сряда, 15 май 2013 г.

Киш със зелени Аспержи


Предлагам ви рецепта за световноизвестният Киш с Аспержи.
Разгледах доста рецепти. В повечето се използва сирене Чедър. Някъде добавят и крема сирене. В плънката може да добавите нарязан бекон, шунка или каквото пожелаете.
Рецептата ми за тесто е базова рецепта. А плънката направих според наличните продукти в къщи. Вие също може да импровизирате като сместа от яйца и сметана обаче трябва да се запази. Какъв кашкавал или сирене ще използвате, какви зеленчуци или какви други продукти, няма никакво значение.



За тестото:
250 гр брашно
125 гр краве масло
1 яйце
щипка сол
3 с.л. студена вода

Плънка:
Около 8-10 бр зелени Аспержи
за варене на Аспержите: 1 с.л. зехтин, 1 с.л. сол , 1 с.л. захар и черен пипер.

4-5 стръка зелен лук – само бялата част

4 яйца
70 гр кашкавал Жоси
1 непълна ч.ч. заквасена сметана / ¾ ч.ч./
сол
Черен пипер
индийско орехче
Пармезан

Олио



Приготвяне:

Тесто:

Пресейте брашното в купа и добавете солта. Разбъркайте.
Нарежете маслото на кубчета и го добавете към брашното. Добавете яйцето и водата.
С бързи движения на пръстите омесете тесто. Направете го на топка, увийте го в прозрачно домакинско фолио и го оставете в хладилник между 1/2 - 2 часа.

Загрейте фурната на 200 градуса.
Извадете тестото от хладилника и го разточете върху прозрачно домакинско фолио.
Кората трябва да е по-голяма от тавата, за да може да направите борд.
Намажете формата за печене с четка с олио. Намажете и страните.
Прехвърлете с помощта на фолиото тестото в тавата.
Отстранете фолиото!


Хубаво изтеглете по страните и излишното тесто отстранете.
Надупчете с вилица тестото.
Ако желаете може да постелите хартия за печене и върху нея да поставите зърна суров боб, което ще предотврати навдигането на тестото.


Изпечете за около 15 минути.
Извадете от фурната и оставете във формата да се охлади.


Пригответе плънката:
Отчупете жилавата част на Аспержите. Ще усетите къде точно да пречупите.
Обелете ги до съцветието с белачка за зеленчуци.


Сложете в тенджера вода да заври с 1 с.л. зехтин, 1 с.л. сол , 1 с.л. захар и черен пипер.
Когато водата заври пуснете аспержите вътре и ги варете 10 минути на средна степен.
Извадете ги и ги оставете да се изцедят.
Разбийте в купа яйцата, добавете заквасената сметана и настърганият кашкавал. Добавете сол, черен пипер и щипка индийско орехче.

Сложете в тиган на котлон масло да се разтопи, добавете няколко капки олио и добавете нарязаният под диагонал на кръгчета зелен лук.
Оставете го да омекне.

Изсипете лука върху изпеченета кора. Отгоре подредете аспержите.
Залейте внимателно със яйчната смес и поръсете с настърган Пармезан.


Изпечете в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 20-30 минути, или до златисто.
Извадете от фурната и оставете да се охлади.








11 коментара:

  1. Бонбонче, обичам киш с всякакви продукти!
    Аспержи не съм опитвала и явно е време :)
    Аз слагам течна сметана винаги.
    Прегръдка и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей! Изглежда много вкусно! Благодаря ти за споделената рецепта и красивите снимки!
    :) Хубав и усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат красиво-вкусни, голямо желание се иска да ги направиш! :) Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Киш никога не съм опитвала, но определено имам желание да приготвя. Чудесен е твоят, Кате, страшно вкусен изглежда. И с тази златиста коричка...
    Слънчев и усмихнат ден ти желая! =)

    ОтговорИзтриване
  5. До сега не съм правила киш, а и не съм опитвала аспержи, но твоят изглежда толкова примамлив, че май трябва да поправя и двете си пропуски. Усмихнат ден, бонбонче!

    ОтговорИзтриване
  6. Днес си купих аспержи. Познай какво ще си приготвя с тях? :-))))
    Киш и аспержи- невероятно добра комбинация! Благодаря! С тези снимки правиш трудно отделянето от монитора обаче, да знаеш!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно изглежда, тези дни дори хапвах подобен, та пак се сещам и скоро може и да пробвам и този вариант!Хубава вечер, Катенце!

    ОтговорИзтриване
  8. Катя,много ми харесва това твое предложение,изглежда вкусно,аз също не съм опитвала аспержи и май е време.Взимам си едно парченце, ако позволиш!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Parece Delicioso… Aliás, como tudo o que você posta em seu Blog :0)
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)

    http://decolherpracolher.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  10. Браво, Кате! Кишът изглежда прекрасно! Аз много не обичам аспержите, но пък в един вариант като твоя изглеждат много примамливи! Ще ти пробвам основата и пълнежа ;)

    ОтговорИзтриване