Страници

Аспержи

Аспержите са зеленчук, предпочитан не само от истинските гастрономи, а от любителите на диетичното и здравословно хранене. Ценителите ги наричат "благородникът сред зеленчуците".
Трудно може да се определи към коя кухня се класифицират, тъй като се срещат в средиземноморска, азиатска и американска. Съществуват над 3000 вида аспержи, но на пазара се срещат само три: бели, зелени и виолетови. В свеж вид могат да се открият на пазара между април и юни, през останалото време - замразени или консервирани.
Аспержите са многогодишни растения, като живота им продължава около 15 години.
Всяко стръкче се бере ръчно с помощта на специален инструмент, подобен на длето, в ранна утрин.
В свежо състояние се съхраняват в хладилник около 4 дни, а замразени - 6 месеца.
Аспержите могат да се приготвят чрез всякакви термични обработки: на грил, на тиган, чрез бланширане, печене и пържене.


Плюканци / Pljukanci
Плюканци с аспержи и прошуто

Фритая с Аспержи/ Fritaja with asparagus
Фритая с Аспержи


Пролетна крем супа


Бели аспержи с масло и галета
Бели аспержи с масло и галета

Аспержи със сос Холандез
Аспержи със сос Холандез


Аспержи с прошуто



Панирани зелени аспержи


Аспержи с бекон


Аспержи с яйца



Полента с аспержи


Аспержи а ла фламанде


Аспержи с Пармезан



Киш със зелени аспержи


Щрудел с аспержи и сьомга


Аспержи на тиган



Пролетен киш
Аспержи на барбекю
Лилави аспержи на барбекю

Панирани бели аспержи