Все още сме в сезона все пак, така че напълно естествено е да го възпроизведем и със следващите плодове:))).
Други варианти: Чийзкейк - бърз, лесен и любим!, Чийзкейк с маскарпоне и аерирана крема без печене, Чийзкейк с тиква и шоколад, Чийзкейк с тиква, карамел и шоколад, Ягодов чийзкейк.
Продукти:
блат:
200 гр бисквити по избор
60 -100 гр краве масло
пълнеж:
375 гр крема сирене
пудра захар на вкус - около 1 к. ч.
4 яйца
100 мл течна сладкарска сметана
1 ванилена захар
1 шепа боровинки :)
за шоколадовият сос:
120 мл течна сладкарска сметана
100 гр бял шоколад
Приготвяне:
Бисквитите се смилат на трохи и към тях се добавя разтопеното масло. Съществуват различни видове бисквити и е възможно да поемат различно количество масло. Целта е, като се стисне сместта с ръка, да се задържа.
Дъното и стените на тортена форма с падащ борд с размер 24 см се намазват с масло и сместа се изсипва в нея. Заглажда се и леко се притиска към дъното. Оставя се настрани.
В купа се разбърква крема сиренето и пудрата захар. В друга купа с телена бъркалка се разбиват леко яйцата с ванилената захар. Двете смеси се обединяват, добавя се сметаната и се разбърква с тел докато се хомогенизира. Добавят се боровинките, ако са едри, може да се нарежат. Сместа се разбърква.
Фурната се загрява на 160 градуса. Течната смес се изсипва върху бисквитената основа и веднага се поставя в предварително загрятата фурна да се пече за около 30-40 минути. Когато го изваждате сместа леко играе - клати се:))).
Оставя се да се охлади на стайна температура, след което се прибира в хладилник.
Шоколадовият сос се приготвя, като сметаната се загрее на котлон до кипване, отстранява се от котлона и към нея се добавя начупеният на парченца шоколад. Разбърква се до разтопяване на шоколада. Оставя се да се охлади в хладилник докато започне леко да стяга. Излива се върху сладкиша и се прибира в хладилник.
* Ако желаете може да сложите повече шоколад, по този начин глазурата ще се втвърди и няма да е така течна.
** Може и да поднесете соса заедно с чийзкейка, т.е. да не поливате чийзкейка предварително.
В купа се разбърква крема сиренето и пудрата захар. В друга купа с телена бъркалка се разбиват леко яйцата с ванилената захар. Двете смеси се обединяват, добавя се сметаната и се разбърква с тел докато се хомогенизира. Добавят се боровинките, ако са едри, може да се нарежат. Сместа се разбърква.
Фурната се загрява на 160 градуса. Течната смес се изсипва върху бисквитената основа и веднага се поставя в предварително загрятата фурна да се пече за около 30-40 минути. Когато го изваждате сместа леко играе - клати се:))).
Оставя се да се охлади на стайна температура, след което се прибира в хладилник.
Шоколадовият сос се приготвя, като сметаната се загрее на котлон до кипване, отстранява се от котлона и към нея се добавя начупеният на парченца шоколад. Разбърква се до разтопяване на шоколада. Оставя се да се охлади в хладилник докато започне леко да стяга. Излива се върху сладкиша и се прибира в хладилник.
* Ако желаете може да сложите повече шоколад, по този начин глазурата ще се втвърди и няма да е така течна.
** Може и да поднесете соса заедно с чийзкейка, т.е. да не поливате чийзкейка предварително.
Лъха индивидуалност от този десерт...и това много ми харесва:)!
ОтговорИзтриванеГолямо изкушение, Кате! Слънчев следобед!
ОтговорИзтриванеИзящен е!
ОтговорИзтриванеКатенце, направо ми открадна сърцето тук... Има ли въобще човек, който да не обича чийзкейк? Аз си умирам за него! Пък твоят е прекрасен и много различен! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеВъздишки само... :)
ОтговорИзтриванеМного фин и прекрасен чийзкейк Кате !
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Стана ми много вкусно! Перфектен е! И чинийките много ми харесват.
ОтговорИзтриванеОбогатила си колекцията с още един чуден чийзкейк!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Кате!
Искам го:))
ОтговорИзтриванеПрекрасен чийзкейк! И както винаги красиво поднесен и аранжиран. Черпя се парченце :)
ОтговорИзтриване