понеделник, 5 януари 2015 г.

Капама и приказното снежно Боженци


Рецептата за тази Капама е от моя близка. Винаги я прави по Коледа. Тези дни я направих и аз и е една от любимите ми зимни рецепти. И понеже ястието е зимно, ще споделя и снимките от Боженци, в снежна премяна.



Продукти:
2 пилешки пържоли от бутче
2 свински пържоли контра филе
1-2 наденички
около 250 гр кайма смес
около 2 с.л. ориз
1 глава лук
подправки / черен пипер, кимион, червен пипер,сол/
1 зелка
1 ч.ч. сок от кисело зеле



Приготвяне:
Нарежете месото и наденичките на големи кубчета, колкото за една сърмичка. Мариновайте го с подправки и сол.
Омесете каймата с подправки, ориз нарязан лук и сол и направете нещо като кюфтенца, отново за сарми.
Разстелете лист зеле и в него поставете къс мариновано месо, увийте на сармичка. Направете всички сарми и ги подреждайте в глинено гърне, чийто дъно сте поставили лист зеле. Редувайте сармите - сарма с пилешко-сарма с наденичка и т.н....Отгоре покрийте с лист зеле.



Полейте със зелевият сок и долейте вода, колкото да покрие сармите. Може да подредите сармите и на два реда, няма проблем.
Затворете гърнето и го поставете в студена фурна, включете на 150 градуса, да загрее, след това увеличете на 180 градуса и оставете ястието да се готви до готовност. Мисля, че около 2 часа са добре:).























С пожелания за прекрасна нова седмица!

13 коментара:

  1. Интересна разходка си ни спретнала и този път, Кате! Ходила съм в Боженци и си представям колко хубаво сте си прекарали и наситили на хубав и свеж въздух.
    Поздрави с пожелания за прекрасна нова седмица, изпълнена с още приятни разходки!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна снежна разходка, Кате!
    Имам чудесни спомени от Боженци!
    И много хубава компания прави тази капама!
    Хубав ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Приказка.....!И снимките от Боженци ,и капамата са разкошни!
    Прегръдки,Кате!

    ОтговорИзтриване
  4. Много хубав е нашият Габровски край, Кате! С чудесни снимки си пресъздала уникалната атмосфера на Боженци!
    Капамата, направена от твоите ръце, вярвам е много вкусна!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Приказни снимки, Кате!
    Благодаря за хубавата разходка, при нас явно сняг няма да има тази зима.
    И капамата ти е чудесна, как си върви с чаша вино, нали :)

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Новата 2015 година, Кате ! Нека тя ти донесе много нови кулинарни вдъхновения, здраве и сбъднати желания ! Приказна разходка в Боженци !

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесна капама, Кате и разкошни снимки!

    ОтговорИзтриване
  8. Снимките са прекрасни, Кате! Първата със снежния път и небето с пухкавите облачета ми е любима :)
    Капамата в моя дом е на голяма почит, а твоята е точно както я обичам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, обичам Боженци, много "българщина" има там, но през зимата не съм ходила. Хубави снимки си направила.
    И аз правих капама, традиционна за Нова година, ще споделя и моя начин, но си хапвам и от твоята:)
    Хубав вече превалящ пръв работен понеделник!

    ОтговорИзтриване
  10. Thanks for that wonderful tour. What a lovely place!!!! :)))))

    ОтговорИзтриване
  11. Кате, ти снимала ли си, или това са картини на Боженци? :) Толкова да е красиво!
    А капамата изглежда тоооолкова апетитно! Както и не съм опитвала никога, още повече ми се прияде. :)
    Прегръдки и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Кате, да сте живи и здрави, късметлии и да не спирате да мечтаете и обичате! Разкошни снимки на ястието и Боженци, прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  13. DELICIOSO PLATO, y DELICIOSO ENTORNO...
    Abrazos guapa :))))
    Conxita

    ОтговорИзтриване