четвъртък, 24 ноември 2011 г.

Св. Екатерина и Портокалов кекс в шоколадова прегръдка


Честит имен ден на всички именници! Да ви е живо и здраво името, да го прославяте години напред!
Света Екатерина е била много красива и мъдра девойка. Паметта на Света Екатерина се чества от всички православни в света с особено благоговение и тържественост. В нейна чест се създават църкви, много манастири са наречени на нейно име, много християнки носят името й. Св. Екатерина е покровителка на майчинството, плодовитостта, децата и здравето на хората. Жените приготвят пресни питки, намазани с мед и ги раздават на близките хора – за предпазване от болести, за здраве, благополучие и в чест на светицата.



Източник на изображението: интернет.

Днес в къщи имаме повод за празник, не съм месила хляб, но реших да почерпя с този нежен сладкиш, който открих тук: leitesculinaria.com

Портокалов кейк в шоколадова прегръдка



Продукти:

За кекса:
225 гр меко краве масло
2 ч.ч. захар
5 яйца средни/ или 4 големи
½ кафеена чаша настъргана кора от портокал
3 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер, Dr Oetker
1/2 ч.л. сол
50 мл сок от портокал
150 мл айран
1 ванилия
2 ч.ч. шоколадов чипс +
2 с.л. брашно



Включете фурната на 175 градуса
Намаслете и набрашнете форма за кекс с диаметър 25 см.
Разбийте маслото и захарта в купа с миксер, докато станат на крем.
Добавете яйцата едно по едно като добавяте следващото след като предишното се е усвоило напълно.
Добавете портокаловите корички.
В друга купа пресейте брашното, бакпулвера, содата и солта.
В друга купа смесете портокаловия сок, айрана и ванилията.
Започнете да добавяте от тези смеси към маслената като ги редувате.
Размесете шоколадовия чипс с брашното и ги добавете към тестото.
Изсипете в тавата, загладете и печете за 45- 60 минути.
Поставете кекса със формата върху решетка и оставете да се охлади, за около 15 минути.



За сиропа:

50 гр захар
50 мл прясно изцеден сок от портокал
В тенджерка на котлон на средна степен сложете сока и захарта, докато се разтопи.
Извадете кекса от формата и полейте с помоща на лъжица от сиропа.



За шоколадовата заливка:
225 гр шоколад
100 мл течна сметана
Разтопете шоколада в сметаната на водна баня и полейте върху кекса.Оставете да стегне.


4 коментара:

  1. Candy, Честит Празник !
    Чудесна прегръдка си има този ароматен кейк!
    И снимките са прекрасни!
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник и от мен, Бонибонче :)
    Кексчето се е получило много добре - точно такава плътност харесвам, а и предполагам, че е много ароматно. За коричката е ясно - с тази изкушаваща глазура, няма как да я подмина!
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, момичета! Хубав петъчен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за поздрава Кенди!
    Страхотен е станал кекса,а снимките са толкова изкушаващи,че чак имам чувството,че ще потече през екрана!
    Прегръдки и много усмивки в този ден!

    ОтговорИзтриване