Страници

Тарт с шоколад, банан и Маскарпоне/ Tart chocolate and banana and mascarpone


О
питах този тарт в едно заведение в Грац. Възпроизведох го в къщи, като направих моята версия по спомен. Сладкишът се състоеше от основа за тарт. Следваше тънък слой шоколад, предполагам, за да не попие крема в блата и той да си остане хрупкав. Кремът бе на основата на Маскарпоне, съдържаше и резенчета банани. Отгоре завършваше с шоколад и филирани бадеми, като преди поднасяне бе поръсен с пудра захар. На любителите на сладкиши от типа чийзкейк, съм убедена, че ще се хареса.


Тарт с шоколад, банани и маскарпоне


Продукти:
*за 2 бр форми с диаметър 16 см или една по-голяма.

150 гр краве масло, на кубчета
95 гр пресята пудра захар
30 гр бадемово брашно
щипка сол
1 яйце
250 гр пресято бяло брашно

плънка и декорация:
250 гр Маскарпоне
100 мл млечна сметана
2 с.л. пудра захар
1 ч.л. желатин
1-2 банана
смлени бадеми
100 гр шоколад, подходящ за топене


Начин на приготвяне на Тарт с шоколад, банан и Маскарпоне:
Маслото, захарта, бадемовото брашно и солта се разбиват с приставки за тесто за около 2-3 минути. Добавя се яйцето, предварително леко разбито с вилица. Разбърква се със същите приставки. Добавя се пресятото брашно и с помощта на миксера се омесва тесто. Събира се на топка, разточва се между два листа хартия за печене с дебелина 3 мм. Прибира се за 1 час в хладилник. Изважда се и от него се изрязва кръг с големината дъното на формата, изрязва се и лента, която ще служи като борд с ширина 3 см. Лентите може да са две и да се съединят. Форма с падащ борд се намазва с масло и в нея се поставя първо платката за дъното, след което и борда, като се притиска добре по стените. Изрязва се, за да се заравни с нож. Прибира се за два часа в хладилник.
Студената основа се изважда, надупчва се с вилица на няколко места и се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна за 30 минути.
Изважда се и се оставя да се охлади.
Шоколадът се начупва на малки парчета, поставя се в суха купа и съдът с него се оставя на водна баня да се разтопи. 1/2 от него се нанася по цялата повърхност на блата. Прибира се в хладилник да стегне, а останалият шоколад се оставя за покритието. През това време се приготвя крема като за целта сиренето Маскарпоне се разбива със сметаната и пудрата захар до хомогеност. Желатинът се разтваря в 1-2 с.л. студена вода, разбърква се и се оставя да набъбне. Загрява се да се втечни и се изсипва в крема. Сместа се разбърква добре и част от нея се нанася върху блата. Подреждат се кръгчета банани и останалият крем се разпределя равномерно. Заглажда се (не е задължително да е прецизно, все пак това е домашният ни сладкиш:). Отгоре се полива останалият разтопен шоколад. В случай, че е започнал да се втвърдява, може леко да се затопли отново. Отгоре може да се декорира по желание, с филирани бадеми, ядки, плодове, смлени ядки. Моят тарт прибрах в хладилник да стегне, след което върху него постави две картончета, между които поръсих смлени ядки.
*Тъй като горният пласт(шоколада е по-твърд в сравнение със средата, при рязане е добре да се прореже първо шоколада с намокрен в топла вода нож, след което да се нареже на парчета.



1 коментар:

  1. Еха чудесен е този сладкиш. Изглежда много вкусен! Поздрави Кате!

    ОтговорИзтриване