неделя, 18 януари 2015 г.

Неделно


Ами след събота - неделя:) какво друго?:)))
Забавно беше, та да споделя.
Иначе менюто е традиционно, крилца на барбекю, а картофките са в малко по-арт форма.




Терияки крилца на барбекю

Продукти:
пилешки крилца
подправки по избор: най-често използвам черен пипер и червен пипер
Терияки сос на Кикоман
олио или зехтин

за глазиране:
1 с.л. лютеница, доматен сос или кетчуп
1 ч.л. мед



Приготвяне:
Крилцата може да нарежете или оставите цели, по желание. Може да ги нанижете на шишчета, още по-атрактивно, след като ги мариновате:).
Та крилцата ги слагате в купа и отгоре поливате с олио, червен пипер и черен пипер и терияки соса на Кикоман. Хубаво ги разбъркайте и покрийте с прозрачно фолио. Приберете ги в хладилник за няколко часа.
Извадете ги, изпечете ги на скара, а към края на печенето ги глазирайте с лютеницата и меда, които сте разбъркали предварително. Запечете ги още по за 1-2 мин. от всяка страна.


Картофки на шиш

По принцип стават по-вкусни, когато са пържени, но и на фурна  са добре:).
За пръв път опитах такива картофки в Букурещ. Атрактивни са на вид, а на вкус са като домашно приготвен чипс. Може да добавите различни подправки на вкус, Ние си ги приготвяме със сол и понякога мъничко сух риган.


Картофите се нарязват на спирала и се нанизват на шиш. Изпържват се в загрято олио, или пък се пекат в тава, застлана с хартия за печене, като се пръсват със спрей със зехтин и сол. Понеже на фурна като се пекат е възможно отдолу да се намачкат, може да ги поставите в краищата върху купички от крем карамел и така да ги печете.



12 коментара:

  1. Много оригинални неделни картофки! Нямам спирало-режещ нож, та ще са просто на шайби, но ще опитам и такова печене, на шиш. Резултатът е наистина много забавен! :) Идеално меню си спретнала днес, Кате! :)
    Усмивка от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, прилича ми на кораб това ваше вкусно изобретение. :)
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате. такива картофки продават по панаирите в Прага, пържени. Много ги харесвах. И крилцата си ги бива!!!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. ихааааа как ме подсещаш, че имам такова ножче за рязане на зеленчуците на спирали и така си стои в шкафа година вече.
    Чудесно неделно предложение, Кате :) Вземам си крилце и черпя бира :)

    ОтговорИзтриване
  5. Нямам такова ножче, но идеята е невероятна! Много интересно поднасяне, а и снимки- всичко е изкушаващо Кате!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. АААА, картофите са супер! И крилцата си ги бива. Само халбата бира къде е?

    ОтговорИзтриване
  7. Офф, и съботно и неделно, препускам като кон от един пост в друг за да видя какви ги вършиш през почивните дни.....
    Готвила си вкусно както винаги, Кате, но в картофките ми останаха очите - много атрактивно са се вирнали:)!
    Чао, Бонбон и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Вкусно, красиво, ефектно!
    Прегръдка, Кате!

    ОтговорИзтриване
  9. AMIGA QUERIDA, una verdadera OBRA DE ARTE, como todo lo que publicas en tu BLOG.
    A partir de ahora y por razones personales, no escribiré comentarios en los blogs amig@s, pero ten por seguro que pasaré a ver tus recetas aunque no escriba porque me encanta la CALIDEZ que das a todo lo que cocinas y decoras.
    UN ABRAZO ENORME :)))
    Conxita

    ОтговорИзтриване
  10. И аз като Аля ги срещнах тези картофки за първи път в Прага.
    Кате,чудно неделно похапване е било!

    ОтговорИзтриване
  11. Идеални картофки, Кате.Прекрасно предложение за почивните дни .
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  12. Красота! Друго няма да успея да кажа от засилено слюнкоотделяне. :)

    ОтговорИзтриване