Страници

Паста Карбонара


Паста “Карбонара” е сред най-известните италиански кулинарни класики. Основните продукти за направата са: Гуанчале или Панчета(може и бекон), яйца, сирене Пекорино или Пармезан, черен пипер и естествено паста. Характерно е, че по време на готвене сосът прилепва към самата паста и някак си я “облича” в кремообразната си консистенция. В рецепти, в които се използва по-голямо количество сос, предпочитаната паста е от вида на тръбичките, които задържат соса. Някои модерни версии съдържат и други продукти, като зеленчуци, сметана и др.
Ред е на класическата версия, като се включваме двамата с Христо. Той приготвя неговата паста Карбонара с домашни талятеле, а моята е с готови спагети.



Няма как да ви напиша точни съставки за домашните талятели на Христо, тъй като той просто изсипа купчина брашно на плота, счупи едно яйце, добави малко вода и замеси тесто. Остави го да си почине за 30 минути, след което разточи и наряза на дълги ленти. Поръси ги с брашно и остави да засъхват, докато водата в тенджерата заври.

Паста Карбонара

класическа рецепта


Продукти:
за всяка порция са необходими:

50 гр сурово пушен бекон ( Гуанчале)
1 жълтък
10 гр настърган Пармезан ( Пекорино)
спагети(около 80-100 гр за 1 порция)
черен пипер
Пармезан, за сервиране


Начин на приготвяне:
Спагетите се сваряват според указанията на опаковката. Докато се варят се приготвя соса.
Уок тиган се загрява и в него се добавят нарязаните кубчета бекон( не се използва мазнина). Запичат се на средна степен, като се разбъркват. Котлона се изключва и тигана се оставя на него.
В купа се разбърква жълтъка с настъргания пармезан.
Когато спагетите са готови, отцеждат се, водата им се запазва. Котлона с тигана с бекон се включва на средна степен, взимат се 2-3 с.л. от водата на спагетите и се излива при бекона. Добавят се отцедените спагети и още 2-3 с.л. вода. Бърка се за 1-2 минути, желателно чрез подхвърляне в тигана. Тигана се сваля от котлона, добавят се жълтъците с пармезана, разбърква се много добре. Тук е момента, в който може да се регулира соса. В случай, че желаете да е по-кремообразен, може да разредите с още вода.
Спагетите се сервират в чиния, заедно с бекона, като се поръсват с черен пипер и пармезан.



3 коментара:

  1. Кате,
    не съм правила паста в домашни условия.Поздравявам сина ти Христо за уменията и приготовлението на пастата.Чудесна паста се е получила и в двата варианта.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
  2. Ицко е просто невероятно дете.
    Пазете се много, Кате!
    Топли прегръдки за всички вас!

    ОтговорИзтриване