Страници
Ретро: Домашен течен шоколад
Едва ли има домашен рецептурник без тази рецепта от детството ни. Е, вече е и в блога:)
Продукти:
250 мл вода
250 гр пудра захар
125 гр краве масло
250 гр сухо мляко
30 гр натурално какао на прах
20 гр брашно от рожков
1 ванилия
* В оригинал рецептата е само с 50 гр какао, но аз използвам брашно от рожков и какао.
Приготвяне:
Водата и пудрата захар се слагат в тенджера на котлон. Когато течността заври се добавя нарязаното на кубчета краве масло, отстранява се от котлона и се бърка до разтопяване на маслото. Добавят се сухото мляко и пресятото какао, брашно от рожков и ванилията, всичко се разбърква до хомогенност. Ако има бучки може да се разбият с пасатор.
Сместа се разпределя в чашки или купички и се оставя да стегне в хладилник.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
И аз я имам тази рецепта, както в рецептурника, така и в блога. За къде без нея?! Интересно ми е каква е ролята на рожковото брашно тук? Много, много любим шоколад ми е този, но не съм правила почти година. Снимките ти са много красиви, Кате!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и прекрасен уикенд!
Габи, брашното от рожков се добавя във всякакви сладкиши, а пък на мен ми обясниха в магазина, че може да заменяш какаото с него. То не е като обикновеното брашно и не му е необходима термична обработка. Ролята му тук са полезните и ароматни качества. Прекрасни почивни дни, мила!
ИзтриванеПрекрасно изглежда.
ОтговорИзтриванеА какви спомени ми навява само...
Когато бяхме деца, имахме един чувал със сухо мляко вкъщи.
Познай колко много сме изяли :)
леле, колко гладък и апетитен е станал. Кате! Разкошен!
ОтговорИзтриванеНевероятният му вкус кой не помни, едно бурканче и една лъжичка...и се връщам назад:)
ОтговорИзтриванеЩе приготвя и аз скоро :)
Кате, ретро, но и модернизиран. :) Изглежда чудесно! А аз май никога не съм опитвала...
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни ти пожелавам!
И аз не съм опитвала домашен течен шоколад, затова придърпвам едно бурканче! Получил ти се е чуден, Кате! Слънчеви и приятни почивни дни!
ОтговорИзтриванеАз пък като правя ми се получава на два слоя, отгоре по пенест, а отдолу по течен, това не ми харесва, твоя обаче стои хомогенен, дали не е от пудрата захар, ще опитам, само да се снабдя със сухо мляко. Ти каква марка ползваш и от къде?
ОтговорИзтриванеМале, къде ме върна с тази рецепта! Като дете колко количество съм бъркала, не е истина!
ОтговорИзтриванеС рожков не съм опитвала. Това брашно все още не ми е попадало, но гледам много десерти се правят с него.