Страници

Пълнени чушки с кайма и доматен сос

пълнени чушки с кайма и доматен сос

За пръв път опитах този вариант на пълнените чушки в Австрия. За пълнене се използва сорта чушки на снимката. В търговските мрежи има едни огромни цветни чушки, които също са вариант, но най-вкусно става с градинските.
Плънката е от смляно месо, най-често смес, хляб и подправки(риган, майорана, розмарин, магданоз), сосът към тях е доматен. В някои рецепти вместо хляб се добавя ориз, но сякаш тази рецепта е с полъх от балканската кухня.

Преди да споделя рецептата обаче, ще се впусна в една интересна тема, която всъщност представлява вечната дилема между това кое е правилно и кое не: Чушка или пипер?
С думата “чушка” се именуват плодовете на различни растения. Напр. фасул(боб), грах, пипер. Някои от тези чушки се наричат още и шушулки. Шушулка или чушка е въпрос, на който ще търся отговори друг път:).
Големият спор обаче остава за плодовете на растението пипер. Предполагам, че в основата на това стоят различните райони на България и техния диалект.
В моят край плодът на пипера се нарича чушка. Използваме го в рецептите също. Например: пълнени чушки, сладко-кисели чушки, пържени чушки, люти чушки, печени чушки, чорбаджийски чушки, сушени чушки. В тази връзка се сещам за уреда за печене – чушкопек. Думата “пипер” използваме за смлени чушки- червен пипер, както за черен пипер.
Прочетох интересни истории за произхода на думата “пипер”, във връзка с нашата дилема(източник). Преди много години черният пипер бил една от най-ценните подправки, но тъй като идвал от далечна Азия, за европейците бил доста скъпа подправка. Колумб тръгнал на пътешествие, в търсене на по-евтин вариант, чрез по-пряк път по море. В Индия му поднесли тяхна подправка, а той опитвайки я, възкликнал: “Ето го пипера, който търсим”. Така с думата “пипер” били наречени непознатите дотогава чушки.
Думата “чушка” пък е със старобългарски произход.
И така, отговор на този спор няма, макар, че според правилата е редно да се нарича пипер. Но в България ще продължава да се нарича и по двата начина, както досега.
На мен никога не ми е пречело кой как нарича чушките или пипера. И в двата случая знам за какво става на въпрос. А вие как ги наричате и имате ли мнение по темата?



Пълнени чушки по австрийски с кайма и доматен сос


Продукти:
8 бр средни по големина чушки

плънка:
500 гр мляно месо смес
1 накиснат във вода, отцеден и наронен земел
1 яйце
1/2 глава ситно наряза нлук
сол
черен пипер
червен пипер
риган
майорана
розмарин
магданоз

сос:
1/2 глава лук
1-2 скилидки чесън
100 гр доматена паста
1 с.л. червен пипер
1 л зеленчуков бульон
сол
40 гр натурално нишесте



Начин на приготвяне:
Капачетата на чушките се отрязват и се почистват от семениците. Всички останали продукти за плънката се смесват и чушките се пълнят с тях.
В тенджера с малко зехтин се задушава ситно нарязаният лук и чесъна. Добавят се доматената паста, след 1-2 минути червения пипер, налива се бульона, посолява се и се разбърква. Когато сосът заври, в него се подреждат чушките с отовра нагоре, п овъзмоснот и се затварят с капачетата. Температурата на котлона се намалява и ястието се вари на слаб огън под капак за 40 минути.
Чушките се изваждат внимателно в друг съд.
Нишестето се разтваря в малко вода и се добавя в соса. Разбърква се и се оставя да се вари за няколко минути, до сгъстяване.
Пълнените чушки се сервират с доматения сос.



5 коментара:

  1. Кате,
    прочетох публикацията с интерес, защото се срещат стотици варианти на пълнените пиперки или камби.Що се отнася до чушките и до пипера, до камбите по нашия край говора е правилен.Чушките са лютите чушки, а пипера е пипер Капия.Това, което ти си приговила е пипер за пълнене.Той е подобен на камбите, които обаче са плоски, а това е пипер за пълнене, който е издължен и чудесен за приготвяне с пълнеж.Червеният пипер се приготвя от специален сорт пиперки, които са с тънко месо и се сушат по - лесно и по - бързо.Направи ми впечатление плънката - правя я с ориз, а тук е с хляб.Не използвам яйце, тук е по - различно.А доматен сос правя с повече домати, но без нишесте.Тази рецепта определено ще добавя към моята колекция за приготвяне на това типично балканско ястие.
    Поздрави и успешна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че се включи, Ели! Много интересна дилема е това с чушките и пипера:). Правилно е със сигурност пипер и пиперки, но пък чушките така са превзели някои области, че ето и аз ги наричам така;). Рецептата, макар и на пръв поглед да прилича на познатата за чушки с доматен сос, има разлика, както си забелязала в плънката( хляб, вместо ориз), в доматеният сос( доматено пюре- паста, вместо домати) и в подправките.
      Поздрави и прекрасна да е новата седмица и за теб!

      Изтриване
  2. Как съм изпуснала тази цветна и дилемична публикация! И по нашия край - шопския, на зеленчуците казваме чушки - червени, зелени, люти, всякакви. А пипер се нарича подправката - червен, черен, бял. А рецептата за тези прелестни чушки си я записвам и с голямо удоволствие ще ги спретна в скоро време! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До скоро изобщо не се бях замисляла кое е правилно и кое не. Отраснала съм с чушки:) и ми е трудно да променя това. Ровейки се в интернет обаче установих, че тази дилема съществува откак свят светува и ще продължи все така. Кой както и да ги записва, за мен е ясно за какво става на въпрос.Леко объркващо ми е пипер, тъй като правя асоциация с подправката. Може би пиперки е по-точната дума.
      Във връзка с темата се загледах и в Австрия. Пипер е черният и белият пипер. Червеният пипер е "паприка" на прах, а така и наричат чушките "паприка". Но в България пипер е всичко.
      Както и да е, чушки, пиперки или пипер, щом са вкусни, все ще ги изядем:).
      Поздрави, Сонче!

      Изтриване