четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Рибено парти и Рожден ден 33


Когато наближава празник или просто искаме да се съберем, да почерпим или пък искаме да организираме един по-интересен семеен обяд, тогава изниква въпроса какво да поднесем- да е красиво, вкусно и оригинално. Започва се едно тършуване в интернет пространството, книгите и т.н. оттук това, оттам онова, лудница:). Хубаво е партито да е тематично като организация дори и за храната. Все повече хора предпочитат на масата да има повече, но разнообразни ястия, разбира се подходящи помежду си. С тези парти публикации искам да ви помогна, като ви предложа различни варианти, които ние вече пробвахме.
Като за начало ви предлагам "Рибено парти", което приготвих за 33 ни рожден ден, пиша в множествено число, защото сме двама рожденика:).



Пържени калмари


Калмарите се нарязват на колелца с дебелина 1 см./ пресни или замразени.
Потапят се в брашно и се изпържват в тиган с олио/ зехтин/ за около 4-5 минути. Не се прекалява с пърженето, за да не станат жилави.
Стават много крехки.

Скариди на тиган


Скаридите се накисват в сос от:
счукан чесън, соев сос, чили сос, лимонов сок и зехтин
Престояват в соса около 2-3 часа в хладилник, покрити със домакинско прозрачно фолио.
Нагрява се тефлонов тиган без мазнина и скаридите се изпичат от двете страни.

Варен краб


Краба се слага във вряща подсолена вода със зехтин и се вари 20 минути. На краба се ядат само щипките.

Панирани ролца от раци сурими


1 пакетче замразени рулца от раци
брашно
яйце
олио за пърженето
Отстраняват се найлончетата от рулцата и се слагат във вряща вода за не повече минута. Просто да кипнат, леко се надуват.
Изваждат се, изцеждат се и се панират като последователно се топят: брашно-яйце-брашно-яйце.
Пържат се в горещо олио.

Бутер фунийки с мус от риба тон


От бутер тесто се изрязват ленти и се навиват около фунийки формички, може да ги направите от алуминиево фолио. Пекат се в предварително загрята фурна според указанията на бутер тестото. Изваждат се, охлаждат се и се пълнят с мус, приготвен от : изцедена пасирана риба тон от консерва с майонеза и малко заквасена сметана. Овкусява се с черен пипер и сол.

Коктейл от раци/ скариди

‎1 пак.майонеза - Краси, 1 пакетче ролца от раци от тези готовите замразени или скариди , 1 с. л. кетчуп, 1 с.л. горчица, 1 ябълка, черен пипер, кисела краставичка, копър, заквасена сметана- 4 с.л.лимон.
Пускаме за малко раците, /скаридите/ във вряща вода 2-3- мин. Измиваме ги и ги режем на много ситно, ябълката настъргваме, добавяме останалите продукти и сока от 1/2 лимон. Всичко се разбърква много добре.

Коктейл от раци върху канапе от бутер тесто


От бутер тесто изрязваме кръгчета с малка чаша или формички за сладки. Печем ги в предварително загрята фурна, според указанията на опаковката. Като изстинат върху тях се изсипва по малко от коктейл от раци/ скариди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар