неделя, 15 април 2012 г.

Козунак със заквасена сметана


Великденският ни козунак тази година е по рецепта на  Ева , много изкушаващо го представиха  Роси  и  Мина . При Роси има и видео на начина на сплитане.




Продукти:

650 гр брашно 
7 гр суха мая / 1 пакетче / 
150 гр пудра захар 
1/2 ч.л. сол 
1 с.л. настъргана лимонова кора 
1 пакетче ванилия 
30 гр краве масло 
30 гр олио 
3 големи яйца /единият жълтък е за намазване на козунака/ 
200 гр заквасена сметана 
150 мл топло / не горещо/ прясно мляко 
олио за намазване на тавата 

За глазиране: 
1 жълтък 
2 с.л. прясно мляко 

За поръсване: 
2 с.л. филирани бадеми 
2 с.л. захар 

Приготвяне: 
Разбийте с вилица в купа двете цели яйца и белтъка, добавете ванилията. Разбъркайте. В друга купа пресейте брашното, пудрата захар и солта, добавете маята и лимоновата кора. Разбъркайте. Направете "кладенче" в средата на брашнената смес, изсипете в него сметаната, яйцата и прясното мляко. Замесете с приставките на миксера меко тесто, докато започне да се отделя от стените на купата. Извадете го на леко набрашнена повърхност, премесете го леко и го оформете на топка. Поставете го в купа, поръсена с брашно.



тестото преди втасването 

Покрийте го с кърпа и го оставете за 30 минути на топло да втаса.  



тестото след 30 минути 


През това време разтопете кравето масло, може и в микровълнова и го разбъркайте с олиото. Ако сместа е гореща, охладете до стайна Т. 
Извадете тестото от купата и започнете да добавяте мазнината лъжица по лъжица към него, като месите при всяко добавяне на мазнина. Оформете го на топка и го поставете в купа.



Тестото преди втасване 

Покрийте го с прозрачно фолио и леко одеало или кърпа и го оставете на топло да втаса до удвояване на обема.



Тестото след втасване 



Аз отделих от тестото и направих ето този козунак, като направих три топки, разточих ги на кори и ги поръсих с какао и настърган шоколад. След това сплетох на плитка и изпекох в продълговата кексова форма.:






А сега отново към Великденският козунак:) Намажете тавата с олио. Разделете тестото, което сте оставили за него на 6 равни части и ги оформете като фитили. Започнете да ги "сплитате" както съм показала на снимките или вижте видеото при Роси.













Покрийте го с кърпа и оставете на топло да втаса за около 30-40 минути.




Загрейте фурната на 180 градуса. 
Намажете козунака с разбития в прясното мляко жълтък, поръсете с филирани бадеми и захар. 
Печете на скара поставена на ниво 2 , за да не е близко до горния нагревател. Печете до златисто за около 30-40 минути, проверявайте с дървена клечка, при забождане в козунака, ако не полепне нищо по нея, значи е готов. 
Извадете го и го поставете на решетка да се охлади. След това може да го съхранявате в плик или кърпа.


3 коментара:

  1. Чудесен е станал!И така прецизно си го оплела. Радост за окото и наслада за небцето. Чупя си парченце, защото не мога да му устоя!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошни конци виждам! Браво, Кате :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ето и това съвършено творение без малко да изпусна,Кате!
    Кога успяваш да приготвиш,снимаш и публикуваш толкова подробно и толкова много рецепти ми е загадка,но се опитвам да наваксвам!
    Толкова хубаво си показала сплитането,та няма нужда от видео!
    Козунаците ти са невероятни,приказни,браво!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване