Години наред избягвах да гледам кулинарни шоу предавания, тъй като не ги разбирах. Не проумявах стреса и държането на жури и участници. Рядко гледам телевизия и попадах понякога на някой епизод, но не съм следяла и не ме интересуваше как ще се развиват събитията по-нататък.
Тази година случайно попаднахме на втория епизод от новия сезон на “Мастър шеф” и на двамата с Христо ни стана много интересно. Вече разбираме, че стресът е необходим, тъй като той е част от всяка една професионална кухня. Разбираме и критиките, забавляваме се със суматохата, която настъпва, възхищаваме се на журито и участниците и следим сезона.
От два дни вече сме вкъщи, поради ситуацията с Covid19, която е известна на всички. Спазваме ограниченията и препоръките и пазим себе си и останалите. Стоенето вкъщи стана повод да измисляме и някои забавни неща за правене, като например тази игра.
Идеята е, участникът да получи кутия с продукти и в рамките на 1 час да приготви ястие с тях, като го презентира добре, като това включва визуално добре подредена чиния и интересно презентиране с думи.
Журито опитва всеки елемент и споделя с участника мнението и препоръките си.
Преди да започнем зададох няколко въпроса на Христо, относно топлинната обработка на основни продукти като картоф, ориз и др., които включваха изискванията за времето за варене/печене на същите.
⚠Важно: Съобразете възрастта на детето и неговите възможности. В случай, че не е работило на котлон и фурна, не го оставяйте без надзор! Най-важна е безопасността! Може да възпроизведете играта, без да се налага да се използват електрически уреди, а от вече приготвени продукти да се сглоби чиния. Ние го правим често, например на семейните ни закуски, а и когато приготвяме дюнер, бургер, обяд или вечеря тип”отворена маса”. Възпитанието на децата в любов и уважение към храната започва от най-ранна детска възраст, още с играчките, по-късно техните пориви за готвене не бива да се спират, но винаги трябва да са под родителски контрол!
Да започваме:
Участник: Христо, 11 г.
Интереси: Музика, История и др.
Хоби: Флейта, Кулинария, Magic the Gathering и др.
Пилешко филе
Картоф
Морков
Яйце
Пармезан
Шалот
Карфиол, броколи(в случая замразени)
60 минути. Дадох му няколко минути да избере допълнителни продукти, които ще са му необходими, ограничени до подправки, сол и мазнина. Не го попитах какво ще готви, оставих го да ме изненада.
3-2-1 Старт!
3-2-1 Старт!
Ароматът към 30 минута, обаче ме накара да надзърна в кухнята и в суматохата му зададох няколко “шефски” въпроса, на които той отговаряше, докато наблюдаваше ястията си. Работеше на два котлона и фурна!
Христо приготви и сервира своята чиния за 45 минути.
Презентиране(без редактиране):
Христо: Представям ви моята чиния, Шеф.
Приготвих пюре от картофи с Пармезанов чипс. Картофите нарязах на малки кубчета, за да се сварят по-бързо, сварих и пасирах с пармезан и малко вода. За пармезановия чипс настъргах пармезан върху хартия за печене и го сложих във фурната докато стане хрупкаво във фурната на 150 градуса.
Това е сварено яйце:).
Това са моите филета, мариновани в зехтин, соев сос, черен пипер, бял пипер, риган и сол. Запечени в зехтин и сложих лук(бел. авт.шалот ) до тях, за да им даде хубав аромат.
Това е гарнитурата: зеленчуци, моркови и това…(бел. авт. карфиол) и броколи. Тях ги опекох с малко зехтин.
Христо: Представям ви моята чиния, Шеф.
Приготвих пюре от картофи с Пармезанов чипс. Картофите нарязах на малки кубчета, за да се сварят по-бързо, сварих и пасирах с пармезан и малко вода. За пармезановия чипс настъргах пармезан върху хартия за печене и го сложих във фурната докато стане хрупкаво във фурната на 150 градуса.
Това е сварено яйце:).
Това са моите филета, мариновани в зехтин, соев сос, черен пипер, бял пипер, риган и сол. Запечени в зехтин и сложих лук(бел. авт.шалот ) до тях, за да им даде хубав аромат.
Това е гарнитурата: зеленчуци, моркови и това…(бел. авт. карфиол) и броколи. Тях ги опекох с малко зехтин.
Журито: Това яйце, как го измисли?! Можеш да правиш чудесни яйца по щирийски, омлет, защо сварено самотно яйце?
