички случаи се правят бисквитки по избраната рецепта, изрязват се или с формички, или ако искате да имитирате тези, може да използвате къдраво ножче и да ги надупчите с вилица.
Шоколадовата част може да се направи като разтопен шоколад се изсипва върху равна повърхност, разнася се равномеро с шпатула, заглажда се и след като стегне се изрязва на правоъгълници. Няма да имат релефният отпечатък, но пък върху тях с тънка хартиена фунийка с шоколад може да нарисувате или напишете нещо. В случай, че имате релефни килимчета може да използвате тях.
Могат да се използват формичките от адвент календарите, в блога имам сходно предложение - Бисквити с шоколадови бонбони.
Могат да се използват всякакви други подходящи форми за айсинг, мъфини, бонбони, с гнездо, удобно по размер, просто се запълва само малка част от тях, колкото да се получи тънко шоколадче.
Импровизирайте с подръчни материали, приятно, креативно и интересно е.

В българските кулинарни блогове такива бисквити има при Инчето. Нейната версия на бисквитите може да видите в блога ѝ Ossigeno.

3 коментара:

  1. Здравейте, колко грама е маслото за първите 6 бр бисквитки?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Много благодаря за коментара, пропуснала съм да запиша това! Допълних веднага. Поздрави!

      Изтриване