Страници

Торта с рози за Деня на майката / Muttertagstorte


В

Австрия Денят на майката се празнува през втортата неделя на м.май. Синът ми ме зарадва с прекрасни подаръци, които е изработил в училище, а аз не се въздържах да ги споделя с вас. Салфетник, който е изрязвал, ковал, шкурил, боядисвал абсолютно сам; красиво стихче, написано на цветен лист и декорирано с черешки 🍒 и чанта за пазаруване с прекрасен пролетен мотив от филц, а аз пък направих торта и тематично я декорирах с рози.


Торта с рози за денят на майката / Muttertagstorte



Продукти:
блат:
350 гр бяло брашно
50 гр смлени ядки
3 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
300 гр краве масло
300 гр захар
1 пакетче бурбонска ванилена захар
6 яйца
200 мл прясно мляко

малинов мус:
200 гр малини
50 гр захар
1 ч.л. желатин
2 с.л. студена вода
250 мл млечна(животинска)сметана

крем за измазване и рози:
250 гр млечна сметана
250 гр маскарпоне
1 ч.л. натурално нишесте
хранителни боички( използвам куркума на прах)

декорация: Zotter Balleros с бадеми и розови цветчета


Начин на приготвяне:
Блат: Брашното, ядковото брашно и бакпулвера се пресяват в купа, добавя се солта и се разбърква добре.
Маслото, нарязано на малки кубчета, захарта и бурбонската ванилена захар се разбиват с миксер на крем. При непрекъснато разбиване с миксер се добавят яйцата, едно по едно, като всяко следващо се добавя след като предишното се е усвоило много добре от сместа. Разбиването продължава, като сухата смес се добавя на няколко пъти, след което и млякото. Разбива се до хомогенност.
От тази смес аз изпекох 2 блата, с диаметър 16 см и 20 см. Формите за печене се застилат с хартия за печене или се намазват с олио и поръсват с брашно, като излишното се отстранява. Блатовете се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Изваждат се и се охлаждат върху решетка. Всеки блат се разрязва напречно на две, за да се получат общо два малки и два големи блата.


Малинов мус: Малините и захарта се загряват в малък съд на котлон, разбъркват се и 5 минути след завирането се отстраняват. Оставят се една- две минути, да не са толкова горещи и се прецеждат през цедка. Желатина се разтваря и разбърква във водата и когато набъбне се изсипва в малиновият сироп. Разбърква се добре и се охлажда на стайна температура. Сметаната се разбива на сняг и към нея се добавя малиновата смес. Разбърква се внимателно до хомогенност.
Двата блата се сглобяват в тортени рингове, съответно малък и голям. Поставя се едната част на блата, нанася се мус, поставя се втората част и се прибира в хладилник да стегне, най-добре за една нощ.
След като блатовете стегнат, ринговете се отстраняват внимателно. В случай, че стените са залепнали към тортата, то ринга може за кратко да се нагрее със сешоар.


Крем: Сметаната се разбива с нишестето на сняг. Добавя се маскарпонето и се разбива до хомогеност. Малка част от крема се отделя за декорация. Двата блата се измазват небрежно с крем. Поставят се един върху друг. В основата на тортата се шприцоват малки розички. В средата се подреждат Балерос, а най-отгоре се декорира с рози. Кремът за тях оцветих с куркума на прах.




Няма коментари:

Публикуване на коментар