Страници

Букурещ - малкия Париж


Букурещ e столицата на Румъния и най-големият град в страната. По брой на населението е най-голям на Балканския полуостров. Близка дестинация за Северна България.




Този град ме впечатли с огромните си сгради, с широките си булеварди, с хилядите млади хора, които до късно се разхождат по улиците, с чистота и зеленина и паркове. В Букурещ има над 360 църкви! Красив град с много забележителности... Оприличаван на други европейски столици, според мен е с уникална красота и е много интересна туристическа дестинация, като единствения начин да се убеди човек в това е като го види:).


Румънска легенда разказва, че градът е основан на бреговете на река Дъмбовица от пастир на име Букур. Това име буквално означава „забавление”. Eдин ден, докато овчарят пасял стадото си, паднала непрогледна мъгла. Тя объркала Букур и той се загубил. Единственото, което му оставало, било да се моли на Господ. Помолил се овчарят и станало чудо — мъглата се вдигнала. В знак на признателност Букур построил малък параклис. Не след дълго около божията обител се заселили хора. Така се родил днешният град Букурещ.

Букурещ е наричан Малкия Париж заради приликите си с френската столица: архитектурата в града, реката, Триумфалната арка.




Палатът на парламента
В проектирането му са участвали 700 архитекти, а в изграждането му – над 20 000 работници. Парламентът, със своите 12 надземни и осем подземни етажа, се превръща в най-големия парламент в света след Пентагона.








Триумфалната арка

(Arcul de Triumf) е разположена в северната част на Букурещ, на улица Киселеф. Първата арка била направено от дърво, за да се чества обявяването на независимостта на Румъния през 1878г. На празници победоносните войски марширували под нея. Друга временна арка била построена през 1922г. след Първата Световна война, като тя била разрушена през 1935г. Днешната триумфална арка е открита месец септември 1936г. Тя е висока 27м, и е построена по плановете на архитект Петре Антонеску.


В интернет прочетох, че Букурещ е превърнат във Венеция на Балканите. Туристически гондоли, плаващи по река Дъмбовица, която преминава по дължина почти през цялата румънска столица. При построяването на метрото в Букурещ част от реката е отбита по ново корито. Старото корито е използвано за бързото прокарване на линиите на метрото през Букурещ. Аз не успях да видя.

Парк Херастрау

parcul Herastrau - за него мога да кажа, че е огромен, много красив, интересен и е прекрасно място да прекараш деня си тук.
Има толкова варианти за забавления и релакс. Тук се намира музеят на селото:


Може да се разходите с лодка или корабче по езерото Херастрау:










И разбира се може да опитате различни и вкусни храни:

колачи / поне така го прочетох:):


някакви дребни кебапчета, ама много вкусни:


картофки:


1 коментар: