Страници

Истории с ревен / Rhubarb recipes


Е

два ли има някой кулинар, който да не е видял ревен и да не се изкушил да го вземе у дома:). Аз лично на няколко пъти. Първият от любопитство, а другите в опит да го заобичам, но честно казано въпреки здравословните му качества и примамливата външност определено не е зеленчукът, който ще присъства в къщи.



Първият ми експеримент с него бе като го добавих в палачинка. За всички нови продукти прилагам метода за включване в познати и любими рецепти.
Бях чела, че ревенът е с кисел вкус, но тази киселинност сякаш се усещаше в пъти повече от лимоновата. Отказах се и няколко години през сезона му само му се радвах на фермерският пазар. Тази година отново се изкуших и реших да му дам втори шанс, като го включих в галет и тарта. И двете рецепти са широко популярни в интернет, като тартите дори са толкова красиви като дизайн, че само заради това си заслужава човек да опита:). Признавам отново, че въпреки захарта, която използвах, киселият вкус отново силно доминираше. Най-често от ревен се приготвя вид сладко, което поглъща много захар, така вероятно ще е вкусно. Аз обаче предпочитам да се лиша от присъствието на ревен вкъщи, вместо да го консумирам с огромно количество захар, просто да се консумира нещо здравословно и да се тъпче със захар за мен е необяснимо.

! Въпреки, че рецептите с ревен са широко разпространени в европейската кухня, ако не сте запознати с този зеленчук, то е добре преди да го консумирате да прочетете образователна информация от сигурен източник. Това, което ще споделя накратко като важно е, че ревенът съдържа оксалова  киселина, която в определени количества е много опасна за здравето. Листата на ревена съдържат концентрирано количество от нея и категорично не се консумират. Естествено бременни жени и малки деца, както и хора с определени здравословни проблеми не трябва да консумират ревен. Разбира се много хранителни продукти, плодове, зеленчуци и ядки са опасни в големи количества, но е добре да се има предвид и човек да се информира преди да посегне към непозната храна. 
От обща информация също знам, че ревенът е изключително полезен зеленчук и ползите му са всепризнати. Регулира храносмилателната и отделителната система, повишава имунитета, притежава противовъзпалителни свойства, подобрява кръвообращението, богат е на витамин C и K, помага и при борбата с рак. И все пак въпреки всичките тези изключителни качества преди консумиране не забравяйте да се консултирате със специалист дали ревенът е подходящ за консумация от вас.


Ревенът, който купувам е с твърди стъбла, в случай че стъблата са омекнали по-добре не го взимайте. Използва се на същият ден, или най-много на следващият, като се съхранява на хладно място и далеч от други продукти.
И така, след като написах, каквото имаше да пиша:))), стигнахме до една важна операция преди консумиране на ревен, а именно: неговото почистване. Ако има листа се отстраняват задължително! Крайната част на стъблата се изрязва и по този начин те сами тръгват да се белят. Като се дръпне с нож става много лесно. След почистването се нарязват на желаните форми и големини. За по-ясно може да погледнете колажа.


Реших да споделя рецептите, по които приготвих ревен, просто защото наистина са вкусни, но за мен са прекалено кисели:). Могат да се изпълнят с други плодове или зеленчуци.

Палачинка с ревен


Тук специално няма някаква рецепта, а по-скоро начин на приготвяне. Ревенът може да бъде включен като сладко или пък както аз го направих в самото тесто. За целта няколко парчета почистен, обелен и нарязан на тънко ревен се подреждат на дъното на загрят тиган. Върху тях се изсипва смес за палачинки, пече се от двете страни и се сервира.


Пълнозърнест галет с ягоди и ревен


Приготвен по класическа рецепта, но с пълнозърнесто брашно. Единият галет е с мед, другият със захар. Заради пълнозърнестото брашно галетът е по-ронлив, но това за мен няма значение, защото е хрупкав. Количеството захар, което използвам аз е малко, но всеки може да увеличи захарта, което със сигурност ще намали киселият вкус. По тази рецепта.


