петък, 19 декември 2014 г.

Поповърс


Тези палачинки са много интересни и  на мен малко ми наподобяват еклери. Може би заради кухата сърцевина, която се запълва с плънка по желание. По принцип се пекат в специални формички, но ако нямате, то формичките за крем карамел, а дори и за мъфини биха свършили чудесна работа:).
Може да са десерт, закуска или ефектно предястие. Ако всичко е ок при печенето те са такива, но има случаи, в които обемът им след изпичане спада, получава се нещо като гнездо и тогава се поднасят като плънката се поставя отгоре.
Аз лично смятам, че и в двата случая все е готино, така, че не му се притеснявайте, ако някоя от палачинките, пък дори и всичките загубят от обема си при охлаждането. При мен имаше и от двата модела :) и все са вкусни. Относно визията, тези, със спадналият обем приличат на немски палачинки, но в мини вариант.
Тестото за палачинките е със стандартни продукти: брашно, яйца, мляко, но захар не се добавя и се разбиват съвсем за кратко. Ако желаете може да разнообразявате и в него да добавяте настъргано сирене, подправки и изобщо каквото ви хрумне:).
Днешната рецепта е нещо като базова, а от там нататък импровизации безброй:).




Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
щипка сол
1 с.л. разтопено краве масло

за намазване на формичките:
краве масло


Приготвяне:
Включете фурната да загрява на 220 градуса с вентилатор.
Първо подгответе формичките, затоплете ги във фурната и ги намажете на дъното и по стените с краве масло. Подредете ги във форма за мъфини или някаква тава, за да ви е по-удобно.
Сложете всички продукти за палачинките в блендер и разбийте за кратко. Аз използвам функциите 1-2-3 като на 3 задържам малко повече. Целта е сместа да стане хомогенна.
Веднага разпределете сместа във формичките, като ги пълните не повече от 1/3 защото те увеличават обема си двойно, че и тройно:).


Изпечете ги в предварително загрятата фурна до готовност. Аз ги пека на по-ниска скара, за да не изгарят много отгоре.
Времето за печене е относително, но първо се надуват, след това започват да се оцветяват в златисто. И тогава вече са готови.


Изключете фурната, открехнете леко вратата и оставете палачинките вътре докато се охладят.
Извадете ги и ги поднесете с пудра захар и сладко, шоколад и т.н., или пък със солен пълнеж.




6 коментара:

  1. Много ги обичам! Кате, изглеждат прелестно и толкова апетитно на снимките ти!

    ОтговорИзтриване
  2. Имам си достатъчно работа утре, защо ми намираш нова?! :)))
    Не малко, ами много наподобяват на еклерите. Ще ги правя, няма как!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, задобряваш с логото.Станало е още по- хубаво! Много си амбициозна! Браво!
    За палачинките какво да кажа? Отвори голяма работа, ама много голяма и на мен, както на Тили!
    Днес не, но утре ще ги направя 100 %!
    Прегръдки и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Красиво поднесено....и вкусно изяденооооооо:))))))!
    Приказка!

    ОтговорИзтриване
  5. Kатенце, ставам да ги правя :)
    По-добрия вариант щеше да е да се наместя у вас на масата ... но ... ще се задоволя само с виртуалното си присъствие :)
    И кафенцето щеше да е още по-вкусно поднесено в този красив сервиз :)
    Добро утро от мен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване