В сезона на смокините предлагам няколко вкусотии с тях. Няма да пиша дълго интро, че и без това публикацията ще е дълга:
Салата айсберг със смокини, ядки и сирена
Тази салата отново е импровизация. Понеже сирена с плодове и ядки са класика, този път ги поднесох в компанията на свежа салата. Страхотна е!
Продукти:
сирена: Сеждамер, Камембер, Пушено топено сирене, Синьо сирене
ядки: бланширани бадеми, бразилски орех, лешници, орехи, кашу
мед
стафиди
млечно чеснов сос / Може да го приготвите от кисело мляко с майонеза, соев сос и чесън на вкус/
айсберг
пресни смокини
Приготвяне:
Накъсайте салатата на едро.
Нарежете смокините и ги подредете отгоре.
Поръсете с ядки и кубчета от сирената. Поръсете със стафиди, полейте с дресинга и меда.
Кейк със смокини и ядки
интерпретация на портокаловият кейк: http://mycandykitchen.blogspot.com/2011/11/blog-post_24.html
Тъй като направих кейка втори път внасям някои промени, за още по-добър вкус. Между другото пропуснах да кажа, че ядките които използвате може да бъдат само един вид, или пък различни от тези, също така може да не добавяте ядки. Плодовете отново може да са други. Изобщо вариантите са много, ето при портокаловият кейк е само с шоколадов чипс, ако се прави само със сушени плодове, е хубаво всичките да се накиснат в някакъв ликьор, друг вариант е с праскови и орехи, примерно...
Продукти:
225 гр Меко краве масло
1 ч.ч. захар
4 големи яйца
2 равни ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер Др Йоткер
1/2 ч.л. сол
1 пакетче Бурбонска ванилена захар Др Йоткер
* 2-3 с.л. айран
50 гр стафиди
50 мл Амарето
200 гр. смокини
150 гр. ядки микс: бланширани бадеми, бразилски орех, лешници, орехи, кашу
Приготвяне:
Накиснете стафидите в Амарето. Оставете ги да престоят докато подготвите кейка.
Нарежете смокините на дребно, ядките счукайте, на едри парченца.
Нарежете маслото на малки парченца. Разбийте с миксер маслото със захарта, докато получите крем.
Започнете да добавяте яйцата едно по едно, разбивайте с миксер, като добавяте всяко следващо яйце след като предишното се е усвоило напълно.
Пресейте брашното с бакпулвера и солта. Добавете ванилената захар.
Започнете да добавяте от брашнената смес към яйчната по малко и разбърквайте с миксер на бавни обороти. Към края може да започнете да бъркате с дървена лъжица или шпатула.
* В случай, че сместа ви е прекалено гъста може да добавите 2-3 с.л. айран.
Добавете изцедените стафиди, нарязаните плодове и счукани ядки. Разбъркайте внимателно.
Намаслете и набрашнете форма за кекс
Добавете изцедените стафиди, нарязаните плодове и счукани ядки. Разбъркайте внимателно.
Намаслете и набрашнете форма за кекс
Изпечете в предварително загрята фурна на 175 градуса с вентилатор.
Оставете кекса да се охлади. Моят го оставих във формата да се охлади.
*По желание може да полеете кейка с няколко лъжици Амарето или със захарен сироп: 50 гр захар, 50 мл прясно изцеден сок от портокал. В тенджерка на котлон на средна степен сложете сока и захарта, докато се разтопи.
Сладко от смокини
По домашна рецепта
Малко ми е трудно да запиша точно количество на продуктите но горе долу ще опитам. По принцип сладкото от смокини го правим в съотношение плод 1 : захар 1 : вода - 1/2 .
Продукти:
1 кг смокини
1 кг захар
2 ч.ч. вода
1 ч.л. лимонтузу
1 прахче ванилия
Приготвяне:
Измийте смокините.
Надупчете ги на няколко места с вилица.
Поставете в тенджерка вода да заври и пуснете смокините в нея. Оставете на котлона докато водата заври отново.
Извадете внимателно смокините, измийте ги със студена вода и ги оставете в гевгир.
Излейте водата и налейте чиста. Оставете отново да заври и пуснете смокините....
Тази процедура се прави общо 3 пъти.
Оставете смокините хубаво да се отцедят от водата и дори ги подсушете с чиста кърпа.
Поставете в тенджера 2 ч.ч. вода със захарта да заври.
Оставете да ври десетина минути, пуснете смокините внимателно и оставете да се вари до желаната гъстота.
Няколко минути преди да отстраните от котлона добавете лимонената киселина и ванилията. Разбъркайте внимателно.
Готовото сладко насипете в чисти и сухи буркани. Затворете ги докато са горещи и и ги обърнете с капачките надолу, докато се охладят.
Съхранявайте на хладно и тъмно място.
Крем Маскарпоне с бисквитки и смокини
Мислех да правя тирамису със смокини, но нещо ме домързя:) Та направих едни бързи кремчета в чашка. За основа реших да използвам нещо различно от бишкоти, избрах бисквитки, тъй като на Дребосъчето тази смес му е любима. И така ето го нашето вкусно кремче:
Продукти за всяка чаша:
3 бисквити от типа cookies
1 с.л. краве масло, меко
около 100 гр Маскарпоне
1 с.л. пудра захар
няколко капки Амарето
1-2 смокини
1 ч.л. мед
филирани бадеми
1 бисквитка
Приготвяне:
Смелете бисквитите в блендер с маслото.
Разбъркайте Маскарпонето с пудрата захар и Амарето.
На дъното на всяка чаша поставете от сместа с бисквити и притиснете добре.
Върху тях поставете от Маскарпонето.
Отгоре поставете нарязани смокини, поръсете с филираните бадеми и парченца от бисквитка и полейте с мед.
Оставете в хладилник за половин час.
Шоколадови бонбони с орехи и смокини
Тези бонбони ги правих отдавна, обаче снимките нещо не ги откривам. Сега в сезона на смокините се присетих за тях. Въпреки, че се правят със сушени смокини аз ги направих сега. Да знаете, че с други смокини не стават, пробвала съм!
Много вкусни бонбони, за което благодаря на тези изкусителки:
Даровете на Гея - тук може да видите подробно процеса на приготвяне.
Продукти:
10 едри сушени смокини
4 пълни с. л. захар
около 100 гр. орехови ядки
100 гр. черен шоколад
* по желание няколко капки ром, Амарето, или ликьор
Приготвяне:
Поставете смокините в тенджера, добавете захарта и налейте вода, колкото да ги покрие.
Оставете ги на котлон да заври водата, намалете на слаб огън и покрийте с капак да се варят за около 1 час.
Отстранете ги от котлона и ги оставете заедно със сиропа да престоят около 10-12 часа.
Отцедете смокините от сиропа.
Запечете ореховите ядки във фурна на 200 градуса, за около 10 минути.
Направете отвор в долната страна на смокините и ги напълнете плътно с орехови ядки.
Разтопете шоколада: Начупете шоколада на парчета и го сложете в купа.
Поставете го в микровълнова на максимална мощност за общо 90 секунди, като разбърквате през 30 секунди.
Извадете шоколада и потопете внимателно всяка смокиня в него. Може да работите с вилица.
Подредете бонбоните върху хартия за печене и ги оставете да се стегнат в хладилник.
Разкошни са! Благодаря, Мъхче, благодаря, Жани!
С пожелания за прекрасна сряда!
Срядата се определи като прекрасна,следствие на този твой букет от смокинови шедьоври,Кате!Прекрасни рецепти,включващи любим плод за моето семейство.......Прекрасно е днес при теб:)))))))))
ОтговорИзтриванеКате, чудя се кое да пробвам първо, защото всичките ти предложения са така уханни и поднесени с финес. Страхотна си!
