Страници

Голямото колоездене и Енергийни барчета с какао и шоколад / Homemade energy bars


Е

нергийните барчета, бонбони и скалички отдавна са изместили вафлите и др. подобни у дома. Вкъщи не обичаме прекалено сладки десерти. Децата ми харесват шоколади от 70 % +, с високо съдържание на какао. Понякога купувам готови десертчета, но най-много ни харесват домашно приготвените. Не ги консумираме всеки ден разбира се:), редуваме различни сладости:).
Идеята на барчетата е да се комбинират сушени плодове и ядки, за да се получи смес, удобна за моделиране. Тази смес може да се обогатява с разнообразие от ядки и плодове, с добавяне на чиа, какао, тахани, шоколад и др. Сходни рецепти в блога:
Трюфели с ядки, рожков и фурми, Шоколадови бонбони с фурми и ядки, Веган енергийни барчета, Енергийни снежни топки, Енергийни трюфели с ядки, плодове и пудра от червено цвекло, Скалички с ядки и сушени плодове, Трюфели с ядки и сушени плодове, Бонбони с фурми, орехи и марципан, Шоколадови бонбони със сушени плодове, Шоколадови бонбони с орехи и смокини, Шоколадови бонбони с ядки и портокалови корички.






Енергийни барчета с какао и шоколад


*Продукти:
1/2 ч.ч. фини овесени ядки
1 ч.ч. фурми (по възможност по-сочни, използвам пресните, натурални ирански фурми)
1/2 ч.ч. бананов чипс
1/2 ч.ч. сушени смокини
няколко бр. печени какаови зърна
50 гр шоколад (Zotter Labooko 72%)
1 ч.ч. ядки микс: бадеми, лешници, орехи, орехи Пекан

*Продуктите са ориентировъчни, зависимост от сочността на сушените плодове, може да се наложи коригиране. Както написах и по-горе важното е да се получи смес, която да не се разпада при оформяне.

Начин на приготвяне на Енергийни барчета с какао и шоколад:
Най-лесно е всичко да се сложи в блендера, обаче от опита ми с правенето на тази смес достигнах да извода, че на етапи е много по-добре.
Смилат се ядките и какаовите зърна, да останат с частички. Отделно се смилат сушените плодове, като за по-лесно може да се нарежат предварително. Шоколадът може да се нареже ръчно на малки частички. Всички продукти се поставят в блендер и се смилат до желаната консистенция. В случай, че нямате такъв уред може да направите всички това и ръчно. Малко повече занимаване е, но пък си заслужава. Така или иначе и в блендер е малко сложно, тъй като сместа залепва по стените на уреда и се налага често разбъркване.
От сместа се оформят желаните форми и се прибират в кутии, като могат да се разделят с хартия за печене. Държат се на хладно.



Понеже тези енергийни барчета са много подходящи за подсилване по време на приключенски туризъм и не е като да ни липсва ентусиазъм и жажда за приключения споделям един от нашите такива:)


Ако се заседим дълго сред ежедневните рутини, започва да се усеща напрежение, ставаме раздразнителни и определено е по-добре да се освободим от това по най-добрият начин, а именно сред природата. Пътуванията до градове и забележителности са прекрасни, но и натоварващи, и след тях почти винаги имаме нужда от почивка:), докато в планината, покрай реките, езерата и в горите стресът се освобождава и въпреки, че физическото натоварване е в повече, след такива преживявания се чувстваме свежи и презаредени. Този сезон преоткрихме удоволствието от колоезденето и е чудесно, че тук има чудесни условия за това. Поредното ни семейно приключение бе до границата на Австрия със Словения, която в тази част е р. Мур и до която се стига по велосипедният път Murradweg R2. Маршрутът Грац- Шпилфелд-Грац (отиване и връщане) е с дължина около 120 км и ние го пропътувахме за един ден. На места пътят е много живописен, минава се през красиви населени места, от части за някои трябва да се отбие, защото трасето е изградено така, че трафикът от преминаващи колоездачи по възможност да не безпокои населението.










Приключенията ни с велосипеди са събрани тук, а рецепти за сурови десерти тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар