Страници
Задушена телешка опашка по италиански / Coda alla vaccinara
Мамма Миа, Мария! Сега разбирам защо така ме "скастри", че не съм приготвила ястието с опашка, а с врат. Въпреки, че вече го опитах, но с телешки врат, то просто не мога да лиша блога си от тази вкусотия и записвам рецептата в оригинал). Ами уникален вкус е, просто! Според мен тази пета четвъртина е една от най-подходящите за варене. Досега мои фаворити бяха джолана и гърдите.
Coda alla vaccinara - По идея на Мария, Цветно с Пепеляшка!
Необходими продукти:
телешка опашка
3 с.л. зехтин
100 гр свински гърди с кокал или без
1 голям морков
2-3 стръка целина
2-3 глави шалот
4-5 скилидки чесън
1 връзка магданоз
1 кг домати
3-4 карамфилчета
сол и черен пипер на вкус
400 мл хубаво бяло вино
2 с.л. стафиди
2 с.л. кедрови ядки
1 ч.л. натурално какао
Пармезан
Приготвяне:
Измийте и подсушете телешката опашка и свинското месо.
Телешката опашка нарежете на шайби по ставите.
Свинските гърди нарежете на малки кубчета, отстранете кокала.
Настържете моркова. Лука, чесъна и целината нарежете на ситно. 1/2 от връзката с магданоз също нарежете на ситно.
Загрейте в тенджера с двойно дъно зехтина. Добавете кубчетата свинско месо. Гответе ги до златисто, като разбърквате.
Добавете нарязаната опашка и запържете по около 3-4 минути от всяка страна.
Добавете подготвените зеленчуци, разбъркайте и оставете да се задушат до омекване, като разбърквате от време на време.
Посолете и поръсете с черен пипер, добавете карамфилчетата и виното. Оставете ястието да се вари на слаб огън около 1/2 час и добавете пресните обелени и нарязани домати.
Оставете ястието да се вари на слаб огън около 2 часа под капак, след което отстранете капака и оставете да се вари, докато течността се редуцира и до готовност. Ако през това време течността се е изпарила може да налеете малко телешки бульон. При мен не беше необходимо.
Когато ястието е готово, добавете накиснатите за десетина минути във малко вино и отцедени стафиди. Добавете кедровите ядки и какаото, разтворено в малко сос от ястието. Разбъркайте и оставете да се вари още около десетина минути.
Поднесете ястието поръсено с магданоз и настърган пармезан.
Със соса може да приготвите и паста, като сварена паста полеете със соса и поръсите с пармезан.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Изглежда страхотно и ароматно, Кате! Не съм яла опашка, но непременно ще опитам:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеОпашки всякакви обичам :) заешка, агнешка, свинска, телешка :) която е толкова голяма, че цяла манджа можеш да сготвиш с нея.
ОтговорИзтриванеМного е апетитна тази манджица при теб, Кате! Ще си взема една вилица и сядам :)
Прегръдка и хубав петък!
Много апетитно ястие, Кате! Аз да попитам от къде си намери опашка? Слънчеви почивни дни!
ОтговорИзтриванеГоляма вкусотия си ни сготвила Кате. Опитвала съм волска опашка и е много вкусно
ОтговорИзтриванеГоляма вкусотия си ни сготвила Кате. Опитвала съм волска опашка и е много вкусно
ОтговорИзтриванеГоляма вкусотия си ни сготвила Кате. Опитвала съм волска опашка и е много вкусно
ОтговорИзтриванеИзглежда просто неустоимо, Кате! Направо се нахраних с очи! Поздравление отново за прекрасния избор на рецепта!
ОтговорИзтриванеКатенце, не се стърпя. :) Да ви е много сладко, изглежда прекрасно!
ОтговорИзтриванеПрегръдки! :)
В Италия не можах да я опитам тази прословута опашка,а у дома едва ли ще се заема да приготвя,затова ще скролна тук с наслада,Кате!Поздравявам те за старанието,изглежда великолепно гозбата ти!Прегръдка и ведър петък!
ОтговорИзтриванеКатенце, къде я намери тази опашка :)
ОтговорИзтриванеИ аз обичам най-вече месото от джолан, но съм
сигурна, че това е още по-вкусно!
При теб е просто изкушаващо:)
Прегръдки, мила!
Не съм накусвала опашки, но поднесени в чиния, и то така добре изглеждаща, бих опитала. Пък знае ли се - може и аз да се влюбя в този "крайник" . :) Наистина изглежда много апетитно това ястие. Римляните са царе в кухнята, а ти определено можеш да минеш за един су́-шеф, най-малкото, Кате! :) Поздравления!
ОтговорИзтриванеПрегръдка имаш и от мен!
Веднага издадох заповед на моят мъж да купи телешка опашка :)...и като се снабдим с нея тогава ще пиша още :)))
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Кате!
Кате, много се радвам,че установи със собствено небце разликата в месото....! Наистина е униклано вкусно това на опашката, а аз вече си имам цяло отделение във фризера с опашки - приятелите непрекъснато идват, опитват и пак искат...
ОтговорИзтриванеИ ще си позволя да ти кажа още нещо за италианската кухня - тя е невероятно многопластова, всяка област си има регионални ястия непознати в съседните дори области. А тази опашка е по древна римска рецепта, тя не е глобално италианска, да знаеш че римлянин ако прочете ще се обиди...има рецепти римски, неополитански, флорентински, миланезе. Шкембето например във всяка област се готви по разл.начин и нито един не е италиански, а римски, флорентински...Пицата е римска и неаполитанска и разликата между двете е огромна..Италианската кухня е необятна, цяла наука, вселена...пожелавам ти да се докоснеш до максимално много локални гастрономически нейни тайни!
Благодаря ти, че ми се довери и опита тази емблематична римска рецепта!
Готвила съм телешка опашка и съм много доволна. А с тази рецепта се е получило нещо невероятно вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и на двете!
Веднага ме грабна! Какао не се сещам да съм слагала на солени манджи и определено провокира интереса ми. Поздрави!
ОтговорИзтриванеОпашки скоро опитах аз - преди около година. Все си мислех, че е някакво неприятно месо - заблудена му работа, а то вкусно, та вкусно.
ОтговорИзтриванеСвинска и телешка съм готвила. Ще се възползвам от предложението за вкусна гозба :)
Снимките са прекрасни и изкушаващи!
Чидесна е рецептата, Кате!
ОтговорИзтриванеХвърлил съм око,на тази опашка и аз и скоро ще ви изненадам, надяван се!
Уникална рецепта, а опашките си ги набавих от един онлайн магазин с интересни нещица - https://foodfolie.bg/home/
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че споделихте, разгледах магазина, чудесен е! А рецептата наистина е добра, специални благодарности на Мария за нея!
ИзтриванеРецептата е уникална. Препоръчвам на всеки да я пробва. Благодарности на авторката!
ОтговорИзтриванеДа, наистина е много вкусна. Благодаря за споделения коментар! Отзивите са много важни, защото помагат на други хора да преценят рецептите. Щастлива Ноа година Ви желая!
Изтриване