ОтговорИзтриванеКате, как успя да събереш толкова прексрасни рецепти и толкова любими продукти в една публикация...смокини, синьо сирене, маскарпоне, шоколад...направо нямам думи, само се чудя от къде да започна. Пожелавам ти прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеОх, Кате, направо не искам да си тръгвам... Обожавам смокини и всичко тук е повече от прекрасно, направо нямам думи. Страхотна си, да знаеш!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
О, ОБОЖАВАМ смокини, Кате! Прекрасни снимки и неустоими сладости ни предлагаш и се чудя какво да си направя по-напред сега! Имам в момента останали няколко смокини в хладилника, не са много, та май решението ще се наклони в полза на бонбонките ;) Супер си, момиче, подслади ми деня подобаващо!
ОтговорИзтриванеХубава, сладка сряда и на тебе!
Имам огромна смокиня в двора и сега е отрупана с плодове , но ми се струва ,че и те ще са малко да изпълня всичките ти прекрасни рецепти ,Бонбон :) ! С такава сила ме заляха рецептите ти , че не знам от коя да започна ! Май ще е от кейка , че дежурния сладкиш е на привършване :) !
ОтговорИзтриванеЦелувки ,Кате и хубава вечер !
Наистина големи вкусотии! Чудесни са, Кате!
ОтговорИзтриванеБонбонче, чудесни изкушения!
ОтговорИзтриванеНа бонбоните отдавна съм хвърлила око :)
Прегръдка и много усмихнати дни!
Оооо, страхотни предложения, всички до едно! Как обичам смокини, черпя се от всичко, благодаря! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТе това е... моята публикация-фаворит Катенце :) Спечели ме тотално ! Обожавам смокини и всичко направено с тях :)
ОтговорИзтриванеUna verdadera tentación con higos son mis preferidos,abrazos.-
ОтговорИзтриванеЕй, добре че не кусвам смокини...че инак да съм заръфала монитора! Страхотни неща със страхотни снимки!
ОтговорИзтриванеКате,искам от всичко по МНОГО!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Катя :)
ОтговорИзтриванеБихме искали да публикуваме рецептата ти за кейк със смокини и ядки в нашата рубрика BG Blogs на GoodFood.
Ако си съгласна, моля изпрати ни снимки във висока резолюция на r.dimitrova@goodfood.bg
Поздрави!
Здравейте! Изпратих снимки и рецептата на посоченият и-мейл. Прекрасна неделя!
ИзтриванеБожке,какво изобилие от най-любимия ми плод,въвлечен в толкова много превъплъщения!
ОтговорИзтриванеКате,уникална колекция от рецепти с прекрасни и стилни презентации!
От всичко бих опитала,то се знае,щом е приготвено от теб и е с любимите смокини!
Пия кафенце и поне един бонбон не мога да не си открадна с усмивка!
Прегръдка от мен и пожелавам на семейството слънчева есен ,изпълнена с приказни багри!
Олее Катенце, страхотни вкусотии,да се чуди човек от кое да опита първо.Салатата ми допадна много,а за кекса и кремчето...нямам думи много апетитни,а шоколадовите бонбоните със смокини ако са у дома ще се излапат за секунди.Хубави почивни дни ти желая бонбонче!:)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви допаднаха рецептите, въпреки, че повечето са толкова популярни, все пак при всеки има разлика в приготвянето. Докато има още плодове да им се насладим... Всичките рецепти могат да бъдат изпълнени и с други плодове. Прекрасна неделя от мен!
ОтговорИзтриванеЛеле, колко публикации съм изтървала, Бонбонче... От това пиршество дали остана нещо и за мен. Всички предложения са зашеметяващи!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, малко ми е неудобно от въпроса който задавам, но в продуктите за бонбони със смокини, какво се има предвид под "сухи"? Сушени ли?
ОтговорИзтриванеДа, сушени, не знам какво Ви е неудобно, въпроса си е ок:). Ще го поправя на сушени, може би е по-ясно. Поздрави и благодаря за коментара!
Изтриване