Страници

Телешко Уелингтън, по рецепта на Гордън Рамзи

говеждо уелингтън, говеждо филе в бутер тесто, уелингтън

Някои ястия нямат нужда от представяне, само като ги погледнем и се сещаме за името им. Рецептата, която ще споделя днес е точно такава световноизвестна класика. Сигурна съм, че всеки би познал Телешко Уелингтън още по външния му вид: Сочно парче телешко или говеждо месо, увито в бутер тесто.
Накратко разказана рецептата звучи така: Запечатано телешко филе се покрива с т.нар. гъбен дюксел, приготвен от сотирана “кайма” от гъби, шалот и билки, след което се облича в бутер тесто и се пече. Поднася се често със сос Мадейра( деми глас сос с вино Мадейра). В рецептите фигурират и слоеве с бекон, панчета или Парма шунка и Прошуто, както и горчица.
Импровизациите на рецептата стигат и до там, че се появяват версии с пилешко и свинско месо, кайма, а дори и Хамбургер Уелингтън. Луксозната му версия пък е с фоа гра, нарязани гъби, шалот и билки, приготвени в масло.





Историята на Beef Wellington

Изглежда, че няма ясен отговор за истинската история на Телешко Уелингтън, което ни е познато от доста световноизвестни рецепти. Подобно на много от най-добрите ястия в света, рецептата е вдъхновена от различни места и култури и се развива до това, което познаваме днес. Франция, Англия, Ирландия и дори Африка са предположения за възможни места за раждане на рецептата.
Опаковането на месо в тесто е предпочитана кулинарна техника в много страни в продължение на много векове – Гърците са сред първите, които обвивали простичко тесто от брашно и вода около месото, за да го запечатат преди готвене.

Телешко Уелингтън има доста прилики с френското Filet de boeuf en croute. Далеч преди 1815 (предполагаемата година за създаване на рецептата), французите вече са имали такова ястие в кулинарния си репертоар, известно като „filet de boeuf en croûte.“ Теориите предполагат, че по-късно някой просто го е нарекъл “Говеждо Уелингтън” в чест на Уелсли. Това и остава най-разпространената версия относно историята му.
Общоприето е, че ястието е създадено в чест на първия херцог на Уелингтън, Артур Уелсли, в чест на победата му в битката при Ватерло на 18 юни 1815 г. Херцогът получава титлата си, след като побеждава Наполеон Бонапарт предходната година, а не след дълго става министър-председател.


За да съм сигурна, че ще успея с моята рецепта, потърсих такава директно при Гордън Рамзи (създател на Хелс китчън). Известна е любовта на Гордън Рамзи към Beef Wellington – за него той казва „Телешко Уелингтън трябва да бъде най-голямото удоволствие, това е едно от най-любимите ми основни ястия и определено ще бъде в последното ми меню за вечеря“. (споделено тук)
Телешко Уелингтън е една от “кошмарните”рецепти на участниците по света, а въпросът “Where’s the bastard Wellington” е култова негова реплика, която кара косите на готвачите му в Хелс китчън да настръхват. (видео)



Телешко Уелингтън, по Гордън Рамзи

източник



Продукти:
Телешко Уелингтън:
*600 гр цяло парче телешко или говеждо филе
сол
черен пипер
2-3 с.л. зехтин
дижонска горчица
няколко резена Парма шунка(Прошуто)
лист бутер тесто
1 яйце

Гъбен дюксел:
200 гр гъби
сол
черен пипер
зехтин

* Месото, което се използва за Телешко/говеждо Уелингтън е телешко/говеждо филе (бонфиле, тендерлойн)и е мускулът, протичащ по гръбначния стълб на животното, в близост до кокала, което определя и неговите високи вкусови качества. Тъй като цялото филе е с конусовидна форма, за направата на Уелингтън се взима средната част, като от останалите парчета могат да се приготвят медальони.




Начин на приготвяне:
Телешкото филе се овкусява със сол и черен пипер. Запечатва се на тиган, от всички страни, до златисто. Намазва се с горчица от всички страни и се оставя настрани.
Гъбен дюксел: Гъбите, солта и пипера се блендират на паста, като няколко пъти уреда се отваря и пастата се остъргва от страните му. Незалепващ тиган се загрява на средна до силна степен на котлона и гъбената кайма се запича, като се разбърква. Когато сместа е придобила приятен златист цвят и течността се е изпарила, тигана се оттегля от котлона и се оставя настрани.
✓По желание при пасирането на гъбите може да се добавят глава шалот и скилидка чесън. Това обогатява вкуса и аромата.
Когато месото и гъбеният дюксел са се охладили, се пристъпва към първи етап от оформянето.


Върху стреч фолио се подреждат с леко застъпване парчета Парма шунка (Прошуто). Нанася се гъбен дюксел, като покрива равномерно цялата им повърхност. Месото се поставя в центъра и се завива плътно и много добре на руло. Прибира се в камерата на хладилника за около 20 мин.


От бутер тестото се изрязва малка част, така че да остане квадратно парче.
Разстила се върху хартия за печене и леко се разточва. В центъра му се поставя вече охладеното руло( стреч фолиото се изхвърля!). Бутер тестото се изрязва по начина, който се вижда на картинката. Свободните страни на тестото се намазват с разбито яйце и се похлупват последователно върху месото, запечатват се добре, така, че да няма пролуки.



Завива се в стреч фолио и отново се прибира в камера за 5-10 минути.


Изважда се, фолиото се отстранява, рулото се поставя в тава, върху хартия за печене и се намазва с разбито яйце. Прорязва се на няколко места по повърхността, като не се пробива цялото тесто. По желание може да се поръси с едра сол. Но лично на нас едрите частички сол ни идват в повече. (пробвахме при индивидуалните порции).


