неделя, 2 септември 2012 г.

Родопски клин


Вкусно ястие от родопския край.
Направих го по рецепта от Зичето, само намалих количеството на продуктите наполувина.
Зиче, благодаря ти за всички родопски и не само вкусотии, които споделяш с нас!




Продукти:
1 ч.ч. ориз
3 ч.ч. вода

150 гр сирене
3 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко

50 гр. краве масло
2-3 с.л. олио
4 кори за баница, аз използвах Фамилия


Приготвяне:

Сложете водата и ориза на котлон, докато ориза поеме водата и се свари, но не трябва да се разварява.
Оставете го да се охлади леко.
Добавете натрошеното сирене, прясното мляко и яйцата и разбъркайте добре с вилица.

Намажете тава обилно с олио.
Застелете 2 кори една до друга, като част от тях да излиза от тавата. Другата кора прегънете да застелете точно по дъното на тавата.
Изсипете плънката и я разнесете равномерно.
Сложете отгоре кора и похлупете със излишните крайчета на другите кори.
Намажете навсякъде с олио и сложете във фурната. Печете на 190 градуса до зачервяване.
Обърнете върху чиния или друга тава, върнете отново в тавата да се зачерви и от другата страна.
Полейте обилно с разтопено краве масло и сервирайте с кисело мляко и айрян!
Да ви е сладко!


3 коментара:

  1. Много родопска кухня и все сполучливи и автентични рецепти.Личи си,че посещението там още те държи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Държи ме и не ме е пускало, но постепенно вече се адаптирам към абсолютната противоположност...

      Изтриване
  2. Много обичам родопските ястия/все пак Пловдив е близичко до Родопите:)/.Кате,клинът е разкошен!Прегръдки:)))

    ОтговорИзтриване