петък, 5 декември 2014 г.

Коледен пост ден 21 : Веге Манджурски топки със сос


vegetable Manchurian е ястие от индо-китайската кухня, състоящо се от зеленчукови топчета в сос със сотирани зеленчуци.

Топчетата, както и сосът могат да бъдат разнообразени с други зеленчуци и добавки. Доста рецепти разгледах, за да разбера технологията на приготвяне и тя е първо да се изпържат топчетата, след което да се направи сосът и да се съчетаят. Друго, което ми направи впечатление е, че в някои от рецептите зеленчуците предварително се сваряват, в други - не. Аз прецених, че единствено картофът ще сваря, между другото него реших да добавя, за да помогне за спояване на сместа. Важно нещо при приготвянето на топчетата е сместа да е суха, а не водниста, за целта аз я прецедих през марля, като сокът който се отдели добавих по-късно в сосът.
Както вече споменах може да добавите още зеленчуци и подправки. Интересно за мен беше зелето, тъй като във всички рецепти фигурира като съставка, го добавих и аз, което обаче се оказа много вкусно в тези кюфтенца.
Сосът, който направих е сходен на сосът за тиквичките, които показах на скоро, но не е толкова концентриран.
Ето как приготвих ястието аз:


Продукти:

за топчетата:
1/4 от малка зелка
1 голям морков
1 сварен картоф
1/2 тиквичка
1/2 глава лук
черен пипер
1 с.л. бяло брашно
1 с.л. царевично брашно
сол

олио, за пържене

за соса:
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
1 тънък резен джинджифил
2 с.л. уок сос Кикоман
1 с.л. оризов оцет Кикоман
1 ч.л. тъмен балсамико
300 мл топла вода + сока от зеленчуците
1 ч.л. натурална вегета
черен пипер
2 ч.л. картофено нишесте, от Берьозка / може и натурално или брашно/


Приготвяне:

За топчетата:
Нарежете всички зеленчуци и ги поставете в блендер. Пасирайте ги, докато се получат ситни частички/ не ги правете на пюре!/.


Добавете брашното / бялото и царевичното/ и разбъркайте хубаво сместа.


Поставете всичко в тензух или марля и хубаво изцедете. Отделеният сок запазете.


Оформете топчета, /хубаво ги притискайте/ с големина на орех и ги оставете да престоят в стаята за 20-30 минути.


Загрейте олио в тиган и пуснете 1 топче, за да видите как се пържи, обърнето го от всички страни.
Съветът ми е да пържите не повече от 5-6 топчета на веднъж.


Готовите топчета извадете върху домакинска хартия да се отцедят.


Направете соса:
Загрейте малко олио в дълбок тиган Цептер. Може да използвате и друг с дебело дъно или пък тефлонов.
Добавете ситно нарязаните лук, чесън и джинджифил.
Гответе до омекване на зеленчуците и залейте с топлата вода и сока от зеленчуците. Добавете вегетата, черният пипер, уок соса, оризовият и балсамов оцет. Оставете сосът да заври и добавете разтвореното в малко вода картофено нишесте.
Разбъркайте и оставете да се вари, за 2-3 минути. Добавете внимателно зеленчуковите топчета и изключете котлона. Оставете така за 1-2 минути.



12 коментара:

  1. Кате, толкова е вкусно, че съжалих, че не постя- толкова интересни идеи показа. Като чета са минали цели 21 дни. Кога мина това време, не знам! Остават ти половината :) следващия път като реша да постя, ще имам доста идеи, благодарение на теб!
    Прекрасен петъчен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз се присъединявам към мнението на Габи....Всичките ти постни рецепти са чудесни,а и самата идея да ги събереш е представиш е достойна за уважение...Тази година пропуснахме постите,но много добре знам как се мисли за разнообразяването на менюто по време на постите...,та приеми искрената ми благодарност и адмирации ,Кате!
    Лек пост!Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  3. Не съм голям почитател на индийската кухня , Катя.В нея се използват твърде много подправки и повечето от ястията са пържени.Приготвените от теб топчета ми харесаха и сигурно могат да се поднесат и така, без да се пържат заляти с приготвения сос.
    Поздрави и приятни почивни, празнични дни !

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми хареса рецептата, а и както обичам да опитвам нови вкусове няма да мине без проба. Благодаря за споделеното, Кате! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Толкова апетитно изглеждат тези топки, че направо ми потекоха лигите и това, че не постя не ми пречи да ги пробвам. Поздрави за прекрасната рецепта и хубав петъчен следобед :)

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, поредното прекрасно предложение! Ама направо разцъфва постната храна на трапезата ти. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Мнооого апетитни топчета,Кате,страхотна идея!Дори и без сос пак мога да си ги бодвам с удоволствие,прелест!Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, отново интересно и много вкусно ястие! Непременно ще опитам!
    Прегръдка и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, неизчерпаем извор на идеи си с това постене! Невероятно предложение!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  10. Каквото и да сготвиш миличака, изглежда по най-изкусителния и изискан начин, няма значение от кой край на света е рецептата, какви продукти си използвала, все едно!
    Разкошна си, а ястието ти е превъзходно и по нищо не му личи, че е постно и нищо не му липсва, за да бъде звездата на трапезата!
    Прегръдки, Кате!

    ОтговорИзтриване
  11. Кате, напоследък и аз се запалих по индийската кухня и приготвих няколко наистина вкусни ястия. Този сос и въобще цялото ястие е неустоимо. Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Кате, много хубава рецепта. Впечатлена съм и обезателно ще я приготвя това ястие.

    ОтговорИзтриване