Телешко Уелгтън се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност. Ето тук всъщност е и може би най-притеснителният момент от приготвянето на рецептата. Тъй като месото е завито в тесто, ние няма как да бъдем сигурни дали е добре изпечено. Основно съществуват 5 различни степени на изпичане: Rare, Medium Rare, Medium, Medium Welldone, Well-done. Тъй като трите степени на Medium са с малки разлики, в непрофесионалните си кухни бихме могли да разгледаме три основни степени на изпичане:
Rare – при тази степен се наблюдават два слоя при разрез- коричка и вътрешност от кърваво и сочно месо.
Medium – средна степен на изпичане, при която се наблюдават три слоя. Коричка, добре изпечена вътрешна част и кървава сърцевина, която е около 40-50 % от месото. Между Medium Rare и Medium има много малка разлика.
Welldone – месото е напълно изпечено, с кафеникав цвят, като напълно липсва кървавия център. При този тип изпичане месото става вече по-сухо, както и е по-трудно за дъвчене.
За Rare Уелингтън месото се пече за 20 минути.
За Medium Уелингтън – 25-30 минути.
За Welldone Уелингтън – 35-40 минути.( не съм пробвала с цяло парче месо, но съгласно другите два вида, това са моите предположения).
Тази схема е на базата на моите опити, които се виждат на всички различни снимки в публикацията. Месото се поставя задължително в загрята фурна. При Welldone печенето е продължително и ако е нужно се покрива с парче хартия за печене, за да на изгори тестото.



Телешко Уелингтън в индивидуални порции

Телешко Уелингтън може да се приготви и като индивидуални порции, като за целта се използват нарязани медальони, по около 150- 200 гр всеки. Всеки медальон се завива индивидуално, като се следва същата рецепта. Разликата идва при печенето, тъй като за малките медальони 20 минути печене във фурна е равностойно на степен Welldone. За бутер тестото обаче са необходими точно толкова, така, че ако желаете да получите друга степен на изпичане, то трябва да промените това единствено в началото на рецептата, като при запичане на месото в тигана, направите това много бързо, колкото месото само да се запечата, без да се пече.


Макар, че се постарах да запиша всички подробности, необходими за правилното приготвяне на Телешко Уелингтън, в случай, че имате въпроси, може да ги зададете в коментар.

8 коментара:

  1. Разкошно е, Кате! Винаги съм искала да направя, но все ме е дострашавало. Но си казах, че някой ден ще опитам. Аз като цяло нямам особено голям опит с телешкото месо. Вкъщи напоследък доста го хапваме, но аз все не смея да рискувам и си го правя на задушено или на овчарски пай.
    И от френски макарони ме дострашава, а всички казват, че не са чак такава драма.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Много хора изпитват страхове от това да не сгрешат, но ако не опитат, никога няма да разберат дали ще успеят. А какво губиш, ако не успееш? Проблемът според мен е единствено с рецепти, които изискват скъпи продукти, защото ако се разсипят, парите ни ще отидат на вятъра. В някои рецепти, обаче и провала е поправим, като много световноизвестни рецепти го доказват. Ако приготвиш например това телешко и не ти допадне в розов цвят, спокойно можеш да си го извадиш от тестото и да го включиш в някоя манджа и да си до сготвиш както ти харесва. Е, проблем е ако някой не го е пипал това, а се е наточил да посреща гости с него и се захване с експеримент, който е затруднил не малко готвачи, тогава вече ядовете ще са големи.
      А за макароните, опитай, продуктите не са толкова много. В крайна сметка има едно бадемово или ядково брашно, което трябва да се купи или смели.
      Поздрави и успехи, макар, че ти си показвала толкова вкусни рецепти, ще вярвам, че и с такива ще се справиш.:)

      Изтриване
  2. Ей тук все се провалям! А пък да постигна такова съвършенство като твоето - абсурд! Записвам си, Кате, всички подробности, които си описала и ще следвам твоята рецепта следващия път. Прекрасно ти е ястието, поздравления! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма начин да гледаш Гордън Рамзи и да не успееш. Той е вдъхновение, а рецептите му са доказани на 100 %. Аз просто следвам неговите инструкции и съвети. Вярвам, че ще успееш и ти. В крайна сметка единственият провал, който си мисля, че би могъл да се получи е изпичането на месото. За цяло парче месо между 25 и 40 минути, зависимост от желаната степен, но аз харесвам средно изпечено месо- 30 минути. За малките индивидуални порции проблемът е да не се препече по-скоро, за да не остане сухо, но и там съм описала къде да се внимава.
      Поздрави, Сонче!

      Изтриване
  3. Кате,
    гледала съм Гордън Рамзи, харесвали са ми много от неговите рецепти.Но това твое ястие е истинско съвършенство.Малко ме е страх да приготвям телешко, не знам все пак на какво качество ще случа в търговската мрежа.Но закупеното от МЕТРО определено е добро.Ястието за мен изисква все пак богат опит за да се получи добре и на вкус и на вид.
    Поздравления !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! И аз харесвам продуктите на Метро, от там сме взимали ентрекот, бонфиле и други разфасовки, както и меса. Зеленчуците им също са свежи, но и интересни. След правилната рецепта, опитът е нужен, за да се приготди към собствения вкус. Ние правихме различни степени, като използвахме и различни размери на месото и вече знаем кои са нашите любими. Поздрави!

      Изтриване
  4. За мен последното, индивидуалните порции, с по-сготвеното месо:))

    ОтговорИзтриване