Страници

Мастър шеф вдъхновения: Кутията на Христо


Години наред избягвах да гледам кулинарни шоу предавания, тъй като не ги разбирах. Не проумявах стреса и държането на жури и участници. Рядко гледам телевизия и попадах понякога на някой епизод, но не съм следяла и не ме интересуваше как ще се развиват събитията по-нататък.
Тази година случайно попаднахме на втория епизод от новия сезон на “Мастър шеф” и на двамата с Христо ни стана много интересно. Вече разбираме, че стресът е необходим, тъй като той е част от всяка една професионална кухня. Разбираме и критиките, забавляваме се със суматохата, която настъпва, възхищаваме се на журито и участниците и следим сезона.
От два дни вече сме вкъщи, поради ситуацията с Covid19, която е известна на всички. Спазваме ограниченията и препоръките и пазим себе си и останалите. Стоенето вкъщи стана повод да измисляме и някои забавни неща за правене, като например тази игра.
Идеята е, участникът да получи кутия с продукти и в рамките на 1 час да приготви ястие с тях, като го презентира добре, като това включва визуално добре подредена чиния и интересно презентиране с думи.
Журито опитва всеки елемент и споделя с участника мнението и препоръките си.
Преди да започнем зададох няколко въпроса на Христо, относно топлинната обработка на основни продукти като картоф, ориз и др., които включваха изискванията за времето за варене/печене на същите.
⚠Важно: Съобразете възрастта на детето и неговите възможности. В случай, че не е работило на котлон и фурна, не го оставяйте без надзор! Най-важна е безопасността! Може да възпроизведете играта, без да се налага да се използват електрически уреди, а от вече приготвени продукти да се сглоби чиния. Ние го правим често, например на семейните ни закуски, а и когато приготвяме дюнер, бургер, обяд или вечеря тип”отворена маса”. Възпитанието на децата в любов и уважение към храната започва от най-ранна детска възраст, още с играчките, по-късно техните пориви за готвене не бива да се спират, но винаги трябва да са под родителски контрол!



Да започваме:
Участник: Христо, 11 г.
Интереси: Музика, История и др.
Хоби: Флейта, Кулинария, Magic the Gathering и др.



Съдържание на кутията:
Пилешко филе
Картоф
Морков
Яйце
Пармезан
Шалот
Карфиол, броколи(в случая замразени)



Време за готвене и презентиране:
60 минути. Дадох му няколко минути да избере допълнителни продукти, които ще са му необходими, ограничени до подправки, сол и мазнина. Не го попитах какво ще готви, оставих го да ме изненада.
3-2-1 Старт!



Ароматът към 30 минута, обаче ме накара да надзърна в кухнята и в суматохата му зададох няколко “шефски” въпроса, на които той отговаряше, докато наблюдаваше ястията си. Работеше на два котлона и фурна!



Стоооп!
Христо приготви и сервира своята чиния за 45 минути.



Презентиране(без редактиране):
Христо: Представям ви моята чиния, Шеф.
Приготвих пюре от картофи с Пармезанов чипс. Картофите нарязах на малки кубчета, за да се сварят по-бързо, сварих и пасирах с пармезан и малко вода. За пармезановия чипс настъргах пармезан върху хартия за печене и го сложих във фурната докато стане хрупкаво във фурната на 150 градуса.
Това е сварено яйце:).
Това са моите филета, мариновани в зехтин, соев сос, черен пипер, бял пипер, риган и сол. Запечени в зехтин и сложих лук(бел. авт.шалот ) до тях, за да им даде хубав аромат.
Това е гарнитурата: зеленчуци, моркови и това…(бел. авт. карфиол) и броколи. Тях ги опекох с малко зехтин.



ЖуритоТова яйце, как го измисли?! Можеш да правиш чудесни яйца по щирийски, омлет, защо сварено самотно яйце?
ХристоАми чудех се какво да го правя и реших да го сваря, но виждам, че не е добра идея, Шеф.
ЖуритоМмм, чипса ти е страхотен! Поздравления! Пюрето ти е малко безсолно, сложи ли сол?
ХристоДа и пармезан.
ЖуритоЯвно не е достатъчно, опитваш ли, това, което готвиш? Но все пак ако се консумира заедно с чипса от Пармезан става добре.
Пилешкото ти месо е овкусено великолепно. Карамелизираната външност придава чудесен вкус. Месото е можело една идея по-рано да се извади, но като цяло е вкусно и добре изпечено. (Забележка: У дома Христо е майстор на сочните пилешките филенца и разбирам, че готвенето на няколко ястия едновременно е причината за това). Зеленчуците са много вкусни, но моркова е леко хрупкав, може би е трябвало да го нарежеш на по-тънко.
ХристоРазбирам, Шеф! Е?
ЖуритоКато цяло ми харесва идеята, ястието и презентацията. Имам някои забележки, но те са нищо, в сравнение с вкуса, който ми представяш. Благодаря! Запазваш престилката!

Какъв е смисълът от подобни игри?
Според мен децата се учат на креативност, на работа под “стрес”, също и да понасят критики, но само когато са градивни и в никакъв случай обидни. Например, аз критикувам яйцето, пюрето и зеленчуците, но му посочвам как е могъл да коригира това. Най-важното: прекарваме заедно времето си по забавен начин.

Мастър шеф, благодарим за вдъхновението!

9 коментара:

  1. Поздравления за Ицко!
    Чудесно се е справил!
    Прегръдки и за двама ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарим, Дани! Наистина беше много интересно. Прегръдки за теб!

      Изтриване
  2. Справил се е прекрасно Ицко! И колко е пораснал.
    Прегръдки и за двамата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Габи, толкова бързо растат децата. И аз така гледам Радост и си викам кога мина това време. Прегръдки и от нас!

      Изтриване
  3. Невероятни сте, много ми хареса вашия Мастершеф, в частност Христо! Адмирации за детето, което се оправя така добре с пилешките филенца и за майка му, която му е измислила това предизвикателство:)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) всички занимания, предизвикващи креативността и ангажиращи вниманието на децата са много приятни, забавни и интересни. Както за него бе интересно да готви, така за мен пък бе интересно да видя какво ще му хрумне да направи. Много готино, наистина. Поздрави, Алби!

      Изтриване
  4. Браво на Христо! Браво и на теб! Чудесно е, когато децата проявяват такова творчество и такъв интерес към "занимания за възрастни" и се учат от малки. За съжаление от моите, само малкият има интерес към готвенето, закуската си е "неговият час". Но пък помагат при приготвяне на яденето у дома и се надявам скоро интересът им да се засили.
    Прекрасно ястие на детето! Чудесно занимание сте си спретнали! Радвам ви се! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С каквото и да се занимават децата, важното е да им носи удоволствие и да развива тяхната креативност и дори готвенето да не е сред хобитата на твоите деца, то сигурна съм, че си успяла да възпиташ у тях уважение към вкусната домашна храна и те винаги ще търсят това. Поздрави, Сонче!

      Изтриване
  5. Достоен заместник ще имаш, Кате!

    ОтговорИзтриване