Страници

Ягодов чийзкейк


Определено сега му е сезона! В какви ли не варианти се пови и навсякъде от вкусен, по-вкусен:). Няма как да пропусна и аз, защото този сладкиш в къщи е любим във всичките му варианти. Ето например тези: Чийзкейк - бърз, лесен и любим!, Чийзкейк с маскарпоне и аерирана крема без печене, Чийзкейк с тиква и шоколад, Чийзкейк с тиква, карамел и шоколад.
На фокус днес е вариант с ягоди:






Продукти:
блат:
1 пакетче бисквити роден край + 5 обикновени бисквити / общо количество на бисквитите - около 200гр
60 гр краве масло / 1/2 пакетче/

пълнеж:
2 пакетчета крема сирене + 125 гр извара / общо - 375 гр
пудра захар на вкус - около 1 к. ч.
4 яйца
100 мл течна сладкарска сметана
1 ванилена захар
ягодово пюре, получено от 6 средни ягоди ( пасирани ягоди)

Желиран слой:
*3-4 с.л. сок от ягоди
200 мл вода
5 гр - 1/2 пакетче желатин Др. Йоткер




Бисквитите се смилат на трохи и към тях се добавя маслото. Разбърква се добре. (Ако бисквитите са по-сухи може да се наложи добавянето на още масло. Целта е да се получат маслени трохи, от които като се вземе количество може да се оформи топче без да се разпада.) Дъното и стените на тортена форма с падащ борд с размер 24 см се намазват с масло и сместа се изсипва в нея. Заглажда се и леко се притиска към дъното.

В купа се разбърква изварата с крема сиренето и пудрата захар. В друга купа с телена бъркалка се разбива леко яйцата с ванилената захар. Двете смеси се обединяват, добавя се сметаната и ягодовото пюре и се разбърква с тел докато се хомогенизира.



Фурната се загрява на 160 градуса. Течната смес се изсипва върху бисквитената основа и веднага се поставя в предварително загрятата фурна да се пече за около 30-40 минути. Когато го изваждате сместа леко играе - клати се:))).
Оставя се да се охлади на стайна температура, след което се прибира в хладилник.
Общо взето чийзкейка дотук е готов. Остава покритието, което ако не ви се занимава с желиращи истории:) може да е само от сладко от ягоди, боровинки или друго. Иначе продължаваме натам:





*Няколко ягоди се прекарват през цедка и се получава сок. Ако е необходимо се прецежда отново.
Ако имате компот от ягоди може да използвате директно 200 мл сок от компот.
Сокът от ягоди се налива в тенджерка на котлон да заври и се отстранява.
Желатинът се разтваря в 2-3 с.л. вода и се разбърква. Оставя се да набъбне, след което се загрява за кратко в микровълновата, за да се втечни. Не трябва да завира, защото това ще наруши желиращите му качества.
Течният желатин се изсипва в сиропа и се разбърква. Оставя се в хладилник да се охлажда, като се наблюдава често, през няколко минути, като започне да се желира още в началото се изсипва върху сладкиша. Ако случайно е започнал много да стяга го загрейте за кратко. Не го наливайте течен върху сладкиша, защото ще попие в него. Приберете в хладилник за 2-3 часа.



Тъй като моят желиран слой беше доста светъл и не ми хареса как стои върху сладкиша ( ако използвате сок от компот със сигурност ще е по-наситен), реших да направя още едно покритие от нещо като сладко-сос от ягоди. Това съвсем не е задължително, но е препоръчително:), защото е много вкусно. Та сладкото от ягоди приготвих на момента от нарязани пресни ягоди, сварени с малко захар за 15 минути.



20 коментара:

  1. Чуден е чийзкейка, придърпвам си парченце ;). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Бързо да ми пращаш едно парче, ама най - голямото!
    Страхотно предложение, Кате! Обожавам чийзкейк, а този... Ах, този е н-е-у-с-т-о-и-м!
    Прегръдки и усмихната седмица! И сладка!

    ОтговорИзтриване
  3. Толкова вкусотии си натворила, Кате! Разкошен чийзкейк, но и от кифличките няма да откажа :) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен е, Кате! Много любим у дома, а този е неустоим!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,
    чудно е как успяваш да сътвориш толкова вкусотийки и неуморно да ги публикуваш в блога.Разкошни предложения - и основните ястия с тиквички и дреболийки, и кифличките и десерта.Много , много подходящи за сезона ястия.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Много е вкусно при теб, Кате! Идвам с голямата вилица и започвам с дреболиите от предната публикация, а от чийзкейка си резервирам парченце от сега, че да не замине докато пристигна ;)
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесен е, Кате!
    И аз като Ирма първо ще си замезя и после
    сядам на сладка приказка и десерт!
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  8. Чийзкейк обобжавам, заради нежната му консистенция. Аз си дърпам поне половината, не мога да му устоя, Кате!

    ОтговорИзтриване
  9. Катенце, не познавам някой, който да не обича чийзкейк! А поднесен така, няма как да му устоим. Снимките също са много красиви!
    Поздрави и успешен ден, мила! :)

    ОтговорИзтриване
  10. И ние обожаваме чийзкейк у дома, Кате! Толкова, че досега все не успявам да го снимам. Веднага изчезва. Даже скоро правих и пак ще правя! Обезателно ще опитам и и твоята рецепта, тъй като изглежда неустоима! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  11. Аз сега как да си продължа работата като съм видяла това, а кажи ми! Страхотен, обичам го във всеки вариант! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотен е този чийзкейк, Кате. Аз се опитвам максимално да се възползвам от пресните ягоди в момента и това е наистина прекрасно приложение. Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Кате, неустоим е да знаеш, направо не знам дали нещо друго може така да изкушава, като си помисля как се топи в устата...!
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  14. Що ми се струва, че ти казах нещо тук? Щото бяхме на една вълна? Нищо де, винаги съм готова за още един чийз;) прегръдка,Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря за удоволствието, Кате - толкова нови и толкова страхотни предложения -
    всеки път се впечатлявам на вдъхновението, уменията ти и настроението, което създаваш!
    Разкошно свежо, нежно и фино - този чийзкейк звучи и изглежда вълшебно!

    ОтговорИзтриване
  16. Божеее,Кате,задели ми едно парче за понеделник,че вече направо ще приритам от ягодови чийзове,милост нямате,ей!Разкошен,нежен,идеален е!Прегръдка,мила!

    ОтговорИзтриване
  17. Катенце, за този чийзкейк си затварям очите за сезона и бих го хапвала целогодишно! Прекрасен е, прекрасен! :)
    Прегърдки и хубави почивни дни. :)

    ОтговорИзтриване
  18. Катееее, Кате, цял ден скитосвах по магазините и съм гроги...краката ми пулсират, обаче май ще скокна към кухнята да претворя рецептата ти според наличните ми продукти...една рикота и един млечен продукт от Лидл дано ми свършат работа. Целувки за теб!

    ОтговорИзтриване
  19. シ Tudo de bom!!!

    Ótimo fim de semana!
    Muita paz e muita harmonia!
    Beijinhos.
    ❤ه° ·.

    ОтговорИзтриване