Страници

Кюфтета яхния с картофи, грах, моркови и зелен боб / Meatballs stew





Кюфтета яхния с картофи, грах, моркови и зелен боб


Продукти:
за кюфтенцата:
500 гр мляно месо смес
черен пипер
сол
1 малка глава лук
пълнозърнесто брашно

за яхнията:
500 гр картофи
1 морков
1 глава лук
1 ч.ч. зелен боб
1 ч.ч. зелен грах
1 с.л. доматено пюре
чубрица
копър
сол
50 мл олио


Начин на приготвяне на Кюфтета яхния:
Каймата се омесва заедно със ситно нарязаният лук, черният пипер и солта. По желание може да се добавят 1-2 с.л. ориз. Но за кюфтета в тази яхния аз не използвам ориз. Оформят се кръгли кюфтета, овалват се в брашно.
Зеленчуците се белят/ почистват. Морковът и лука се нарязват на дребно, картофите на едро. Олиото се загрява в тенджера и в него се задушават до омекване морковът, картофите и лука. Добавя се доматеното пюре и се разбърква. Налива се 1 л вода, когато заври в нея се пускат оформените кюфтета.
Тук има две продължения:):
Ако грахът и зеленият боб са от консерва, то те са предварително сварени и не е нужно да се варят. За това се добавят в края на варене на яхнията.
Ако грахът и зеленият боб са пресни, то те се пускат заедно с топчетата от кайма.
Яхнията се вари до готовност, като към края на варене се добавят копърът, чубрицата и солта.
По желание може да се сгъсти със 1 с.л. брашно, разтворена в малко вода, добавя се в яхнията, разбърква се, вари се няколко минути. В повечето случаи това не е необходимо, тъй като картофите пускат нишесте, което сгъстява соса.



Няма коментари:

Публикуване на коментар