Страници

Друсан кебап / Shaken Kebab


Д

русан кебап е популярно ястие от българската кухня, което всеки приготвя по свой си начин. Прави се най-често от месо с лук, но се обогатява и с гъби и други зеленчуци. Характерно за него е, че се приготвя в тенджера с капак и се раздрусва по време на готвенето. Моята рецепта е от мама.



Друсан кебап / Shaken Kebab 





Продукти:
500 гр свинско месо от плешка или бут
3 големи глави лук
черен пипер
сол
малка щипка кимион
олио

Начин на приготвяне на друсан кебап:
Месото се нарязва на кубчета. В тенджера се загрява олио и месото се поставя в нея. Запържва се до златисто, като се разбърква и ако по дъното на тенджерата е полепнало съдържание, по време на бъркането се остъргва с дървена шпатула(вкусно е!). Добавят се черния пипер, кимиона и лука, нарязан на полумесеци. Съдържанието в тенджерата се разбърква добре и се посолява. Затваря се с капак и се раздрусва- оставя се за 1 минута на котлона и отново се раздрусва. Това се прави няколко пъти, по този начин лукът пуска соковете си и се разпределя навсякъде. Тенджерата се оставя на изключен котлон за 10 минути, като от време на време се раздрусва, за да не залепне.

Други варианти на кебапи: Винен кебап, Тас кебап, Султан кебап, Патладжан кебап, Телешко книжен кебап, Телешко стомна кебап.

Няма коментари:

Публикуване на коментар