петък, 24 януари 2014 г.

Вариации с кореноплодни и новите ми терлички:)


Зеленчуци на фурна всеки е правил, дали със зехтин или с олио, дали само зеленчуци или с месце, риба, със сигурност всички сте ги опитвали.
Показвала съм няколко рецепти в блога: Пържени сладки картофи на фурна, Агнешки котлети със зеленчуци, Лаврак със зеленчуци на фурна, Зеленчукова фритата и др.
Днешната рецепта е само за зеленчуци и понеже в случая съм избрала все кореноплодни, така и именувах рецептата. Но може да добавяте гъби, домати, чушки, изобщо всякакви зеленчуци.





Печени кореноплодни
Продукти:
Кореноплодни зеленчуци:
моркови, остъргани и разрязани на 2 по дължина
пащърнак, остърган и разрязан на 4 по дължина
картофи, обелени и нарязани на дебели пръчици
глави чесън, разрязани напречно на две, почистен само от външните люспи
ряпа, обелена и нарязан на резени
гулия, обелена и нарязана на филийки

зехтин
сол
черен пипер
други подправки по желание - розмарин, риган




Приготвяне:
Подредете зеленчуците в тава, на един пласт.
Поръсете ги със зехтин и сол и подправки.
Разбъркайте ги добре, но внимателно с ръка.
Поставете ги във фурна да се пекат на 180 градуса, за около 40-45 минути. Аз не загрявам фурната предварително.



Още едно предложение за една бърза салатка, отново с кореноплодни и други:)


Салата Витамина
По заведенията за хранене, най-често салатите с моркови и цвекло се наричат по този начин, или пък здравословни, витаминозни и т.н., та за това кръстих и моята салатка така.

Не знам дали ще изненадам някой с комбинацията, но пък е идейка за разнообразяване на консумацията на цвекло. Абсолютна импровизация е, така, че може смело да заменяте продукти и овкусители според вашето желание.



Продукти:
1 сварено червено цвекло, нарязано на тънки шайби
1 морков, настърган на ренде
1 ябълка, настъргана на ренде
1 скилидка чесън, нарязана на филийки
натрошени на едро ядки от 1-2 ореха
зехтин
тъмен басламико
мед

Приготвяне:
Подредете в чиния цвеклото, върху него поставете ябълката и след това морковът.
Поръсете чесъна и орехите и овкусете със зехтина, балсамикото и меда.


А това са новите ми терлички:)много са кокетни:)



С пожелания за много усмивки през почивните дни!

18 коментара:

  1. Не толкова заради кореноплодните, колкото за терличките надникнах :)) Зима е, по-често ми е студено, та за това :)) Но пък като гледам нова ми е рецептата, ще взема и нея да опитам. Хареса ми. Поздрави и хубав ден, Катюше!

    ОтговорИзтриване
  2. И храната и терличките ти са толкова уютни и мили! :-) Приятно стоплящо усещане остави в мен.

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,ястието и салатката са в цветен унисон с терличките,които са много сладурести!
    Много вкусно си приготвила зеленчуците,допадат ми на сто процента!
    Прегръдка от мен и топъл уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, много е вкусно, безспорно, ама може ли сега нищо да не кажеш за терличките, като знаеш, че всички ще ахкаме след тях. :)
    Прекрасно е всичко, най-вече ти! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, и рецептата ми хареса, ще я пробвам, и терличките са уникални. Много цветно и уютно е при теб. Целувки!

    ОтговорИзтриване
  6. Вкусни салатки,сладурски терлички....
    Поздрави,Катюшка!

    ОтговорИзтриване
  7. Много свежо, цветно и ефектно съчетание, Кате -
    чудесна идея, рецепта, презентация - моите поздравления.
    Хубав петък и спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. И салатите и терличките много красиви, цветни и полезни, всяко с предназначението си!
    Весел петък, Кате!

    ОтговорИзтриване
  9. Много сладурски терлички, а и ястието си го бива, прегръдки, Кате!

    ОтговорИзтриване
  10. Какво вкусни кореноплодни си приготвила, а терличките са повече от страхотни! Толкова сладурско! :))

    ОтговорИзтриване
  11. Ехаа първо ми харесаха печените ти зеленчуци, но като видях търлъчките, мисля, че тях ще ги сънувам :) Много са яки! Страхотен цвят! Да си ги носиш със здраве!

    ОтговорИзтриване
  12. Бонбон, от къде измъкна тази тавичка:)? Имахме такива като бях малка, а това ще рече преди 35-40 год.Тъкмо днес си купих 3 глави червено цвекло и бам виждам твоята рецепта, а видях пътьом към блога ти, че и Иглика е пуснала нещо с него, та от тук право там:)!
    Терличките са супер, да топкаш и кухнята с тях:*!
    Целувки, Кате и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Ех, Бонбон! Сервираш любимите ми кореноплодни и ми се разхождаш с тия убийствено красиви терлички!!!! Не те ли е срам;)? Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  14. Влюбих се в тези терлички! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Топли терлички в любими цветове! А и рецептите си ги бива:)

    ОтговорИзтриване
  16. Напоследък и аз правя така зеленчуци. Бързо и много вкусно. Комбинациите и подправките са различни, но вкусът винаги облизващ :)
    И салатката, и постната гозбичка са адски по вкуса ми, Кате :) Да не споменавам сладките терлички :)

    ОтговорИзтриване
  17. Направо очите ми останаха в тези домашни пантофки или тип търлъци както се казват.Много меки изглеждат и с тези цветни и свежи цветове са уникален модел с който спокойно мога да си ходя вкъщи дори когато ми дойдат гости, а не да се преобувам хахаха.Благодаря и за невероятните рецепти.Дали мога да си ги купя от вас и за колко време сте успели да ги ушиете?Всичките тези зеленчуци,които сте подредили в тавата са супер мога да ги ям ей така.Много правилно сте кръстили салатата Витамина, определено е пълна с витамини, от които в този зимен сезон има нужда нашият организъм.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, благодаря ви за чудесният коментар! Тези терлички са ми подарък, но в Метро България би трябвало да ги има също. Ако имате талант или някоя баба, която плете..., може пък и да пришиете цветчета на други терлички и да ги направите кокетни. Приятна вечер!

      Изтриване