сряда, 17 юни 2015 г.

Щрудел с аспержи и сьомга


Щрудели може да си направите с каквито продукти за плънка пожелаете:) При мен са такива, комбинацията се оказа добра, така, че ако има и други любителите на сьомга и аспержи представям рецептата:



Продукти:
1 парче сьомга, около 200 гр
3 бр. кори за баница
5-6 пресни зелени аспержи, купих от "Лидл"
3-4 стръка пресен лук
2-3 резена моцарела
сол
черен пипер
1 с.л. зехтин
3 с.л. разтопено краве масло, за намазване на корите

за бешамела
250 мл прясно мляко
1 1/2 с.л. брашно
2 с.л. краве масло
сол
черен пипер



Приготвяне:
В тенджера на котлон се слага вода с малко сол да заври.
Стъблата на аспержите се обелват с (белачка за картофи). Съцветието им се оставя. Краят в долната част се отчупва ( преценява се много лесно където е жилаво се изхвърля).
Когато водата заври, аспержите се пускат в нея и се бланшират за 2-3 минути, изваждат се, измиват се и се отцеждат.


В касерола (тенджера) се поставя кравето масло и се загрява на котлон. Добавя се брашното, бърка се за няколко минути и се налива прясното мляко. Хубаво се разбива с телена бъркалка и се вари на котлон докато се сгъсти. Посолява се и се поръсва с черен пипер.

Лукът се нарязва на филийки (само бялата част). Сьомгата се нарязва на малки кубчета.
В тиган се загрява зехтина и се добавят сьомгата и лука. Готвят се няколко минути, докато сьомгата промени цвета си, а лука леко омекне.



Корите се разстилат и всяка се намазва с четка с разтопено масло. Поставят се една върху друга. Върху тях се полива навсякъде с бешамел, поръсва се с лук и сьомга, аспержите се подреждат в единият край, отново се полива с малко бешамел, моцарелата се разпределя навсякъде и корите се завиват на руло.

Рулото се поставя върху тава, застлана с хартия за печене, намазва се с разбито яйце и се поръсва със сусам. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване, за около 30 минути.


4 коментара:

  1. Преглъщам и искам едно парченце само....Нестандартен, но сигурна съм - много вкусен! Прегръдка, Кате! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Катенце,
    много идейно предложение!
    Голяма вкусотия, презентирана страхотно, скоро ще я пробвам!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз да кажа, че направо е греховна вкусотия... Кате, чуден щрудел!
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Това беше странно. Обичам всички съставки поотделно, но в комбинация не знам. Много лъскаво меню, бе, Бонбон;)!

    ОтговорИзтриване