Христо: Ами чудех се какво да го правя и реших да го сваря, но виждам, че не е добра идея, Шеф.
Журито: Ммм, чипса ти е страхотен! Поздравления! Пюрето ти е малко безсолно, сложи ли сол?
Христо: Да и пармезан.
Журито: Явно не е достатъчно, опитваш ли, това, което готвиш? Но все пак ако се консумира заедно с чипса от Пармезан става добре.
Пилешкото ти месо е овкусено великолепно. Карамелизираната външност придава чудесен вкус. Месото е можело една идея по-рано да се извади, но като цяло е вкусно и добре изпечено. (Забележка: У дома Христо е майстор на сочните пилешките филенца и разбирам, че готвенето на няколко ястия едновременно е причината за това). Зеленчуците са много вкусни, но моркова е леко хрупкав, може би е трябвало да го нарежеш на по-тънко.
Христо: Разбирам, Шеф! Е?
Журито: Като цяло ми харесва идеята, ястието и презентацията. Имам някои забележки, но те са нищо, в сравнение с вкуса, който ми представяш. Благодаря! Запазваш престилката!
Христо: Ами чудех се какво да го правя и реших да го сваря, но виждам, че не е добра идея, Шеф.
Журито: Ммм, чипса ти е страхотен! Поздравления! Пюрето ти е малко безсолно, сложи ли сол?
Христо: Да и пармезан.
Журито: Явно не е достатъчно, опитваш ли, това, което готвиш? Но все пак ако се консумира заедно с чипса от Пармезан става добре.
Пилешкото ти месо е овкусено великолепно. Карамелизираната външност придава чудесен вкус. Месото е можело една идея по-рано да се извади, но като цяло е вкусно и добре изпечено. (Забележка: У дома Христо е майстор на сочните пилешките филенца и разбирам, че готвенето на няколко ястия едновременно е причината за това). Зеленчуците са много вкусни, но моркова е леко хрупкав, може би е трябвало да го нарежеш на по-тънко.
Христо: Разбирам, Шеф! Е?
Журито: Като цяло ми харесва идеята, ястието и презентацията. Имам някои забележки, но те са нищо, в сравнение с вкуса, който ми представяш. Благодаря! Запазваш престилката!
Според мен децата се учат на креативност, на работа под “стрес”, също и да понасят критики, но само когато са градивни и в никакъв случай обидни. Например, аз критикувам яйцето, пюрето и зеленчуците, но му посочвам как е могъл да коригира това. Най-важното: прекарваме заедно времето си по забавен начин.
Мастър шеф, благодарим за вдъхновението!
Поздравления за Ицко!
ОтговорИзтриванеЧудесно се е справил!
Прегръдки и за двама ви!
Благодарим, Дани! Наистина беше много интересно. Прегръдки за теб!
ИзтриванеСправил се е прекрасно Ицко! И колко е пораснал.
ОтговорИзтриванеПрегръдки и за двамата!
Да, Габи, толкова бързо растат децата. И аз така гледам Радост и си викам кога мина това време. Прегръдки и от нас!
ИзтриванеНевероятни сте, много ми хареса вашия Мастершеф, в частност Христо! Адмирации за детето, което се оправя така добре с пилешките филенца и за майка му, която му е измислила това предизвикателство:)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
:) всички занимания, предизвикващи креативността и ангажиращи вниманието на децата са много приятни, забавни и интересни. Както за него бе интересно да готви, така за мен пък бе интересно да видя какво ще му хрумне да направи. Много готино, наистина. Поздрави, Алби!
ИзтриванеБраво на Христо! Браво и на теб! Чудесно е, когато децата проявяват такова творчество и такъв интерес към "занимания за възрастни" и се учат от малки. За съжаление от моите, само малкият има интерес към готвенето, закуската си е "неговият час". Но пък помагат при приготвяне на яденето у дома и се надявам скоро интересът им да се засили.
ОтговорИзтриванеПрекрасно ястие на детето! Чудесно занимание сте си спретнали! Радвам ви се! Целувки!
С каквото и да се занимават децата, важното е да им носи удоволствие и да развива тяхната креативност и дори готвенето да не е сред хобитата на твоите деца, то сигурна съм, че си успяла да възпиташ у тях уважение към вкусната домашна храна и те винаги ще търсят това. Поздрави, Сонче!
ИзтриванеДостоен заместник ще имаш, Кате!
ОтговорИзтриване