Страници

Разходка в гората и супа от горски гъби


Обичам разходките сред природата, а есента безспорно предлага отлични дестинации. Още повече, че всичко е толкова красиво! И макар все още да не са се показали всички цветове се усеща присъствието й навсякъде, но най-вече в планината и гората... Избрахме си горичка - В Габрово, в близост до язовир Синкевеца.
И понеже в горите понякога се срещат гъби, реших компанията на разходката ни да бъде точно тази гъбена супичка.


Супа от горски гъби със застройка




Вкъщи приготвям гъбените супи по три начина: със застройка, крем супа и постна супа. И върху трите варианта импровизирам често, но като база са това.

Продукти:
1 глава лук
2 картофа
1 купа с гъби (микс или само печурка), около 200-300 гр.
2 л зеленчуков бульон
черен пипер
1 с.л. олио
1 с.л. краве масло

1 к.ч. заквасена сметана или гъсто кисело мляко
1 жълтък

Начин на приготвяне:
Нарежете лука на ситно, а картофите на кубчета.
Загрейте в тенджера маслото да се разтопи и добавете малко олио, за да не загори.
Добавете лука и картофите и ги оставете да се задушат под капак за около 3-4 минути.
Добавете гъбите – нарязани на филийки и оставете на котлон за 2-3 минути, като разбърквате.
Добавете около 2 л горещ бульон и сол.
Затворете с капак и оставете супата да се вари на слаба степен около 30 минути.
Когато е готова, отстранете от котлона.
Разбийте в купа жълтъкът със сметаната или млякото. Добавете на тънка струйка и при непрекъснато разбиване с вилица няколко черпака от супата към застройката.
Върнете застройката в супата, разбъркайте и поръсете с черен пипер и пожелание магданоз.


И след хапването тръгваме към гората...




А в гората вече се усеща есента, дърветата са започнали да се оцветяват в различни цветове, листата са постлали топли килимчета, а мъхчетата са толкова очарователни...






















21 коментара:

  1. Не съм ходила отдавна в гората, като се има предвид колко я обичам, и гъбена супа обичам Кате, така че ме гъделичкаш там 'дето най-ме сърби ;) Завистта ми стихва само защото не са ти гъбките пачи крак, да знаеш! :)) Прекрасна е есента навсякъде, ама гората си ни остава фаворит май през всеки сезон, а сега не е за изпускане просто!
    Прекрасно, есенно златно настроение ти желая за днес!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :), Ирма горички колкото искаш и супичка ще си наготвиш, ти си вълшебница!:)Ирма, гъбите на дърветата не са пачи крак, в гората не открихме, но тези в супата се надявам да са, поне на такива ми приличат, а и на опаковката пише така:). Виж, добавих снимка, аз не съм много на ти с гъбите, но ако не са такива, ми кажи да се поправя:). Прекрасен ден и на теб!

      Изтриване
    2. О, да! Пачи крак са, наистина! и...
      О, не! Вече няма лек за завистта ми :)) В купичката хич не си личи да са такива, но тая снимка не лъже :)) Обожавам аромата им, на латинки според мен! А тез, дървесните знам, че не са - на село, в градината тази година са полепнали по всички дървета, а до сега никога не се беше случвало.

      Изтриване
    3. Ирма, предполагам, че е от снимката, не съм снимала гънките на крачето на малката гъбка, а останалите са нарязани. На снимката на гъбите в дясно по-отгоре има една мъничка, и е такава дребосъче патешко краче:):):). Ох, ще ме умориш от смях вече, по-добре да ги не бях показвала:):):). Така замразени не ги обработвам, но съм чувала, че пресни се киснат в нещо, имаш ли си на идея?

      Изтриване
    4. Е, сега пък, защо да не ги беше показвала? Нали трябва и на нас да ни се дояде и да си направим :) Не съм 'плодна", не се притеснявай ;)) Просто ми е весело и се шегувам със себе си и появилата се напоследък повтенливост. Гъбките (тези) не ги кисна аз в нищо, Кате, даже противно на някои, които ги готвят по-дълго, аз ги държа за по-кратко на огъня. Иначе сушените се киснат, да, във вода - да се измият от прахоляк, а и за да се освежат, знаеш.

      Изтриване
  2. Оооо прекрасна разходка/обичам гората и така обагрена от слънцето ;)/,а гъбената супичка е страхотна и ще се възползвам от случая да си я приготвя!Благодаря ти,че си толкова зареждаща,обичам постовете ти, има някаква магия в тях!

    ОтговорИзтриване
  3. Красиви горски снимки, действат много зареждащо! Супичката е чудна, а сервизът направо ми отне вниманието - страхотен е! Слънчев ден, Кенди! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много хубава есенна разходка с невероятно красиви и зареждащи кадри!Браво Катя!Зареди ме!И супата в гъбени купички,помислих си в началото,че ти си брала гъбите,но като видях пакета се успокоих!Брането на гъби не е за всеки...

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни снимки,Кате и много вкусна супа!

    ОтговорИзтриване
  6. И супа и снимки-всичко е супер!
    Хубав ден,Кате!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасни снимки, Кате! Гората наистина е приказка, няма по-добър художник от природата. А супичката ти е много апетитна. И аз обичам супа от губи, но най-често си купувам готова, макар че ако сама си я сготвя, ще е много по-вкусна, ноооо, когато циганинът има маша, не си гори ръцете... е хайде няма казвам нищо повече, имам предвид за мързела.. ;)))

    Прегръдки и един прекрасен ден, Кате!

    P.S. При нас днес е слънчево и денят е чудесен, само на 100 метра от вкъщи има гора, дали да не отскоча да се поразходя... :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Еха, каква горска приказка! Обожавам да се разхождам в гората, особено есента, когато замирисва на сухи листа! Много разтоварващо действа! А супичката е повече от апетитна и много подходяща за след дълга горска разходка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. От тези снимки така лъха есен! Прекрасна разходка Candy.

    Да отбележа, че много хубаво си съчетала супичката с купичката и супника :)

    Прекрасен следобед :)

    ОтговорИзтриване
  10. Много обичам гъби, но освен печурка, китайски някакви и една странна, на която не си спомням вече името, други не съм се престрашавала да опитам. Даже едно бурканче с манатарки стоя толкова време у нас, че накрая му изтече срокът на годност и отпътува. Разкошно изглежда тази супа, както и снимките из Балкана.

    С пожелание за уханна вечер и много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  11. След тази свежа разходка в гората, супата е задължителна, а гъбена - истинска наслада. Прегръдки, Кате! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Какъв есенен синхрон само. Прекрасна горска супичка, горско аранжирана и за финал истинска горска разходка. Снимките са прекрасни, зареждащи и имам чувството, че усещам влажния аромат на гората. Достави ми истинско удоволствие, Candy!
    Приятна и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесна горска разходка,Кате!
    Красиви есенни снимки!
    На гъбената супичка мога само да се възхищавам!
    Спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасна и зареждаща есенна разходка! Замириса и на гора, и на гъби!
    Кате, чудесна гъбена супичка си спретнала, а пък и как оригинално си я поднесла!
    Поздравления и приятни сънища!

    ОтговорИзтриване
  15. Hermoso bosque me gusta pasear y encontrar setas es una linda receta,preciosas fotos,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  16. Много се радвам, че и вие като мен обичате горските пътеки, и супичките:). Пожелавам ви прекрасен четвъртък и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  17. Страхотен сет за супа имаш ,скъпа,първо той ме грабна ( блогърско изкривяване :) )!
    И разбира се пълнежа-обожавам гъбена супа,а твоята е великолепна!
    И горските кадри са ми знаеш много на сърце!
    Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване