петък, 17 май 2019 г.

Щрудел с извара с готови кори / Schneller Topfenstrudel


T

opfenstrudel (Щрудел с извара) е създаден в района на Австро-Унгарската монархия. Подобно на Ябълковия щрудел се прави от кори, ръчно правени или купени, срещат се лесни и бързи версии с бутер тесто. Освен извара, плънката включва яйца, захар и стафиди и понякога сметана. В Австрия се поднася с ванилов сос. В тази публикация споделям бързата му версия с кори за баница(щрудел) и бърз ванилов сос.



Щрудел с извара с готови кори / Schneller Topfenstrudel


Продукти:
5 листа фини кори за баница(щрудел)
250 гр извара
50 гр захар
1 пакетче бурбонска ванилова захар
2 яйца( разделени белтък и жълтък)
настъргана кора от 1 лимон
1 с.л. ванилов пудинг на прах
2 с.л. стафиди
ром, за накисване на стафидите
щипка сол
краве масло, за намазване на корите
пудра захар, за поръсване

ванилов сос:
1 с.л. ванилов пудинг на прах
1 с.л. захар
200 мл прясно мляко



Начин на приготвяне на Щрудел с извара:
Стафидите се накисват за 1 час в ром, отцеждат се.
Изварата се смесва със захарта, жълтъците, ваниловата захар, лимоновата кора, пудинга на прах и стафидите. Разбърква се добре.
Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг. Добавят се към другата смес, като се бърка внимателно.
Фурната се загрява на 180 градуса, тава се застила с хартия за печене.

Един от основните проблеми, споделян от много кулинарни блогъри при приготвянето на този щрудел е изтичането на плънката, по време на печенето. За целта е добре да се пече в продълговата кексова форма, така, че краищата да останат добре затворени. Моят първи щрудел пекох в голяма тава и част от плънката излезе:), но и така беше достатъчно вкусен.

Всяка кора се намазва с разтопено масло и се подреждат една върху друга върху хартия за печене. Нанася се плънката, като краищата на корите остават неизмазани, за да се подгънат.

Вариантите за нанасяне на плънката са или като се разпредели по цялата повърхност, или като се постави само в единият край. При първият ми щрудел избрах опцията да я нанеса по цялата повърхност, оставяйки неизмазани краищата, имах желанието при навиването да се редуват кори с плънка, но като че ли това не бе добра идея, тъй като при навиването в средата се получи тази кухина. В повечето щрудели плънката се поставя в единият край и след това се навива. Както направих с вторият щрудел и го препоръчвам.

Краищата се подгъват навътре и корите се навиват на руло(може да си помагате като надигате хартията). Щрудела се премества заедно с хартията за печене внимателно във формата и се намазва с масло.


  



Пече се в предварително загрятата фурна до готовност ( за около 30 минути). Изважда се, намазва се с масло, поръсва се с пудра захар през цедка и се поднася с топъл сос.
Ваниловият сос се приготвя като пудинга се разтваря в 2-3 с.л. от млякото. Останалото мляко се налива в подходящ съд, оставя се на котлон да заври и към него се добавя разтворения и захарта, разбърква се и се вари за 2-3 минути. Сосът е рядък, той няма консистенция на пудинг.


Рецепти по темата: Ябълков щрудел по Виенска рецепта, Баварски ябълков щрудел
Всички рецепти от Австрийска кухня тук








2 коментара:

  1. good post 😊 would you like to follow each other? if the answer is yes, please follow me on my blog & i'll follow you back. https://camdandusler.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  2. Wowww que linda receta un gran strudel,abrazos y saludos.

    ОтговорИзтриване