Страници

Поширани яйца


Поширането на яйцата изглежда лесно и всъщност е, но настъпва едва в момента, когато разбереш, какви са тънкостите при тяхното приготвяне. Допреди време, когато правех поширани яйца винаги се притеснявах дали ще се получат и честно, не винаги се получаваха. Метода със завихрянето на водата в тенджерата например, често ставаше повод да получа варени бъркани яйца. Да, варианта с яйцата в стреч фолио или плик е опция, но не и когато държиш на истински поширани яйца. От известно време вече нямам притеснения за резултата, тъй като им “хванах цаката”, както се казва, но това се случи след дълъг личен опит и много изчетен материал по темата. Реших да споделя важните стъпки в една публикация и надявам се да е в помощ на всеки, който досега не е успявал да се справи с тази техника. Ще се радвам да споделите в коментар ако сте опитали, това би помогнало/насърчило други хора.



Поширане на яйца: забележки


– Яйца. Задължително пресни яйца от сигурен източник. Задължително ги счупвам в цедка, след което ги оставям да се отцедят, за да изтече една по-течна част от тях, която иначе би ” прецакала” формата им.
– Подходящата температура на водата. Постигам я по следния начин: В тенджера наливам достатъчно количество вода, това е около 15 см височина. Поставям я на котлон, на силна степен и когато заври, намалявам на минимум( ако е необходимо може да се изключи котлона). Изчаквам водата да спре да ври и “рибешките очички” които се образуват (къкренето), да са няколко и само в долната част на водата. С няколко думи, търсим спокойна вода.
– Сол или оцет или и двете? Във водата добавям единствено оцет. На една тенджера вода 1 с.л. оцет е достатъчна.
– Време за поширане. Абсолютно при мен винаги се получават перфектни за 3,5 – 4 минути.
– След поширане. Яйцата се пускат веднага в съд с ледено студена вода, за да се преустанови готвенето им.


Поширане на яйца: методи

В тази публикация събрах 4 основни метода за поширане на яйца. Това са: класически поширани яйца, поширани яйца чрез завихряне, поширани яйца в стреч фолио и поширани яйца в черпак. Аз съм за класическият начин или този със завихряне, но все пак, за тези, на които е трудно да постигнат задоволителни резултати, ще обясня и другите начини, макар, че ако се спази всичко в тази публикация, би трябвало резултата да е добър.



Поширане на яйца – стъпка по стъпка


Поширането на яйцата се извършва по един брой.
1. В тенджера се налива вода с ниво 15 см и се оставя на котлон на висока степен да заври. Когато заври, котлона се намалява на минимум, или изключва и се изчаква водата да се успокои, като само в долната и част се образуват т.нар. “рибешки очички” ( мехурчета). Ако е необходимо котлона може да се изключи временно, но след това да се включи на минимална степен, за да се поддържа еднаква температура. В тенджерата се добавя 1 с.л. оцет, разбърква се. Водата трябва да е спокойна и да се поддържа на това ниво.
2. Избират се пресни яйца от сигурен източник. Яйцето се счупва в цедка, която е монтирана над чаша или купа. Оставя се да се отцеди една не толкова плътна част. Когато яйцето е отцедено се прехвърля в малка купа (за крем брюле) или чаша (за чай). Изсипва се във водата като чашата се държи близо до водата. Не се обръща изведнъж, нито пък прекалено бавно, а просто се изсипва все едно изливаме течност от чашата.
За метода със завихряне на водата: Преди яйцето да се изсипе във водата, тя се завихря с дръжката на дървена лъжица, като усърдно започва да се бърка в средата, докато се получи водно торнадо. Точно в центъра му се изсипва яйцето.
3. Засича се времето за поширане, което при мен е 3,5 – 4 мин. При всички случаи след първото яйце всеки сам може да прецени колко време е подходящо за неговите изисквания и вкус. Пошираните яйца обаче трябва да останат с течен жълтък.
4. След като яйцето се пошира се изважда с решетъчна лъжица и се прехвърля в купа със студена вода. След 1-2 минути може да се сервира.



Лесно поширане на яйца

Поширане на яйца в черпак

Изпълняват се стъпка 1 и част от 2, като яйцето се изсипва в обилно намаслен с олио черпак. Черпака се потапя във водата първоначално без да навлиза вода при яйцето( за около 2 минути), след което се спуска надолу под водата. Отново се пошира общо 4 минути, или по желание. Изважда се и се потапя в купа със студена вода.

Поширане на яйца в стреч фолио или плик

Парче стреч фолио или плик (с цип, за фризер или др., но за хранителни цели)се намазва много добре с олио. Поставя се в чаша, като краищата му стърчат. В него се счупва едно яйце, завива се много добре и се пуска във водата, като тук водата може да е с по-висока температура и дори съвсем слабо да ври. Към яйцето може да се добавят различни зеленчуци, нарязани на ситно. Пошираното яйце се охлажда заедо с фолиото в купа със студена вода.

Е, надявам се повече хора да се престрашат да опитат и да успеят. Все пак се изискват няколко яйца и доза желание. При всички случаи каквото и да се прецака, ще има какво да се хапне и продуктите няма да отидат в кофата.
Успех!:)

7 коментара:

  1. Страхотен пост, Кате! Аз ям много поширани яйца. Правя ги в щерпак, полчават се добре. Любими са ми по Панагюрски! Поздрави и приятен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Метода ти в черпак сходен ли е или има някакви други тънкости(разлики)? Поздрави!

      Изтриване
    2. Не, след като водата заври, преди да счупя самото яйце, слагам няколко капки винен или ябълков оцет, после чупя яйцето. Така се запазва цяло и лесно се отстранява от черпака.

      Изтриване
    3. Благодаря за отговора, Веси! Не знаех, чудесно е да научаваме нови неща.

      Изтриване
  2. Кате,
    правя яйцата по първия описан от теб начин - стават чудесни.Просто човек трябва да опита, не завихрям водата.Просто когато заври намалявам огъня до минимум и чуквам яйцата от ниско едно по едно.С лъжица поливам отгоре всяко яйце докато се забулят и белтъка побелее, а жълтъка трябва да остане течен.Слагам във водата капки ябълков или винен оцет, без сол.Сол слагам накрая при поднасяне и овкусяване със сос.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления за чудесната публикация, Кате! Сигурна съм, че ще е полезна за много хора, дори и за такива, които правят успешно поширани яйца! Аз ползвам предимно втория метод - със завихряне, просто така най- ми се получават, при първия - също, но се разпилява белтъка понякога. Но виж - с черпак никога не съм опитвала, не бях и чувала даже. А с фолио ми беше пълен провал - станаха, но едни такива безформени... Честно казано, не са ми силата, но успявам да ги докарам. Благодаря за тази публикация, радвам се, че научих нови неща! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено чрез завихряне се получават най-добре, обличат се в белтък отвсякъде. С фолиото и на мен не ми допадат като форма, просто защото имам други очаквания от пошираните яйца, но пък са вариант за хората, които не се престрашават. Макар, че ако водата не ври и се спазят условията не виждам проблем. Вчера Христо направи разкошни поширани яйца и ме е яд, че не ги снимах:). Поздрави, Сонче!

      Изтриване