Продукти:
2 ч.ч. пълнозърнесто брашно + допълнително за доомесване
200 гр краве масло
щипка сол
3-4 с.л. студена вода
около 10 ягоди
1 стъбло ревен
3 ч.л. кафява захар
1 с.л. пшеничен грис
1 ч.л. канела на прах

Начин на приготвяне на Пълнозърнест галет с ягоди и ревен:
Брашното се изсипва в купа, добавя солта и се разбърква. Добавя се маслото, нарязано на малки кубчета и с бързи движения на пръстите се замесва тесто, към което се добавя от 1 с.л. вода до 2-3 с.л. вода. По преценка може да се добави и още малко брашно. Трябва да се получи тесто като за тарт. То не е еластично, но трябва да може да се оформи на топка, без да се разрушава. Разточва се на кора с дебелина приблизително 3 мм. Могат да се направят два по-малки или един по-голям галет. Кората се завива в стреч фолио и се прибира в хладилник за 30 минути до 1 час. През това време се подготвя плънката.
Ягодите се измиват, нарязват се по желание на кръгли резени, на малки парчета или на полумесеци.
От стъблото на Ревенът се отрязва връхчето, а от срещуположната страна евентуално листата( ако не са били премахнати преди това). Стъблото се бели и нарязва на тънки филийки. Ревенът и ягодите се изсипват в купа и се разбъркват със захарта, грисът и канелата. Кората се изважда от хладилника и се поставя в тава, застлана с хартия за печене. Плънката се разпределя в средата на галета, похлупва се с краищата, като в средата се оставя незатворено пространство. Тестото се намазва с масло и се поръсва по желание със захар. Пече се в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 40 минути. Изважда се и се оставя върху решетка. Може да се поднесе както топъл, така и студен.

Тарт с ревен и ванилен крем


Продукти:
150 гр краве масло, на кубчета
95 гр пресята пудра захар
30 гр бадемово брашно
щипка сол
1 яйце
250 гр пресято бяло брашно

плънка:
1 пакет пудинг на прах с бурбонска ванилия
прясно мляко, според указанията на опаковката
2-3 стъбла ревен
захар на вкус

* Продуктите са достатъчни за 2 форми с размер 16 см или една голяма форма.


Начин на приготвяне на Тарт с ревен и ванилен крем:
Маслото, захарта, бадемовото брашно и солта се разбиват с приставки за тесто за около 2-3 минути. Добавя се яйцето, предварително леко разбито с вилица. Разбърква се със същите приставки. Добавя се брашното и с помощта на миксера се омесва тесто. Събира се на топка, разточва се между два листа хартия за печене с дебелина 3 мм. Прибира се за 1 час в хладилник. Изважда се и от него се изрязва кръг с големината дъното на формата, изрязва се и лента, която ще служи като борд с ширина 3 см. Лентите може да са две и да се съединят. Форма с падащ борд се намазва с масло и в нея се поставя първо платката за дъното, след което и борда, като се притиска добре по стените. Изрязва се, за да се заравни с нож. Прибира се за два часа в хладилник.
През това време се приготвя кремът, като пудинга се прави според указанията на опаковката, може и с по-малко мляко. Подслажда се на вкус. Оттегля се от котлона, покрива се със стреч фолио, директно прилепнало към крема и се оставя настрани.
Ревенът се почиства, бели, измива и нарязва на парчета около 1 см, поставят се в купа и се поръсват със захар.
Студеното тесто се изважда, надупчва се с вилица на няколко места и се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна за 10 минути. Изважда се, нанася се крема, подреждат се парчетата ревен и се връща във фурната за още около 15 минути(до златисто). Изважда се и се оставя да се охлади преди да се поднесе.



Ще се радвам да споделите мнения, рецепти и информация за този интересен зеленчук.



2 коментара:

  1. Кате, аз също не го любя много, много тоя зеленчук,въпреки ,че правя с него сладкиш. Приготвям маслено тесто. Отгоре разпределям почистен и нарязан ревен и го заливам с крем за кезекухен. Не е лош, интересен вкус има. Ако искаш може да ти пиша точната рецепта.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Кате:)! Сладкиша звучи много вкусно, ние харесваме чийзкейковете, но наистина не мисля да продължавам с експериментите. Просто ревенът е много кисел за моят вкус. Но ще е добре да споделиш линк към рецептата ти, или пък да я напишеш тук, в случай, че някой е любител на ревена, предполагам ще е в полза.
      Поздрави!

      Изтриване