Страници

Торта с хартиени цветя

muttertagstorte

Д

нес в Австрия, а и в много страни по света, се чества Денят на майката (Muttertag). Празнува се винаги втората неделя на месец май.
Денят на майката е съвсем различен от 8 март, който също се отбелязва в Австрия и е международен ден на жената. Докато на 8 март се набляга на равенството и правата на на жените, в деня на майката през май фокусът е насочен върху майчинството и жената като майка- най-важният човек в живота на всеки от нас.
Докато Христо учеше в Начално училище, всяка година изработваха ръчно подаръци, с които ни изнедваха много приятно. В гимназията нямам представа дали се занимават с това, тъй като в момента положението е извън класната стая:). Това, което наблюдавам е, че в магазините през този период се появяват сладкиши и бонбони във формата на сърце, красиви празнични опаковки, тематични цветя, с послания за празника. Най-често подаръците към майката са цветя и нещо, ръчно изработено. По-малките правят това в училище, а по-големите приготвят например сладкиши, а те са точно такива, излъчващи любовта на детето към майката.
Не бях планирала да правя торта днес, тъй като след вчерашната разходка, мислех, че ще съм изморена, но тази сутрин съвсем набързо изпекох пълнозърнест висок блат, който също така небрежно и набързо сглобих в торта с крем от боровинки, малини и сметана. Знаете, че обожавам такива торти:).
Декорацията видях в Пинтерест и много ми хареса, точно такава небрежна, както се получи и тортата ми. Помолих децата да я нарисуват, докато аз се занимавах с други неща и ето това е нашата торта за Денят на майката.
Макар в България този празник да не се чества през май, а да е обединен с Денят на правата на жената на 8 март, честитя на всички майки и прекрасните им деца. Бъдете здрави, щастливи и благословени! Честит празник и на мама! Да е много здрава и все така да е нашият положителен заряд!


Торта за Деня на майката


Тортата е с пълнозърнест блат, по тази рецепта, но с малки промени. Изпекох един малък, но висок блат, пропуснах фурмите, използвам прясно мляко и яйце и понеже сместа след промените се получи рядка, увеличих количеството на брашното. Ако търсите изящен резултат, може да изрежете блата прецизно, да отстраните "капачето", но моята цел бе друга. Кремът споделих скоро в рецептата за Еклери с люлякова захар и боровинков крем, а декорацията както споменах е по идея от Пинтерест, от Oh happy day. Декорацията може да поставите върху всякаква торта, кексчета, дори и върху предястие и е лесно изпълнима от деца.

Пълнозърнест блат


Продукти:
1 ч.ч. прясно мляко
250 гр липов мед
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. пълнозърнесто лимецово брашно
1 с.л. какао
1/2 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. бакпулвер
1 яйце

Начин на приготвяне:
Млякото, яйцето и меда се разбъркват до хомогеност. Добавя се олиото и отново се разбъркват.
В купа се пресяват брашното(отделените при пресяването частички също се добавят), какаото, содата и бакпулвера.
Към сухите съставки се добавят мокрите. Разбърква се добре(не се разбива), ако има бучки, може и с тел.
Малка форма за печене (16 см) се застила по дъното и стените с хартия за печене. Сместа се изиспва и заглажда. Блатът се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса за 40 минути( или до суха клечка).
Охлажда се върху решетка. Разрязва се на три части, които се слепват с крем.

Сметанов крем с пюре от боровинки и малини


Продукти:
120 гр боровинки и малини
3 с.л. захар Мусковадо
1 с.л. вода
1 ч.л. желатин
250 гр млечна сметана(животинска)

Начин на приготвяне:
Боровинките, малините, захарта и водата се поставят в малък съд на котлон и се варят за няколко минути, докато плодовете омекнат. По време на варенето се пасират с вилица. Когато се охладят леко, се прекарват през сито( цедка) за да се получи гъст плодов сироп.
1 ч.л. желатин се разтваря в 1-2 с.л. вода и се оставя да набъбне. Изсипва се в прецеденият сок (пюрето) и съдът се връща на котлона, докато желатина се втечни. Не трябва да завира, защото това ще наруши качествата на желатина. Отстранява се от котлона, охлажда се до стайна температура и до леко сгъстяване. Не трябва да стяга напълно, тъй като при по-нататъшното разбиване ще се развали желирането.
Сметаната се разбива на сняг и към нея се добавя боровинковото пюре. Разбърква се внимателно с шпатула, до хомогенност. Кремът се прибира в хладилник, да се охлади, след което с него се сглобява тортата.

Публикации, свързани с темата: Ден на майката и Шлосбергфест, в емоции и снимки, Торта с рози за Деня на майката.

1 коментар:

  1. Кате,
    спомням си като ученичка - имахме един кубинец поканен като гост.Та той именно разказваше,че в Куба празнуват освен ден на жената и ден на майката.Хубав празник, чудесна изненада е и тази торта.Прекрасна декорация.
    Поздравления за прекрасните ти идеи и рецепти !

    ОтговорИзтриване