четвъртък, 1 май 2014 г.

Проект: Ястия от турската кухня - "Припадналият имам" или Имамбаялдъ / İmambayıldı


Това ястие е от тези с история. Казват, че името му на турски означава "Припадналият Имам". А той бил припаднал, когато видял изкусително вкусният поднесен от съпругата му патладжан.

Безброй са версиите и рецептите, но като цяло рецептата представлява пълнен патладжан с домати, морков, лук, чесън и вътрешността на патладжана. Ястието е готвено, но се консумира студено.
Начина на поднасяне,и съответно приготвяне е в цели патладжани, в половинки патладжани, някъде в патладжаните се правят прорези по дължина, а имамбаялдъ се прави и като зимнина, или готвено ястие от нарязани всичките продукти.
Ето вариант и при мен:



Продукти:
2 малки патладжана
2 червени домата
1 глава лук
3-4 малки скилидки чесън
магданоз
зехтин
1 с.л. галета



Приготвяне:
Направете линии/процепи по дължината на патладжаните на няколко места с помощта на малко ножче.
През единият от процепите с помощта на малка лъжичка извадете вътрешността на патладжана.
Нарежете я на ситно и посолете. А патладжаните също посолете и оставете така да престоят.



Обелете червените домати.
Нарежете лука на ситно и го задушете до омекване в зехтина. Добавете вътрешността на патладжаните и гответе около 2-3 минути.
Добавете пресованият чесън, доматите, щипка захар и галетата и оставете ястието да се вари на слаб огън за около 10 минути, като разбърквате.
Посолете.

Загрейте зехтин в тиган и изпържете патладжаните за кратко от всички страни. Целта е да омекнат малко.
Поставете ги в тавичка, намазана с малко зехтин.
Напълнете патладжаните с плънката, а останалата плънка изсипете отстрани.
Изпечете във фурна за около 20-30 минути на 180 градуса.
Извадете и поръсете с магданоз. Поднесете ястието охладено.


* Ако желаете може да направите повече сос, като увеличите количеството на доматите. Може да добавите и настъргани моркови и чушки.
* Преди печене върху патладжаните може да поставите по едно лютиво чушле.




5 коментара:

  1. Изглежда много апетитно. Още когато започна проекта щях да ти пиша да направиш и имамбаялдъ, но ето, че ти сама се сети. Определено отива в графата с нещата, които трябва да приготвя тези дни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Апетитни и красиви снимки, Кате! Обичам имамбаялдъ :)
    Поздрави и хубав месец май!

    ОтговорИзтриване
  3. На тези патладжанени лодчици направо им сменям GPS - навигацията с нов курс към моята маса. Много ме зарадва Кате, честит празник и мноооого слънчеви усмивки.

    ОтговорИзтриване
  4. Направо и аз припадам при вида им:) Страхотно се е получило!

    ОтговорИзтриване
  5. Е, Кате, интересно име има тази манджичка :) И моят мъж така "припада", като понякога го види на масата (защото аз не съм му голям фен) :) Но пък ме впечатлиха патладжаните - такива тънички и дългички не съм виждала.
    Чудесни снимки си направила! Приятен апетит и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване