неделя, 15 септември 2013 г.

° ✿ º Autumn blue ° ✿ º


Есента постепенно настъпва. Листата на дърветата започват да се оцветяват в различни нюанси, а пъстрите килимчета по земята стават все по-големи. Но официално лятото все още е тук и на мен все още ми е синьо:). И за да стане още по-синьо подготвих и няколко рецепти:



Сладко от сливи с Др. Йоткер
Рецептата е от опаковката на гелфикса.

Продукти:
1 кг сливи
1 кг захар
1 пакетче Гелфикс Класик 1:1 Др. Йоткер



Приготвяне:
Измийте и подсушете сливите.
Нарежете ги на ситно.
Смесете съдържанието на пакетчето с 2 с.л. от захарта и го добавете към плодовете.
Поставете сместа с плодовете на котлон да заври на силен огън.
Когато започне да бълбука я отстранете от котлона и добавете останалата захар.
Поставете отново на котлона и оставете да се вари точно 1 минута.
Отстранете от котлона и изсипете в измити и подсушени буркани. Затворете ги и ги обърнете с капачките на долу.
Оставете ги така 5 минути, да се херметизират, след което вече може да ги обърнете и приберете на тъмно и хладно място.





Кейк със сливи, орехи и стафиди 
Отново интерпретация на портокаловият кейк.
Показах и вариант със смокини.
Този път направих полувин доза и използвах малка правоъгълна форма за кекс - стандартна.


Продукти:
125 гр Меко краве масло
1/2 ч.ч. захар
2 големи яйца
1 равна ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер Др Йоткер
щипка сол
1 пакетче ванилена захар Др Йоткер
* 2-3 с.л. айран, за разреждане на сместа

20-30 гр. стафиди
30 мл Амарето

100 гр. сливи, почистени от костилката
70-80 гр. орехи

За декорация: сливи и Дулсе де лече


Приготвяне:
Накиснете стафидите в Амарето. Оставете ги да престоят докато подготвите кейка.
Нарежете сливите на дребно, орехите счукайте, на едри парченца.
Нарежете маслото на малки парченца. Разбийте с миксер маслото със захарта, докато получите крем.
Започнете да добавяте яйцата едно по едно, разбивайте с миксер, като добавяте всяко следващо яйце след като предишното се е усвоило напълно.
Пресейте брашното с бакпулвера и солта. Добавете ванилената захар.
Започнете да добавяте от брашнената смес към яйчната по малко и разбърквайте с миксер на бавни обороти. Към края може да започнете да бъркате с дървена лъжица или шпатула.
* В случай, че сместа ви е прекалено гъста може да добавите 2-3 с.л. айран.
Добавете изцедените стафиди, нарязаните плодове и счукани ядки. Разбъркайте внимателно.
Намаслете и набрашнете правоъгълна форма за кекс и изсипете сместа в нея.
Изпечете в предварително загрята фурна на 175 градуса с вентилатор, за около 40-50 минути. Проверете с клечка за зъби.
Оставете кейка да се охлади. Моят го оставих във формата да се охлади.

*По желание може да полеете кейка с няколко лъжици Амарето.
След като се охлади го декорирайте с нарязани сливи и Дулсе де лече.




Обърнат кейк със сини сливи
Традиционно в сезона на сливите направих и този кейк:

http://mycandykitchen.blogspot.com/2012/09/plum-upside-down-cake.html








Прекрасна неделна вечер и успешна нова седмица!



14 коментара:

  1. Катенце на една вълна сме днес,заради сливите и сладкото:)Бъркам цял ден сладка и пистили разни,чак се замаях по едно време.Катенце кейка със стафиди и орехи и страхотен,много ми хареса рецептата.Аз преди 5 минути станах от масата ама бих си хапнала едно,две парченца.Каква съм лакома а,после се чудя защо приличам на мечо пух:)Хубава нова седмица ти желая бонбонче!

    ОтговорИзтриване
  2. Синя есен! :)
    И на мен не ми се прощава с лятото, Кате. Взимам си парче кейк със сливи и орехи за сутрешното ми кафе.
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, колко красиво и вълшебно е твоето синьо! И дали ще е лятно, дали ще е есенно, то носи толкова аромат, вкус и емоция, това е важно! Страхотна публикация!
    Поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ехехехе, Бонбон, ти си посиняла чак;) Тъкмо се чуден какво синьо си намерила в есента и сега ми се изясни;) Вземам от всичко по малко ( не, по много) и да знаеш, че ако си някъде наблизо, иска да пийнем по лимонада или биролада, докато време още позволява;)Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Браво ! Все чудесни рецепти и красиви снимки !
    Нямаш умора , ей :* ! Целувки !

    ОтговорИзтриване
  6. Бонбонче, прекрасни рецепти и снимки, както винаги!!!!! Толкова вкусно, изобилно и изкушаващо е при теб! Сливите ги уважавам много, защото придават прекрасен аромат на печивата. Понеже си хапнах вече шоколадово моальо и намям повече място, само ще им се насладя от екрана. Прегръщам те и те целувам, мила!:-))

    ОтговорИзтриване
  7. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  8. Компютърът ми явно нещо се е пообъркал и пуска коментарите ми по два пъти. Не знам на какво се дължи, дано да не е продължително явление.....:-((
    Изтривам повтарящия се коментар и дано този да не се удвои отново.
    Прегръдки, Бонбонче!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Все по-добра ставаш в снимането, Бонбон! А за кулинарните ти умения мога само да изкажа комплиментите си и да преглъщам! Усмивки и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Катюшка, чудесна публикация в синьо! Рецептите, снимките, настроението - всичко е прекрасно! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Сливово синьо и гроздово, есенно - много красиво и вкусно!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви! Прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване