Страници

Френска лучена супа/ French onion soup


М

ного време отлагах приготвянето на тази супа, просто защото си мислех, че няма с какво да ме впечатли. Не бях се впускала в четеното на подробности за направата ѝ и честно казано си представях просто един лучен бульон. Първият път, в който опитахме Френска лучена супа беше в ресторант и тогава много ни хареса. Реших да я приготвя вкъщи, като се доверих на рецептата от сайта "Ricardocuisine". Категорично тази супа е много вкусна, но задължително трябва да се приготви с хубав домашен бульон.



Френска лучена супа/ French onion soup 


Адаптирано от www.ricardocuisine.com



Продукти:
6 глави жълт лук
1/4 ч.ч. масло
сол
1 ч.л. захар(може и без)
черен пипер
щипка индийско орехче
1 ч.л. суха мащерка
1 с.л. препечено брашно
125 мл червено вино
2 л силен говежди бульон
2 с.л. коняк(може да се пропусне)
печени филии
твърдо сирене( Грюер, Бергкейзе)
чесън



Начин на приготвяне на Френска лучена супа:
Лукът се почиства и нарязва на полумесеци.
В голяма тенджера на средна температура на котлона, се загрява маслото и лукът се задушава до омекване за около 5- 10, като се разбърква няколко пъти. Добавят се захарта, индийското орехче, мащерката, черният пипер и солта. Задушаването продължава на висока степен на котлона, докато лукът се карамелизира, като се разбърква непрекъснато и се остъргва дъното на тенджерата. Добавя се препеченото брашно, разбърква се и се наливат червеното вино и коняка. Когато течността почти се изпари се налива горещият бульон.
Супата се вари на средно висока температура за около 30 минути, без капак докато течността се намали наполовина. Посолява се на вкус.

Всяка филийка се натрива с пресована скилидка чесън.
Супата се разпределя в подготвените огнеупорни купи. Във всяка купа се изсипва 1-2 с.л. настърган сирене, отгоре се поставят филийките с чесън и върху тях отново се настъргва сирене или се нарязва на филийки.
Купите се поставят в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 5 минути или докато сиренето се стопи и добие златист цвят.






2 коментара:

  1. Френската лучена супа е класика Кате.Чудесна е твоята, наистина бульонът е основата и трябва да е силно концентриран.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, това ми е любимата супа!! Направо я обожавам! За първи път я опитах в Прага преди години, въпреки че аз като теб си мислех, че няма какво да ме впечатли някаква си лучена супа... но бях в голяма грешка :)
    Твоята изглежда толкова апетитно, че ми се приисква да отида да купя лук :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване