Страници

Тас кебап / Tas kebap


О

тдавна ми се искаше да приготвя Тас кебап, но все не ми ставаше ясно каква точно е разликата между Тас и Винен кебап. В доста рецепти продуктите бяха сходни и дори си мислех, че става дума за едно и също ястие, просто наричано по различен начин. Тези дни се обърнах за помощ към приятелчета в кулинарната група "Готви, обичай, усмихни се" и благодарение на тях успяхме да установим основните разлики между тези два прочути кебапа:).
Тук е момента да благодаря за отзивчивостта на Нати, Дарето, Люси, Деси, Дани, Ради, благодаря за коментарите и на Полина Тодорова, Мариета Бончева, Галин Радев. Финални щрихи постави и Сончето:). Рецептата на Дарето може да видите в нейният блог. А аз приготвих моят Тас кебап по рецепта, която ми изпрати Нат.

Най-съществената разлика между двете ястия е, че във Виненият кебап присъства вино, а в Тас кебап няма. Тас кебап задължително се готви под капак, за Винен кебап не съм запозната дали има такова изискване. Рецептата може да се изпълни с телешко или агнешко месо. Гарнитурите и към двете ястия могат да са варен ориз, пържени картофи или картофено пюре. Големият ми син пък си го хапна със сварена пшеница.



Тас кебап/ Tas kebap




Продукти:
500 гр свинско месо
2 с.л. олио
1 пълна с.л. краве масло
2 средни глави лук
1 с.л. доматено пюре
2-4 пълни с.л. пълнозърнесто брашно( или бяло)
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
щипка млян бахар
2 с.л. нарязан магданоз
сол, на вкус

Гарнитура от ориз
Продукти:
1 ч.ч. ориз
3 ч.ч. вода
1 ч.л. сол

Приготвяне на гарнитура от ориз:
Оризът се измива с вода и се отцежда. Изсипва се в тенджера и се добавят водата и солта. Вари се в тенджера под капак, до поемане на течността и до готовност, като се разбърква няколко пъти.

Начин на приготвяне на Тас кебап:
Месото се нарязва на еднакви по големина кубчета и се поръсва с черен пипер и сол. В тенджера се загрява олиото и месото се задушава до побеляване. Когато сокът на месото се изпари, се добавя лукът, нарязан на ситно и 2 с.л. вода. Задушава се до изпаряване на водата. Тогава се добавят червеният пипер и доматеното пюре, предварително разтворено в малко вода. Разбърква се и в тенджерата се налива 1 л гореща вода. Тенджерата се затваря и ястието се вари на средна степен под капак до готовност.
Сосът се сгъстява, като за целта брашното се разтваря с малко вода и се изсипва в тенджерата. Разбърква се и се вари за около 10 минути, като се бърка от време на време, за да не залепне. Зависимост от желаната гъстота се използват от 2 до 4 с.л. брашно.
Маслото се загрява до кипене и се излива върху кебапа. Ястието се поднася със ситно нарязан магданоз и гарнитура от ориз или картофи като пюре или пържени.





1 коментар:

  1. Страхотна си, Кате! Възхищавам се на стремежа ти да намериш автентичността на всяко ястие и накрая да го превърнеш в приказна и вкусна картина! Прегръдки и целувки!😘😘😘

    ОтговорИзтриване