Страници

Сладко от зелени орехчета


Хайде пак едно сезонно предложение: сладко от зелени орехчета. По принцип рядко качвам веднага рецепта, но пък след дни орехчетата вече няма да са подходящи за сладко:). Тази рецепта от нашето детство знам с накисване в разтвор на гасена вар, по метода на рачела от тиква, но тези дни в интернет се завъртяха рецепти с накисване във вода с лимонов сок, с винен оцет, а при Хриси пък има вариант с лимонтузу. Така, че реших да пробвам с лимоновият сок. Може количеството на плодовете да е друго, важно е да се спази съотношението: 1 част орехи - 1 част захар - 1/2 част вода. За аромат използвам ванилова захар, но срещам много варианти с кандирани портокалови корички. Орехчетата трябва да се берат в началото на м. юни, а и по това време сега се намират, такива, които да са малки и без да са започнали да се втвърдяват. Ето и моят вариант на това вкусно сладко.


Сладко от зелени орехчетаПродукти:
1 кг почистени и обелени зелени орехчета
1 кг захар
1/2 л вода
1/2 ч.л. лимонтузу
1 пакетче ванилова захар (10 гр)

прясно изцеден сок от 2 лимона + около 1 л вода


Приготвяне:
Орехчетата трябва да са измерени почистени и обелени. За целта зелената им кора се бели с малко ножче. Задължително използвайте ръкавици, защото много оцветяват:). Аз и с ръкавици пак съм с оцветени пръсти:))). Та орехчетата се белят докато се достигне бялата част. Така белички и чистички се потапят във вода с лимонов сок. Водата трябва да е достатъчно количество да покрие орехите и все пак отгоре се поставя една чиния, за да ги притиска. По този начин престояват една нощ.
След престоя се изваждат, измиват и отцеждат. В касерола се налива вода и се оставя на котлон да заври. Тогава се пускат орехчетата и когато водата отново заври се изваждат и измиват. Касеролата се измива, в нея отново се налива вода и отново се повтаря тази процедура. Така се прави общо 3 пъти. (Метода на сладко от смокини е същият.)
След последното "бланширане" орехите се измиват и оставят да се отцедят върху суха и чиста кърпа, а касеролата се измива.
Захарта и водата за сиропа се слагат в касеролата. Когато сиропа заври в него се пускат орехчетата и сладкото се вари на средна степен на котлона до готовност. По време на варенето сладкото се разбърква на няколко пъти със суха лъжица, пяната се обира. При мен сладкото от зелени орехчета се свари за около 40 минути, но всичко зависи от количеството. В края на варенето се добавя ванилията/ ванилената захар и лимонтузуто. Оставя се на котлона още 3-4 минути и се насипва в сухи буркани. Затварят се веднага, бурканчетата се обръщат с капачките надолу да се херметизират и след това се съхраняват на сухо и хладно място.

3 коментара:

 1. Обичам го, чудесно ароматно и сезонно предложение, Кате -
  благодаря ти, а сега отивам да се наслаждавам на удивителното морско синьо:)
  Прекрасни снимки, поздрави за теб и хубава нова седмица!

  ОтговорИзтриване
 2. С това не можеш да ме изкушиш,
  откакто Хриси ми каза, че се белят
  целите зелени части ми се струва голяма играчка.
  Иначе съм сигурна, че е много вкусно и ароматно!
  Щастлива нова седмица!

  ОтговорИзтриване
 3. Много вкусно, много ароматно и най-вече с вкус на детство ! Поздравления !

  ОтговорИзтриване